| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Rachunkowość > Sprawozdawczość > Projekt stanowiska KSR w sprawie sprawozdawczości spółdzielni mieszkaniowych

Projekt stanowiska KSR w sprawie sprawozdawczości spółdzielni mieszkaniowych

Komitet Standardów Rachunkowości na posiedzeniu 14 lipca 2015 r. podjął decyzję o przekazaniu do publicznej dyskusji projektu stanowiska Komitetu w sprawie wykazywania przez spółdzielnie mieszkaniowe w sprawozdaniu finansowym funduszów własnych oraz ustalania wyniku finansowego.

KSR informuje, że z uwagi na rozbieżne poglądy Członków Komitetu co do ustalania wyniku finansowego spółdzielni mieszkaniowych, w zakresie interpretacji art. 6 ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o spółdzielniach mieszkaniowych, w projekcie stanowiska zostały przedstawione dwa warianty ustalania wyniku finansowego (załączono dwa przykłady).

50 Ściąg Księgowego z aktualizacją online

Ponadto KSR zwraca uwagę, że była rozważana także możliwość wykazywania nadwyżki lub niedoboru z eksploatacji i utrzymania nieruchomości w dziale A pasywów Fundusz własny.

KSR uprzejmie prosi o zgłaszanie uwag i komentarzy do ww. projektu, ze wskazaniem preferowanego wariantu ustalania wyniku finansowego - w terminie do dnia 25 września 2015 r. na adres sekretarz.KSR@mf.gov.pl.

Przydatne formularze online

Czytaj także

Nowy JPK_VAT

Oznaczenia dostawy towarów i świadczenia usług (kody GTU) w nowym JPK_VAT z deklaracją

BG TAX & LEGAL

Spółka BG TAX & LEGAL od 2015 r. świadczy usługi profesjonalnego doradztwa podatkowego na rzecz średnich i dużych przedsiębiorstw, specjalizując się w bieżącym doradztwie podatkowym, jak i transakcyjnym.