Dieta pudełkowa pracowników. Odlicz ją w kosztach prowadzenia firmy!
REKLAMA
REKLAMA
- Dieta pudełkowa pracownika a koszty firmy
- Dieta pudełkowa - korzyści dla pracowników
- Posiłek regeneracyjny - komu przysługuje
Zapewnienie posiłków dla pracowników generuje regularne koszty, które wpływają na obciążenie budżetu firmy. Wielu pracodawców zadaje sobie pytanie, czy możliwe jest wrzucenie cateringu pudełkowego w koszty uzyskania przychodu. Jak to wygląda w praktyce?
REKLAMA
Dieta pudełkowa pracownika a koszty firmy
Jak stanowi art. 15. ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych – kosztami uzyskania przychodów są koszty, które zostały poniesione celem uzyskania przychodów ze źródła przychodów bądź celem zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów. Odnosząc to do usług cateringu pudełkowego – zapewnienie pracownikom posiłków w miejscu pracy wpływa na ich efektywność. Zatem wydatki związane z cateringiem pudełkowym można uznać za koszty ponoszone w celu osiągnięcia przychodu przez firmę. Istnieją jednak od tej regulacji wyjątki, o których mówi m.in. art. 16 ust. 1. pkt 28, otóż za koszty uzyskania przychodu nie są uznawane koszty reprezentacji, zwłaszcza poniesionych na usługi gastronomiczne, zakup żywności i napojów, także tych alkoholowych.
Czym są koszty reprezentacji? W przeciwieństwie do kosztów uzyskania przychodu, zachowania, jak i zabezpieczenia jego źródła, koszty reprezentacji mają charakter zewnętrzny i ukierunkowane są na podmioty spoza organizacji, wobec których podejmuje się określone działania wizerunkowe, m.in. bankiet, spotkanie biznesowe. Koszty uzyskania przychodu związane są zaś bezpośrednio z organizacją pracy, która podnosi jej wydajność.
Diety pudełkowej nie można odliczyć w kosztach, gdy pracownik jest zatrudniony na umowę inną niż umowa o pracę. Ponadto nie można odliczyć cateringu, jeżeli został zamówiony dla właściciela prowadzącego działalność jednoosobową – odstępstwem jest tutaj poczęstunek dla klienta.
Zatem wrzucenie diety pudełkowej w koszty firmy jest możliwe pod warunkiem, że nie są to koszty reprezentacyjne przedsiębiorstwa.
- Jest przeznaczona dla pracownika bądź pracowników, będących zatrudnionych w firmie na podstawie umowy o pracę.
- Stanowi poczęstunek dla kontrahenta (należy poprawnie udokumentować catering dietetyczny).
Dieta pudełkowa - korzyści dla pracowników
REKLAMA
Dieta pudełkowa to rodzaj cateringowej usługi, który polega na dostarczaniu zdrowych i zbilansowanych posiłków klientowi. Posiłki tego typu są starannie przygotowywane przez specjalistów żywienia, którzy dbają o to, aby składniki były jak najwyższej jakości i dostosowane do indywidualnych potrzeb klienta.
Dieta pudełkowa stanowi idealne rozwiązanie dla pracowników, którzy nie mają czasu na przygotowanie zdrowych posiłków. Starannie przygotowane posiłki zawierają odpowiednią ilość białka, węglowodanów i tłuszczów, a także witamin i składników mineralnych. Jedząc zdrowe posiłki, pracownicy czują się lepiej i co za tym idzie, są bardziej produktywni w pracy.
Posiłek regeneracyjny - komu przysługuje
Jak była mowa powyżej, w określonych sytuacjach zapewnienie posiłku stanowi wymóg, nałożony na przedsiębiorcę przez ustawę.
W myśl art. 232 Kodeksu pracy pracodawca jest zobowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych odpowiednie posiłki, jak i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Chodzi o posiłek regeneracyjny.
W rozporządzeniu Rady Ministrów w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów zawarte są zasady wydawania posiłków, ich rodzaje i wymagania, jakie powinny spełnić.
Posiłek regeneracyjny przysługuje pracownikom wykonującym prace:
- związane z wysiłkiem fizycznym powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8374 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 (4605 kJ) u kobiet;
- związane z wysiłkiem fizycznym powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10 stopni Celsjusza lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25 stopni Celsjusza;
- związane z wysiłkiem fizycznym powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym; za okres zimowy uważa się okres od 1 listopada do 31 marca;
- pod ziemią.
Udostępnienie pracownikom posiłków profilaktycznych jest uzależnione od stopnia uciążliwości świadczonej pracy, który jest ustalany m.in. na podstawie efektywnego wydatku energetycznego oraz pracy w określonym mikroklimacie i na otwartej przestrzeni przy niskiej bądź wysokiej temperaturze otoczenia.
Więcej ważnych informacji znajdziesz na stronie głównej Inforu
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat