Francja: Skutki obniżenia podatku VAT za usługi gastronomiczne
REKLAMA
Zagadnienie obniżenia stawki podatku VAT na usługi gastronomiczne stanowiło przez wiele lat jeden z punktów programu wyborczych francuskich partii. Ostatecznie wprowadzenie stosownych postanowień do wspólnotowych przepisów podatku VAT umożliwiło obniżenie stawki podatku VAT na te usługi we Francji.
REKLAMA
Obniżenie stawki podatku na usługi gastronomiczne z 19,6% do 5,5% miało efektywnie wpłynąć na obniżenie cen tego typu usług oraz przyczynić się do wzrostu zatrudnienia w sektorze restauracyjnym. Dane zebrane przez francuski rząd wskazują, że efekt ten nie został osiągnięty. Ceny we francuskich restauracjach, barach i kawiarniach spadły zaledwie o 1,46%, a niska stawka podatku nie znalazła przełożenia we wzroście zatrudnienia. Zauważalnym efektem wprowadzenia obniżonej stawki jest natomiast zmniejszenie się wpływów podatkowych z tego tytułu o 2,4 mln EUR.
Przedstawiciele sektora restauracyjnego wskazują, iż obniżenie stawki podatku VAT w czasie kryzysu gospodarczego mogło nie znaleźć przełożenia na wzrost zatrudnienia, niemniej z pewnością przyczyniło się do ograniczenia skali bankructw francuskich przedsiębiorstw w sektorze restauracyjnym.
Katarzyna Szymańska
Asystent doradcy podatkowego, Taxways Sp. z o.o.
REKLAMA
REKLAMA
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat