REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Stosowanie różnych stawek VAT na tortillę i podkłady do pizzy

Paulina Andrzejczyk
Stosowanie różnych stawek VAT na tortillę i podkłady do pizzy
Stosowanie różnych stawek VAT na tortillę i podkłady do pizzy

REKLAMA

REKLAMA

Zdaniem podatników stosowanie różnych stawek podatku VAT na tortillę i podkłady do pizzy skutkuje różnicą cen w zakupie detalicznym oraz prowadzi do zróżnicowanego traktowania przedsiębiorców na rynku. Co na to Ministerstwo Finansów?

REKLAMA

REKLAMA

Autopromocja

Według posła Michała Jarosa, który skierował prośbę o wyjaśnienia w tej sprawie do MF, obecnie przepisy o PKWiU wprost wiążą konkretny numer PKWiU z konkretnym numerem CN. Ponadto, z przepisów o PKWiU wynika, iż wydając opinię statystyczną GUS powinien wziąć pod uwagę przyporządkowanie danego towaru do CN. Tymczasem nadanie przez Urząd Statystyczny PKWiU 10.72.19.0 dla tortilli o długim terminie przydatności do spożycia, jest sprzeczne z decyzją WIT wydaną przez Dyrektora Izby Celnej w Warszawie. Kod CN 1905 90 60 jest bowiem w świetle przepisów o PKWiU przypisany do grupowania PKWiU 10.71.12.0, czyli „Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże”. Podobnie zatem jak dla pozostałych tortilli. Zdaniem podatników zatem wszystkie te tortille powinny mieć zarówno tę samą klasyfikację CN i PKWiU, a w związku z czym powinny być opodatkowane tą samą stawką VAT 8%. Tymczasem w interpretacjach podatkowych, organy w oparciu o błędne PKWiU (bowiem urząd statystyczny nadaje odmienne PKWiU na te produkty), nie analizując klasyfikacji CN, mimo jej mocy wiążącej (decyzja WIT) w zakresie VAT, określają jako właściwą stawkę VAT 23%. Podobnie kwestia ta wygląda w zakresie podkładów po pizzy. Prowadzi ta sytuacja do znacznych różnic w cenach towarów na poziomie konsumpcji (zakupu detalicznego), jak i do nierównego traktowania przedsiębiorców na rynku.

Stawka VAT na e-booki - wyroki TSUE w sprawie Francji i Luksemburga

Ministerstwo Finansów wyjaśniło, że numery stanowią jedynie pomoc dla wnioskodawcy, w sytuacji niejednoznacznego ustalenia odpowiedniej grupy: wyrobów lub usług. Nawet niewielkie różnice w opisie danego towaru lub usługi mogą doprowadzić do różnych klasyfikacji.

REKLAMA

Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU), dokonuje podziału wyrobów piekarskich na świeże oraz suche lub konserwowane, tj.:

Dalszy ciąg materiału pod wideo
  • PKWiU 10.71.1 Pieczywo, świeże wyroby ciastkarskie i ciastka, w ramach którego wyodrębnione zostały grupowania;
  • PKWiU 10.71.11.0 Pieczywo świeże;
  • PKWiU 10.71.12.0 Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże;
  • PKWiU 10.72.1 Suchary i herbatniki; konserwowane wyroby ciastkarskie i ciasta, w tym PKWiU 10.72.19.0 Pozostałe piekarskie i ciastkarskie wyroby suche lub konserwowane.

Przy czym, PKWiU nie definiuje pojęcia wyrobów piekarskich i ciastkarskich świeżych oraz wyrobów o przedłużonej trwałości i nie podaje okresów przydatności do spożycia dla przedmiotowych wyrobów. Podobnie Nomenklatura Scalona (CN), będąca bazą pojęciową i merytoryczną PKWiU w zakresie wyrobów - nie zawiera ustaleń w tym zakresie.

Polecamy: Biuletyn VAT

W przypadku wyrobów piekarskich (w tym placków tortilli i podkładów pizzy), okres przydatności do spożycia nie decyduje więc o sposobie zaklasyfikowania wyrobu.

Zaklasyfikowanie placków tortilli i podkładów do pizzy uzależnione jest od składu surowcowego (w tym obecności środka konserwującego) i postaci w jakiej są sprzedawane wyroby (ciasto surowe, wyroby podpieczone lub upieczone).


Zgodnie z powyższym:
placki tortilli i podkłady pizzy stanowiące wyroby surowe, bez względu na sposób pakowania, mieszczą się w grupowaniu:
PKWiU 10.61.24.0 Mieszaniny i ciasta do wytwarzania wyrobów piekarskich, (odpowiednio pozycji CN 1901 20 00 - Mieszaniny i ciasta, do wytworzenia wyrobów piekarniczych objętych pozycją 1905:, która obejmuje m. in.: gotowe mieszanki do produkcji ciast,
zawierające głównie mąkę zbożową z cukrem, tłuszcz, jaja (włącznie z mieszankami w formach lub ostatecznie ukształtowanymi));
placki tortilli i podkłady pizzy, stanowiące wyroby podpieczone lub upieczone (nawet zamrożone):
gdy nie zawierają środków konserwujących, mieszczą się w grupowaniu:
PKWiU 10.71.12.0 Wyroby ciastkarskie i ciasta świeże (powiązanym z pozycją CN 1905 Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby, podpozycją CN 1905 90 60 - Pozostałe: - - Pozostałe: - - - Pozostałe: - - - - Z dodatkiem środka słodzącego);
gdy zawierają środki konserwujące, mieszczą się w grupowaniu:
PKWiU 10.72.19.0 Pozostałe piekarskie i ciastkarskie wyroby suche lub konserwowane
(powiązanym z pozycją CN 1905, podpozycją CN 1905 90 90 - Pozostałe: - - Pozostałe: - - -
Pozostałe: - - - - Pozostałe).

Zgodnie z pkt 6.3.3 zasad metodycznych PKWiU – w PKWiU 2008 zakres rzeczowy grupowań siedmiocyfrowych obejmujących wyroby z reguły w pełni odpowiada zakresom rzeczowym odpowiednich grupowań Nomenklatury Scalonej (CN) – co nie oznacza pełnej odpowiedniości grupowań.

Jak ustalić stawkę VAT na fakturze?

Prezes GUS wyjaśnił, że jeżeli produkt, określony w wystąpieniu jako „tortilla”, spełnia definicję dania gotowego - czyli jest przygotowanym, przyprawionym i ugotowanym posiłkiem lub daniem, składającym się co najmniej z dwóch różnych składników, z wyłączeniem przypraw (w konkretnym przypadku będzie to placek wypełniony nadzieniem), pakowanym i etykietowanym z przeznaczeniem na sprzedaż (zamrożonym lub pakowanym próżniowo),  innym  niż przeznaczony  do  natychmiastowego  spożycia  -  mieści  się w grupowaniu: PKWiU 10.85.19.0  Pozostałe gotowe posiłki i dania, włączając pizzę zamrożoną.

Mając na uwadze powyższe wyjaśnienia Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego uprzejmie informuję, że placki tortilli i podkłady pizzy sklasyfikowane w grupowaniu:

  • PKWiU 10.61.24.0 - podlegają opodatkowaniu 5% stawką VAT – zgodnie z art. 41 ust. 2a w związku z pozycją 22 załącznika nr 10 do ustawy o VAT,
  • PKWiU 10.71.12.0 - ww. towary, których data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 45 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 45 dni, podlegają opodatkowaniu 8% stawką VAT – na podstawie art. 41 ust. 2 w związku z art. 146a pkt 2 oraz pozycją 32 załącznika nr 3 do ustawy o VAT; ww. towary sklasyfikowane w tym grupowaniu PKWiU nie spełniające ww. kryterium podlegają opodatkowaniu stawką w wysokości 23% - zgodnie z art. 41 ust. 1 w związku z art. 146a pkt 1 ustawy o VAT, PKWiU 10.72.19.0 podlegają opodatkowaniu 23% stawką VAT,
  • PKWiU 10.85.19.0 podlegają opodatkowaniu 5% stawką VAT, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% – zgodnie z art. 41 ust. 2a w związku z pozycją 28 załącznika nr 10 do ustawy o VAT.

Minister finansów za jedną stawką VAT

W interpretacjach indywidualnych organy podatkowe, określają różne stawki podatku VAT na przedmiotowe towary. Natomiast symbol grupowania PKWiU, co do zasady stanowi element stanu faktycznego (zdarzenia przyszłego), jak jednak stwierdził NSA w wyroku z dnia 15 czerwca 2010 r. sygn. akt I FSK 1021/09, ”organy podatkowe nie są uprawnione do dokonywania klasyfikacji towarów i usług do właściwego grupowania PKWiU ani też weryfikacji klasyfikacji wskazanej przez wnioskodawcę”.

Podyskutuj o tym na naszym FORUM

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

REKLAMA

Księgowość
KSeF wchodzi w życie w 2026 r. Przewodnik dla przedsiębiorców i księgowych

Od 2026 r. przedsiębiorcy będą zobowiązani do wystawiania i odbierania faktur w KSeF. Wdrożenie systemu wymaga dostosowania procedur oraz przeszkolenia osób odpowiedzialnych za rozliczenia. Właściwe przygotowanie ułatwiają kursy online Krajowej Izby Księgowych, które krok po kroku wyjaśniają zasady pracy w KSeF. W artykule omawiamy, czym jest KSeF, co się zmieni i jaki kurs wybrać.

Rok 2026 r.: w KSeF pojawią się dokumenty, które będą udawać faktury VAT, czyli „faktury widmo”

Dla części czytelników tytuł niniejszego artykułu może być szokujący, ale problem ten sygnalizują co bardziej dociekliwi księgowi. Idzie o co najmniej dwa masowe zdarzenia, które będą mieć miejsce w 2026 roku i latach następnych – pisze prof. dr hab. Witold Modzelewski.

Fundacje rodzinne w Polsce: stabilizacja podatkowa, czy dalsza niepewność po wecie Prezydenta? Jakie zasady opodatkowania w 2026 roku?

Weto Prezydenta RP do nowelizacji przepisów podatkowych dotyczących fundacji rodzinnych wywołało falę dyskusji w środowisku doradców. Brak zmian oznacza, że w 2026 roku fundacje rodzinne będą podlegać dotychczasowym zasadom opodatkowania. Czy taka decyzja zapewni wyczekiwaną stabilność, czy wręcz przeciwnie – pogłębi niepewność prawną wokół kluczowego instrumentu sukcesyjnego?

KAS wprowadza generowanie tokenów w KSeF 2.0 – ważne terminy, ostrzeżenia i zmiany dla przedsiębiorców

Krajowa Administracja Skarbowa zapowiada nową funkcjonalność w Module Certyfikatów i Uprawnień, która pozwoli przedsiębiorcom generować tokeny potrzebne do uwierzytelniania w KSeF 2.0. KAS wskazuje kluczowe terminy, różnice między tokenami KSeF 1.0 i 2.0 oraz ostrzega przed cyberoszustami wyłudzającymi dane.

REKLAMA

Koniec roku podatkowego 2025 w księgowości: najważniejsze obowiązki i terminy

Koniec roku podatkowego to dla przedsiębiorców moment podsumowań i analizy wyników finansowych. Zanim jednak przyjdzie czas na wyciąganie wniosków, należy zmierzyć się z corocznymi obowiązkami związanymi z prowadzeniem działalności gospodarczej. Choć formalnie rok podatkowy dla prowadzących jednoosobową działalność pokrywa się z rokiem kalendarzowym, już teraz warto przygotować się do jego zamknięcia i uporządkować sprawy księgowe oraz podatkowe.

SKwP: Księgowi i biura rachunkowe nie odpowiadają za wdrożenie i stosowanie KSeF w firmach, ani za prawidłowe wystawianie i odbieranie e-faktur

W piśmie z 1 grudnia 2025 r. do Ministra Finansów i Gospodarki, Prezes Zarządu Głównego Stowarzyszenia Księgowych w Polsce dr hab. Stanisław Hońko zaapelował, aby oficjalne przekazy Ministerstwa Finansów i KAS promujące KSeF zawierały jasny komunikat, że podatnicy, a nie księgowi i biura rachunkowe, są odpowiedzialni za wdrożenie i funkcjonowanie KSeF. Zdaniem SKwP, księgowi ani biura rachunkowe nie odpowiadają w szczególności za prawidłowe wystawianie i odbieranie faktur elektronicznych, ani błędy systemów informatycznych KAS. Prezes SKwP wskazał również na brak wszystkich niezbędnych przepisów i niemożność pełnego przetestowania systemów informatycznych.

List do władzy w sprawie KSeF w 2026 r. Prof. W. Modzelewski: Dajcie podatnikom możliwość rezygnacji z obowiązku stosowania KSeF przy wystawianiu i odbieraniu faktur VAT

Profesor Witold Modzelewski apeluje do Ministra Finansów i Gospodarki oraz całego rządu, aby w roku 2026 dać wszystkim wystawcom i adresatom faktur VAT możliwość rezygnacji z obowiązku wystawiania i otrzymywania faktur przy pomocy KSeF.

KSeF sprawdzi tylko techniczną poprawność faktury VAT. Merytoryczna weryfikacja faktur kosztowych obowiązkiem podatnika i księgowego

Wprowadzenie Krajowego Systemu e-Faktur to rewolucja – uporządkowany format, centralizacja danych i automatyzacja obiegu dokumentów bez wątpienia usprawniają pracę. Jednak jedna rzecz pozostaje niezmienna – odpowiedzialność za prawidłowość faktur i ich wpływ na rozliczenia podatkowe. Dlatego należy mieć na uwadze, że KSeF nie zwalnia z czujności w zakresie weryfikacji zdarzeń gospodarczych udokumentowanych za jego pośrednictwem.

REKLAMA

Niejasne przepisy o. KSeF. Czy od lutego 2026 r. trzeba będzie dwa razy fakturować tę samą sprzedaż?

Od 1 lutego 2026 r. obowiązek wystawiania faktur w KSeF obejmie podatników VAT, którzy w 2024 r. osiągnęli sprzedaż powyżej 200 mln zł (z VAT), a od 1 kwietnia 2026 r. - pozostałych. Ale od 1 lutego 2026 r. wszyscy podatnicy będą musieli odbierać faktury przy użyciu KSeF. Profesor Witold Modzelewski zwraca uwagę na nieprecyzyjną treść art. 106nda ust. 16 ustawy o VAT i kwestię treści faktur elektronicznych o których mowa w art. 106nda, 106nf i 106nh ustawy o VAT.

Koniec podatkowego eldorado dla tysięcy przedsiębiorców? Rząd szykuje rewolucję, która drastycznie uderzy w portfele najlepiej zarabiających już niebawem

Przez lata była to jedna z najatrakcyjniejszych form opodatkowania w Polsce, pozwalająca na legalne płacenie zaledwie 5% podatku dochodowego. Tysiące specjalistów, zwłaszcza z prężnie rozwijającej się branży nowych technologii, oparło na IP BOX swoje finanse, budując przewagę konkurencyjną na rynku. Teraz jednak Ministerstwo Finansów mówi "koniec z eldorado". Na horyzoncie jest widmo rewolucji.

Zapisz się na newsletter
Chcesz uniknąć błędów? Być na czasie z najnowszymi zmianami w podatkach? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

REKLAMA