REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Stosowanie różnych stawek VAT na tortillę i podkłady do pizzy

Subskrybuj nas na Youtube
Dołącz do ekspertów Dołącz do grona ekspertów
Paulina Andrzejczyk
Stosowanie różnych stawek VAT na tortillę i podkłady do pizzy
Stosowanie różnych stawek VAT na tortillę i podkłady do pizzy

REKLAMA

REKLAMA

Zdaniem podatników stosowanie różnych stawek podatku VAT na tortillę i podkłady do pizzy skutkuje różnicą cen w zakupie detalicznym oraz prowadzi do zróżnicowanego traktowania przedsiębiorców na rynku. Co na to Ministerstwo Finansów?

REKLAMA

Autopromocja

Według posła Michała Jarosa, który skierował prośbę o wyjaśnienia w tej sprawie do MF, obecnie przepisy o PKWiU wprost wiążą konkretny numer PKWiU z konkretnym numerem CN. Ponadto, z przepisów o PKWiU wynika, iż wydając opinię statystyczną GUS powinien wziąć pod uwagę przyporządkowanie danego towaru do CN. Tymczasem nadanie przez Urząd Statystyczny PKWiU 10.72.19.0 dla tortilli o długim terminie przydatności do spożycia, jest sprzeczne z decyzją WIT wydaną przez Dyrektora Izby Celnej w Warszawie. Kod CN 1905 90 60 jest bowiem w świetle przepisów o PKWiU przypisany do grupowania PKWiU 10.71.12.0, czyli „Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże”. Podobnie zatem jak dla pozostałych tortilli. Zdaniem podatników zatem wszystkie te tortille powinny mieć zarówno tę samą klasyfikację CN i PKWiU, a w związku z czym powinny być opodatkowane tą samą stawką VAT 8%. Tymczasem w interpretacjach podatkowych, organy w oparciu o błędne PKWiU (bowiem urząd statystyczny nadaje odmienne PKWiU na te produkty), nie analizując klasyfikacji CN, mimo jej mocy wiążącej (decyzja WIT) w zakresie VAT, określają jako właściwą stawkę VAT 23%. Podobnie kwestia ta wygląda w zakresie podkładów po pizzy. Prowadzi ta sytuacja do znacznych różnic w cenach towarów na poziomie konsumpcji (zakupu detalicznego), jak i do nierównego traktowania przedsiębiorców na rynku.

Stawka VAT na e-booki - wyroki TSUE w sprawie Francji i Luksemburga

Ministerstwo Finansów wyjaśniło, że numery stanowią jedynie pomoc dla wnioskodawcy, w sytuacji niejednoznacznego ustalenia odpowiedniej grupy: wyrobów lub usług. Nawet niewielkie różnice w opisie danego towaru lub usługi mogą doprowadzić do różnych klasyfikacji.

Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU), dokonuje podziału wyrobów piekarskich na świeże oraz suche lub konserwowane, tj.:

Dalszy ciąg materiału pod wideo
  • PKWiU 10.71.1 Pieczywo, świeże wyroby ciastkarskie i ciastka, w ramach którego wyodrębnione zostały grupowania;
  • PKWiU 10.71.11.0 Pieczywo świeże;
  • PKWiU 10.71.12.0 Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże;
  • PKWiU 10.72.1 Suchary i herbatniki; konserwowane wyroby ciastkarskie i ciasta, w tym PKWiU 10.72.19.0 Pozostałe piekarskie i ciastkarskie wyroby suche lub konserwowane.

Przy czym, PKWiU nie definiuje pojęcia wyrobów piekarskich i ciastkarskich świeżych oraz wyrobów o przedłużonej trwałości i nie podaje okresów przydatności do spożycia dla przedmiotowych wyrobów. Podobnie Nomenklatura Scalona (CN), będąca bazą pojęciową i merytoryczną PKWiU w zakresie wyrobów - nie zawiera ustaleń w tym zakresie.

Polecamy: Biuletyn VAT

W przypadku wyrobów piekarskich (w tym placków tortilli i podkładów pizzy), okres przydatności do spożycia nie decyduje więc o sposobie zaklasyfikowania wyrobu.

Zaklasyfikowanie placków tortilli i podkładów do pizzy uzależnione jest od składu surowcowego (w tym obecności środka konserwującego) i postaci w jakiej są sprzedawane wyroby (ciasto surowe, wyroby podpieczone lub upieczone).


Zgodnie z powyższym:
placki tortilli i podkłady pizzy stanowiące wyroby surowe, bez względu na sposób pakowania, mieszczą się w grupowaniu:
PKWiU 10.61.24.0 Mieszaniny i ciasta do wytwarzania wyrobów piekarskich, (odpowiednio pozycji CN 1901 20 00 - Mieszaniny i ciasta, do wytworzenia wyrobów piekarniczych objętych pozycją 1905:, która obejmuje m. in.: gotowe mieszanki do produkcji ciast,
zawierające głównie mąkę zbożową z cukrem, tłuszcz, jaja (włącznie z mieszankami w formach lub ostatecznie ukształtowanymi));
placki tortilli i podkłady pizzy, stanowiące wyroby podpieczone lub upieczone (nawet zamrożone):
gdy nie zawierają środków konserwujących, mieszczą się w grupowaniu:
PKWiU 10.71.12.0 Wyroby ciastkarskie i ciasta świeże (powiązanym z pozycją CN 1905 Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby, podpozycją CN 1905 90 60 - Pozostałe: - - Pozostałe: - - - Pozostałe: - - - - Z dodatkiem środka słodzącego);
gdy zawierają środki konserwujące, mieszczą się w grupowaniu:
PKWiU 10.72.19.0 Pozostałe piekarskie i ciastkarskie wyroby suche lub konserwowane
(powiązanym z pozycją CN 1905, podpozycją CN 1905 90 90 - Pozostałe: - - Pozostałe: - - -
Pozostałe: - - - - Pozostałe).

Zgodnie z pkt 6.3.3 zasad metodycznych PKWiU – w PKWiU 2008 zakres rzeczowy grupowań siedmiocyfrowych obejmujących wyroby z reguły w pełni odpowiada zakresom rzeczowym odpowiednich grupowań Nomenklatury Scalonej (CN) – co nie oznacza pełnej odpowiedniości grupowań.

Jak ustalić stawkę VAT na fakturze?

Prezes GUS wyjaśnił, że jeżeli produkt, określony w wystąpieniu jako „tortilla”, spełnia definicję dania gotowego - czyli jest przygotowanym, przyprawionym i ugotowanym posiłkiem lub daniem, składającym się co najmniej z dwóch różnych składników, z wyłączeniem przypraw (w konkretnym przypadku będzie to placek wypełniony nadzieniem), pakowanym i etykietowanym z przeznaczeniem na sprzedaż (zamrożonym lub pakowanym próżniowo),  innym  niż przeznaczony  do  natychmiastowego  spożycia  -  mieści  się w grupowaniu: PKWiU 10.85.19.0  Pozostałe gotowe posiłki i dania, włączając pizzę zamrożoną.

Mając na uwadze powyższe wyjaśnienia Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego uprzejmie informuję, że placki tortilli i podkłady pizzy sklasyfikowane w grupowaniu:

  • PKWiU 10.61.24.0 - podlegają opodatkowaniu 5% stawką VAT – zgodnie z art. 41 ust. 2a w związku z pozycją 22 załącznika nr 10 do ustawy o VAT,
  • PKWiU 10.71.12.0 - ww. towary, których data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 45 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 45 dni, podlegają opodatkowaniu 8% stawką VAT – na podstawie art. 41 ust. 2 w związku z art. 146a pkt 2 oraz pozycją 32 załącznika nr 3 do ustawy o VAT; ww. towary sklasyfikowane w tym grupowaniu PKWiU nie spełniające ww. kryterium podlegają opodatkowaniu stawką w wysokości 23% - zgodnie z art. 41 ust. 1 w związku z art. 146a pkt 1 ustawy o VAT, PKWiU 10.72.19.0 podlegają opodatkowaniu 23% stawką VAT,
  • PKWiU 10.85.19.0 podlegają opodatkowaniu 5% stawką VAT, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% – zgodnie z art. 41 ust. 2a w związku z pozycją 28 załącznika nr 10 do ustawy o VAT.

Minister finansów za jedną stawką VAT

W interpretacjach indywidualnych organy podatkowe, określają różne stawki podatku VAT na przedmiotowe towary. Natomiast symbol grupowania PKWiU, co do zasady stanowi element stanu faktycznego (zdarzenia przyszłego), jak jednak stwierdził NSA w wyroku z dnia 15 czerwca 2010 r. sygn. akt I FSK 1021/09, ”organy podatkowe nie są uprawnione do dokonywania klasyfikacji towarów i usług do właściwego grupowania PKWiU ani też weryfikacji klasyfikacji wskazanej przez wnioskodawcę”.

Podyskutuj o tym na naszym FORUM

Zapisz się na newsletter
Chcesz uniknąć błędów? Być na czasie z najnowszymi zmianami w podatkach? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

REKLAMA

Księgowość
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Zarządzanie finansami i procesami finansowo-księgowymi w rosnącym przedsiębiorstwie

W dzisiejszej gospodarce efektywne zarządzanie finansami i procesami finansowymi stanowi kluczowy czynnik sukcesu dla rozwijających się przedsiębiorstw. Praktyka biznesowa pokazuje, że sam wzrost obrotów nie zawsze przekłada się na poprawę kondycji finansowej firmy. Nieumiejętnie zarządzany rozwój może prowadzić do paradoksalnej sytuacji, w której zwiększającym się przychodom towarzyszą spadająca rentowność i problemy z płynnością finansową.

Rozliczenie składki zdrowotnej w 2025 roku. Księgowa wyjaśnia jak to zrobić

Termin złożenia w ZUS deklaracji zawierającej rozliczenie wpłaconych składek zdrowotnych za 2024 rok upływa 20 maja 2025 r. Obowiązek ten dotyczy większości przedsiębiorców prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą. Jedynie ci rozliczający się na karcie podatkowej są z niego zwolnieni. W pozostałych przypadkach wysokość należnych składek wylicza się na podstawie przychodów bądź dochodów osiągniętych w poprzednim roku. Na co zwrócić uwagę przygotowując roczne rozliczenie składek? Wyjaśnia to Paulina Chwil, Księgowa Prowadząca oraz Ekspert ds. ZUS i Prawa Pracy w CashDirector S.A.

Trump 2.0. Rewolucja chorego rozsądku. Prof. Kołodko recenzuje politykę (nie tylko gospodarczą) obecnego prezydenta USA

W kwietniu 2025 r. nakładem Wydawnictwa Naukowego PWN ukazała się najnowsza książka prof. Grzegorza W. Kołodki zatytułowana „Trump 2.0. Rewolucja chorego rozsądku”. Grzegorz W. Kołodko, wybitny ekonomista i były wicepremier, w swoim bezkompromisowym stylu analizuje trumponomikę i trumpizm, populizm, nowy nacjonalizm, publiczne kłamstwa i brutalną grę interesów. Profesor poświęca szczególną uwagę kwestiom manipulacji opinią publiczną, polityce sojuszy, a także wpływowi wojny w Ukrainie na kształt geopolityki. Zastanawia się również, jakie zagrożenia dla NATO i Unii Europejskiej niesie ze sobą „America First” – i co to wszystko oznacza dla współczesnego świata.

Zmiany w rachunkowości w 2025 r. Sprawozdawczość ESG przesunięta o 2 lata

Minister Finansów przygotował 5 maja 2025 r. projekt nowelizacji ustawy wdrażającej dyrektywę CRSD do ustawy o rachunkowości, a także ustawy o biegłych rewidentach, firmach audytorskich oraz nadzorze publicznym oraz niektórych innych ustaw. Ta nowelizacja ma na celu wdrożenie unijnej dyrektywy 2025/794, przesuwającej wdrożenie obowiązku sprawozdawczości ESG o 2 lata.

REKLAMA

Większość podatników VAT może uniknąć w 2026 r. obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych w KSeF. Prof. Modzelewski wyjaśnia jak to możliwe

Zdaniem profesora Witolda Modzelewskiego, gdyby uchwalono projekt przepisów wprowadzających obowiązkowy KSeF w przedłożonym niedawno kształcie, to większość podatników VAT nie będzie musiała wystawiać faktur ustrukturyzowanych w 2026 r.

Stopy procentowe NBP 2025: w maju obniżka o 0,5 pkt proc.

Rada Polityki Pieniężnej na posiedzeniu w dniach 6-7 maja 2025 r. postanowiła obniżyć wszystkie stopy procentowe NBP o 0,5 punktu procentowego. Stopa referencyjna wynosi od 8 maja 2025 r. 5,25 proc. - poinformował w komunikacie Narodowy Bank Polski. Decyzja RPP była zgodna z oczekiwaniami większości analityków finansowych i ekonomistów. Stopy NBP zmieniły się pierwszy raz od 3 października 2023 r.

Przekształcenie JDG a status podatnika rozpoczynającego działalność w estońskim CIT

W świetle marcowego wyroku NSA (sygn. II FSK 1412/24) zmienia się podejście do kwalifikacji podatkowej spółek powstałych z przekształcenia jednoosobowych działalności gospodarczych. Wyrok ten przesądził, że takie podmioty mogą korzystać z przywilejów "podatnika rozpoczynającego działalność" na gruncie przepisów o estońskim CIT.

Pracujesz na zleceniu - a może to faktyczna umowa o pracę? Jak ustalić i wykazać istnienie stosunku pracy

Osoby wykonujące umowy zlecenia, czy inne umowy cywilnoprawne, mają czasem wątpliwości, czy nie jest to de facto umowa o pracę. Każdy przedsiębiorca słyszał o możliwych kontrolach, podważeniu zatrudnienia, konieczności uzasadniania dlaczego taki a nie inny typ umowy został konkretnej osobie zaproponowany. A co ze swobodą zawierania umów? Czy forma umowy na którą zgadzamy się wspólnie z nowozatrudnioną osobą nie powinna być wystarczająca dla inspekcji pracy skoro zgodnie obie strony złożyły na niej swój podpis? Na te i wiele innych pytań odpowie Czytelnikom ten artykuł.

REKLAMA

Zmiany w podatkach od 2026 r. - wyższy limit zwolnienia z VAT, korekty deklaracji, 6 m-cy vacatio legis

Ministerstwo Finansów poinformowało, że 6 maja 2025r. Rada Ministrów przyjęła pakiet projektów ustaw dot. podatków w ramach procesu deregulacji. Nowe przepisy mają na celu m.in. ochronę podatników przed nagłymi zmianami przepisów ustaw podatkowych oraz doprecyzowanie wątpliwości interpretacyjnych zgłaszanych przez przedsiębiorców w zakresie deklaracji składanej w trakcie lub po zakończeniu kontroli celno-skarbowej. Projekty dotyczą również podwyższenia limitu zwolnienia podmiotowego w VAT oraz likwidacji obowiązku przygotowywania i publikacji informacji o realizowanej strategii podatkowej.

Czego najczęściej dotyczą kontrole z urzędu skarbowego i ZUS-u?

Przedsiębiorcy mają szereg obowiązków wobec państwa - jako podatnicy muszą przestrzegać przepisów podatkowych, a jako płatnicy stosować normy z zakresu ubezpieczeń społecznych. W obu tych sferach często dochodzi do uchybień. Dlatego upoważnione organy sprawdzają, czy firmy przestrzegają obowiązujących przepisów. W naszym artykule przedstawiamy najczęstsze obszary, które podlegają kontroli organów podatkowych lub Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.

REKLAMA