REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Stosowanie różnych stawek VAT na tortillę i podkłady do pizzy

Subskrybuj nas na Youtube
Dołącz do ekspertów Dołącz do grona ekspertów
Paulina Andrzejczyk
Stosowanie różnych stawek VAT na tortillę i podkłady do pizzy
Stosowanie różnych stawek VAT na tortillę i podkłady do pizzy

REKLAMA

REKLAMA

Zdaniem podatników stosowanie różnych stawek podatku VAT na tortillę i podkłady do pizzy skutkuje różnicą cen w zakupie detalicznym oraz prowadzi do zróżnicowanego traktowania przedsiębiorców na rynku. Co na to Ministerstwo Finansów?

REKLAMA

Według posła Michała Jarosa, który skierował prośbę o wyjaśnienia w tej sprawie do MF, obecnie przepisy o PKWiU wprost wiążą konkretny numer PKWiU z konkretnym numerem CN. Ponadto, z przepisów o PKWiU wynika, iż wydając opinię statystyczną GUS powinien wziąć pod uwagę przyporządkowanie danego towaru do CN. Tymczasem nadanie przez Urząd Statystyczny PKWiU 10.72.19.0 dla tortilli o długim terminie przydatności do spożycia, jest sprzeczne z decyzją WIT wydaną przez Dyrektora Izby Celnej w Warszawie. Kod CN 1905 90 60 jest bowiem w świetle przepisów o PKWiU przypisany do grupowania PKWiU 10.71.12.0, czyli „Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże”. Podobnie zatem jak dla pozostałych tortilli. Zdaniem podatników zatem wszystkie te tortille powinny mieć zarówno tę samą klasyfikację CN i PKWiU, a w związku z czym powinny być opodatkowane tą samą stawką VAT 8%. Tymczasem w interpretacjach podatkowych, organy w oparciu o błędne PKWiU (bowiem urząd statystyczny nadaje odmienne PKWiU na te produkty), nie analizując klasyfikacji CN, mimo jej mocy wiążącej (decyzja WIT) w zakresie VAT, określają jako właściwą stawkę VAT 23%. Podobnie kwestia ta wygląda w zakresie podkładów po pizzy. Prowadzi ta sytuacja do znacznych różnic w cenach towarów na poziomie konsumpcji (zakupu detalicznego), jak i do nierównego traktowania przedsiębiorców na rynku.

Stawka VAT na e-booki - wyroki TSUE w sprawie Francji i Luksemburga

Ministerstwo Finansów wyjaśniło, że numery stanowią jedynie pomoc dla wnioskodawcy, w sytuacji niejednoznacznego ustalenia odpowiedniej grupy: wyrobów lub usług. Nawet niewielkie różnice w opisie danego towaru lub usługi mogą doprowadzić do różnych klasyfikacji.

Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU), dokonuje podziału wyrobów piekarskich na świeże oraz suche lub konserwowane, tj.:

Dalszy ciąg materiału pod wideo
  • PKWiU 10.71.1 Pieczywo, świeże wyroby ciastkarskie i ciastka, w ramach którego wyodrębnione zostały grupowania;
  • PKWiU 10.71.11.0 Pieczywo świeże;
  • PKWiU 10.71.12.0 Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże;
  • PKWiU 10.72.1 Suchary i herbatniki; konserwowane wyroby ciastkarskie i ciasta, w tym PKWiU 10.72.19.0 Pozostałe piekarskie i ciastkarskie wyroby suche lub konserwowane.

Przy czym, PKWiU nie definiuje pojęcia wyrobów piekarskich i ciastkarskich świeżych oraz wyrobów o przedłużonej trwałości i nie podaje okresów przydatności do spożycia dla przedmiotowych wyrobów. Podobnie Nomenklatura Scalona (CN), będąca bazą pojęciową i merytoryczną PKWiU w zakresie wyrobów - nie zawiera ustaleń w tym zakresie.

Polecamy: Biuletyn VAT

W przypadku wyrobów piekarskich (w tym placków tortilli i podkładów pizzy), okres przydatności do spożycia nie decyduje więc o sposobie zaklasyfikowania wyrobu.

Zaklasyfikowanie placków tortilli i podkładów do pizzy uzależnione jest od składu surowcowego (w tym obecności środka konserwującego) i postaci w jakiej są sprzedawane wyroby (ciasto surowe, wyroby podpieczone lub upieczone).


REKLAMA

Zgodnie z powyższym:
placki tortilli i podkłady pizzy stanowiące wyroby surowe, bez względu na sposób pakowania, mieszczą się w grupowaniu:
PKWiU 10.61.24.0 Mieszaniny i ciasta do wytwarzania wyrobów piekarskich, (odpowiednio pozycji CN 1901 20 00 - Mieszaniny i ciasta, do wytworzenia wyrobów piekarniczych objętych pozycją 1905:, która obejmuje m. in.: gotowe mieszanki do produkcji ciast,
zawierające głównie mąkę zbożową z cukrem, tłuszcz, jaja (włącznie z mieszankami w formach lub ostatecznie ukształtowanymi));
placki tortilli i podkłady pizzy, stanowiące wyroby podpieczone lub upieczone (nawet zamrożone):
gdy nie zawierają środków konserwujących, mieszczą się w grupowaniu:
PKWiU 10.71.12.0 Wyroby ciastkarskie i ciasta świeże (powiązanym z pozycją CN 1905 Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby, podpozycją CN 1905 90 60 - Pozostałe: - - Pozostałe: - - - Pozostałe: - - - - Z dodatkiem środka słodzącego);
gdy zawierają środki konserwujące, mieszczą się w grupowaniu:
PKWiU 10.72.19.0 Pozostałe piekarskie i ciastkarskie wyroby suche lub konserwowane
(powiązanym z pozycją CN 1905, podpozycją CN 1905 90 90 - Pozostałe: - - Pozostałe: - - -
Pozostałe: - - - - Pozostałe).

Zgodnie z pkt 6.3.3 zasad metodycznych PKWiU – w PKWiU 2008 zakres rzeczowy grupowań siedmiocyfrowych obejmujących wyroby z reguły w pełni odpowiada zakresom rzeczowym odpowiednich grupowań Nomenklatury Scalonej (CN) – co nie oznacza pełnej odpowiedniości grupowań.

Jak ustalić stawkę VAT na fakturze?

Prezes GUS wyjaśnił, że jeżeli produkt, określony w wystąpieniu jako „tortilla”, spełnia definicję dania gotowego - czyli jest przygotowanym, przyprawionym i ugotowanym posiłkiem lub daniem, składającym się co najmniej z dwóch różnych składników, z wyłączeniem przypraw (w konkretnym przypadku będzie to placek wypełniony nadzieniem), pakowanym i etykietowanym z przeznaczeniem na sprzedaż (zamrożonym lub pakowanym próżniowo),  innym  niż przeznaczony  do  natychmiastowego  spożycia  -  mieści  się w grupowaniu: PKWiU 10.85.19.0  Pozostałe gotowe posiłki i dania, włączając pizzę zamrożoną.

Mając na uwadze powyższe wyjaśnienia Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego uprzejmie informuję, że placki tortilli i podkłady pizzy sklasyfikowane w grupowaniu:

  • PKWiU 10.61.24.0 - podlegają opodatkowaniu 5% stawką VAT – zgodnie z art. 41 ust. 2a w związku z pozycją 22 załącznika nr 10 do ustawy o VAT,
  • PKWiU 10.71.12.0 - ww. towary, których data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 45 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 45 dni, podlegają opodatkowaniu 8% stawką VAT – na podstawie art. 41 ust. 2 w związku z art. 146a pkt 2 oraz pozycją 32 załącznika nr 3 do ustawy o VAT; ww. towary sklasyfikowane w tym grupowaniu PKWiU nie spełniające ww. kryterium podlegają opodatkowaniu stawką w wysokości 23% - zgodnie z art. 41 ust. 1 w związku z art. 146a pkt 1 ustawy o VAT, PKWiU 10.72.19.0 podlegają opodatkowaniu 23% stawką VAT,
  • PKWiU 10.85.19.0 podlegają opodatkowaniu 5% stawką VAT, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% – zgodnie z art. 41 ust. 2a w związku z pozycją 28 załącznika nr 10 do ustawy o VAT.

Minister finansów za jedną stawką VAT

W interpretacjach indywidualnych organy podatkowe, określają różne stawki podatku VAT na przedmiotowe towary. Natomiast symbol grupowania PKWiU, co do zasady stanowi element stanu faktycznego (zdarzenia przyszłego), jak jednak stwierdził NSA w wyroku z dnia 15 czerwca 2010 r. sygn. akt I FSK 1021/09, ”organy podatkowe nie są uprawnione do dokonywania klasyfikacji towarów i usług do właściwego grupowania PKWiU ani też weryfikacji klasyfikacji wskazanej przez wnioskodawcę”.

Podyskutuj o tym na naszym FORUM

Zapisz się na newsletter
Chcesz uniknąć błędów? Być na czasie z najnowszymi zmianami w podatkach? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

REKLAMA

Księgowość
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Faktura elektroniczna w rozumieniu art. 106nda ustawy o VAT nie jest fakturą ustrukturyzowaną. Prof. W. Modzelewski: wewnętrznie sprzeczne nowe przepisy ustawy o VAT trzeba zmienić

Profesor Witold Modzelewski z Instytutu Studiów Podatkowych zwraca uwagę na wewnętrzną sprzeczność niedawno uchwalonych nowych przepisów ustawy o VAT dot. nowego rodzaju faktury elektronicznej, która będzie mogła skutecznie zastąpić obowiązkowo wystawianą fakturę ustrukturyzowaną.

Czy pożyczka dla podmiotu powiązanego to ukryty zysk? Spór o interpretację przepisów estońskiego CIT

Kwestia opodatkowania pożyczek udzielanych przez spółki rozliczające się estońskim CIT na rzecz podmiotów powiązanych budzi wątpliwości interpretacyjne. Ostateczne stanowisko w tej sprawie może przesądzić o kształcie stosowania estońskiego CIT w praktyce.

Podatek od smartfonów i komputerów? FWG ostrzega przed nową opłatą

Resort kultury planuje opłatę reprograficzną na telefony, komputery i telewizory. Fundacja Wolności Gospodarczej ostrzega, że podwyżki cen uderzą w konsumentów i polskie firmy, a regulacja jest nieadekwatna w erze streamingu i nowoczesnej cyfryzacji.

Rewolucja w dopłatach dla rolników: Rząd szykuje ustawę o aktywnym rolniku – koniec wsparcia dla fikcyjnych gospodarstw

Rząd przygotowuje rewolucyjne zmiany w dopłatach unijnych. Nowy projekt ustawy o rolnikach aktywnych zawodowo ma wyeliminować fikcyjne gospodarstwa i sprawić, że pieniądze z Wspólnej Polityki Rolnej trafią wyłącznie do osób faktycznie prowadzących działalność rolniczą.

REKLAMA

Zmiana rozporządzenia w sprawie zgłoszeń INTRASTAT. Nowa wersja instrukcji wypełniania i przesyłania zgłoszeń Ministerstwa Finansów

Departament Ceł Ministerstwa Finansów poinformował o wejściu w życie rozporządzenia Ministra Finansów zmieniającego rozporządzenie w sprawie zgłoszeń INTRASTAT. Ponadto Ministerstwo opublikowało nową wersję Instrukcji wypełniania i przesyłania zgłoszeń INTRASTAT.

Deklaracje PDS do 31 maja 2026 r. na dotychczasowych zasadach. Nowe wytyczne Komisji Europejskiej dot. systemów ICS2 o NCTS Faza 6

Departament Ceł Ministerstwa Finansów poinformował w komunikacie, w związku ze zbliżającym się obowiązkiem stosowania w Unii Europejskiej systemu ICS2 przez przewoźników drogowych oraz kolejowych, że Komisja Europejska wydała nowe wytyczne w zakresie stosowania systemu ICS2 oraz NCTS2.

Można legalnie płacić niższe podatki i nie bać się fiskusa. Doradca podatkowy daje kilka przykładów optymalizacji podatkowej

Podatnicy stale poszukują skutecznych i zgodnych z przepisami prawa sposobów na zmniejszenie swoich zobowiązań wobec fiskusa. Wiele osób i firm nie jest jednak pewnych, z których ulg i odliczeń podatkowych mogą skorzystać oraz które rozwiązania są dla nich najbardziej opłacalne. Prezentujemy najpopularniejsze metody na obniżenie wysokości danin publicznych, pomagając zrozumieć, jakie działania warto podjąć, by płacić niższe podatki.

Pewność taryfowa w handlu międzynarodowym – rola wiążących informacji taryfowych (WIT)

Wiążąca informacja taryfowa (WIT) to instytucja, która może zadecydować o przewidywalności kosztów importu i eksportu towarów w Unii Europejskiej. Choć jej zakres jest ściśle ograniczony, dla przedsiębiorcy oznacza gwarancję, że określony towar zostanie zaklasyfikowany według wskazanej pozycji taryfowej, a wysokość należności celnych będzie znana z wyprzedzeniem. W praktyce WIT to połączenie prawnej pewności i praktycznego ułatwienia w codziennym handlu transgranicznym.

REKLAMA

Między niedopatrzeniem a przemytem. Dlaczego firmy spedycyjne nie wypełniają swoich obowiązków?

W dobie sankcji, wojny za granicą i zaostrzonego nadzoru eksportu, firmy spedycyjne nie mogą działać automatycznie. Brak weryfikacji dokumentów, analizy zleceń czy ryzyk sankcyjnych może prowadzić do współodpowiedzialności prawnej, utraty licencji i długofalowych strat reputacyjnych.

Ministerstwo Finansów przedłuża termin zapłaty podatku od niezrealizowanych zysków – jest już nowy projekt rozporządzenia!

Ministerstwo Finansów przygotowało projekt rozporządzenia, który wydłuża termin zapłaty podatku od niezrealizowanych zysków o 2 lata – do końca 2027 r. Zmiana jest korzystna dla podatników i ma na celu zapewnienie, że podatek zostanie zapłacony dopiero wtedy, gdy faktycznie dojdzie do zbycia majątku lub jego utraty.

REKLAMA