Kiedy należy wydrukować raport dobowy z kasy fiskalnej
REKLAMA
REKLAMA
RADA
REKLAMA
Raport dobowy powinien być wydrukowany z kasy fiskalnej do końca dnia, w którym dokonywana była sprzedaż, czyli do godzi 24.00. Może być dokonany również po tym czasie, ale przed wykonaniem pierwszej sprzedaży w dniu następnym.
UZASADNIENIE
Zgodnie z § 5 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia z 4 lipca 2002 r. w sprawie kryteriów i warunków technicznych, którym muszą odpowiadać kasy rejestrujące, oraz warunków stosowania tych kas przez podatników podatnicy użytkujący kasy rejestrujące do ewidencji obrotu i kwot podatku należnego zobowiązani są do sporządzania:
• raportu fiskalnego dobowego po zakończeniu sprzedaży za dany dzień, nie później jednak niż przed dokonaniem pierwszej sprzedaży w dniu następnym, oraz
• raportu fiskalnego za okres miesięczny po zakończeniu sprzedaży w ostatnim dniu miesiąca, nie później jednak niż przed rozpoczęciem sprzedaży w następnym miesiącu.
Przepisy nie określają innych zasad sporządzania raportów kasowych, w zależności od specyfiki świadczonych usług czy rodzaju prowadzonej działalności, np. usług gastronomicznych. Oznacza to, że wydruki raportów kasowych powinny być wykonane w ściśle określonych odcinkach czasu, tj. w okresie jednej doby liczonej od godz. 00.00 do godz. 24.00 tego samego dnia, w którym miała miejsce sprzedaż. Zatem raport kasowy za dany dzień powinien być sporządzony do godz. 24.00 tego samego dnia, a najpóźniej przed rozpoczęciem sprzedaży w dniu następnym. Po godzinie 24.00 tego dnia sprzedaż będzie ewidencjonowana już w dacie dnia następnego, czyli w konsekwencji uwzględniona zostanie w następnym raporcie dobowym. Nie jest zatem prawidłowe przyjęcie zasady wydruku raportów kasowych dopiero w chwili zamknięcia lokalu (np. po północy), ponieważ obejmowałby on również częściową sprzedaż z następnego dnia.
Celem takiego wydruku jest zestawienie łącznej kwoty sprzedaży brutto w każdej ze stawek VAT oraz kwoty należnego VAT od każdej z nich od dokonanej w danym dniu sprzedaży, która była rejestrowana w pamięci operacyjnej kasy fiskalnej typu RAM. Raport dobowy powinien być zatem sporządzony wyłącznie na zakończenie dnia, w którym prowadzona była sprzedaż. Te same zasady odnoszą się do raportu miesięcznego.
Pewne problemy mogą wystąpić przy świadczeniu usług gastronomicznych w restauracji, gdy obsługa klienta rozpocznie się przed północą (i zostanie wprowadzona do kasy), a zakończy się po godz. 00.00, czyli w następnej dobie. W takiej sytuacji możliwe jest sporządzenie raportu dobowego po jej zakończeniu ubiegłego dnia, jednakże nie później niż przed wprowadzeniem do kasy pierwszej sprzedaży dokonanej w rozpoczętej dobie.
• § 5 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Finansów z 4 lipca 2002 r. w sprawie kryteriów i warunków technicznych, którym muszą odpowiadać kasy rejestrujące, oraz warunków stosowania tych kas przez podatników - Dz.U. Nr 108, poz. 948; ost.zm. Dz.U. z 2004 r. Nr 85, poz. 798
Mariusz Darecki
ekspert w zakresie VAT
REKLAMA
REKLAMA
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat