Produkcja kanapek z 5,5% stawką ryczałtu
REKLAMA
Podatniczka rozpoczęła jednoosobową pozarolniczą działalność gospodarczą polegającą na sprzedaży kanapek w automatach vedingowych. Kanapki są robione przez podatniczkę z produktów podstawowych np. bułka, wędlina, ser żółty, pomidor itp. Następnie tak przygotowane kanapki są dowożone do automatów. Kod PKD przeważającej działalności to 10.89.Z - produkcja pozostałych artykułów spożywczych gdzie indziej niesklasyfikowana. Jako formę opodatkowania podatniczka wybrała ryczałt od przychodów ewidencjonowanych według 5,5% stawki ryczałtu.
REKLAMA
Podatniczka złożyła wniosek o udzielenie indywidulanej interpretacji podatkowej, chcąc się upewnić, czy prawidłowo dla wyżej wymienionej działalności stosuje 5,5% (działalność wytwórcza), czy może powinna stosować 3% (działalność gastronomiczna) stawkę ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.
Przejście z ryczałtu na zasady ogólne w trakcie roku podatkowego
Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi (w interpretacji indywidualnej z 2 sierpnia 2013 r., nr IPTPB1/415-326/13-4/MD) uznał postępowanie podatniczki za prawidłowe, stwierdzając, że działalność polegającą na produkcji i sprzedaży wyrobów wskazanych we wniosku, należy zakwalifikować jako działalność wytwórczą w rozumieniu art. 4 ust. 1 pkt 4 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. Przychody uzyskane z tytułu produkcji kanapek wytworzonych przez podatniczkę z materiałów podstawowych oraz ich sprzedaż w automatach vedingowych należy opodatkować wg stawki 5,5%.
Zasady opodatkowania ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych
Zasady opodatkowania ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych uregulowane są w przepisach ustawy z dnia 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (Dz.U. Nr 144, poz. 930 ze zm.).
Zgodnie z art. 6 ust. 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, opodatkowaniu ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych podlegają przychody osób fizycznych z pozarolniczej działalności gospodarczej, o których mowa w art. 14 ustawy o podatku dochodowym, w tym również, gdy działalność ta jest prowadzona w formie spółki cywilnej osób fizycznych lub spółki jawnej osób fizycznych, zwanych dalej "spółką".
Zmiany w ewidencji przychodów ryczałtowców
W myśl art. 12 ust. 1 pkt 4 lit. a) ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi 5,5% przychodów z działalności wytwórczej, robót budowlanych lub w zakresie przewozów ładunków taborem samochodowym o ładowności powyżej 2 ton. Natomiast stosownie do treści art. 12 ust. 1 pkt 5 lit. a) i b) ww. ustawy, ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi 3% z działalności gastronomicznej, z wyjątkiem przychodów ze sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5% oraz z działalności usługowej w zakresie handlu.
Zapraszamy na forum Księgowość
REKLAMA
Ustawa o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne precyzuje, co należy rozumieć przez działalność usługową, działalność gastronomiczną, działalność usługową w zakresie handlu oraz działalność wytwórczą. I tak:
- "działalność usługowa" to pozarolnicza działalność gospodarcza, której przedmiotem są czynności zaliczone do usług zgodnie z Polską Klasyfikacją Wyrobów i Usług wprowadzoną rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) (Dz.U. Nr 207, poz. 1293 ze zm.) wydanym na podstawie art. 40 ust. 2 ustawy z dnia 29 czerwca 1995 r. o statystyce publicznej (Dz.U. Nr 88, poz. 439, ze zm.), z zastrzeżeniem pkt 2 - definiującym działalność gastronomiczną i pkt 3 definiującym działalność usługową w zakresie handlu (art. 4 ust. 1 pkt 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne),
Jak rozliczać przychody z najmu i podnajmu w ramach działalności gospodarczej
-"działalność gastronomiczna" to usługi związane z przygotowaniem posiłków oraz sprzedażą posiłków i towarów (art. 4 ust. 1 pkt 2 ww. ustawy),
- "działalność usługowa w zakresie handlu" to sprzedaż, w stanie nieprzetworzonym, nabytych uprzednio produktów (wyrobów) i towarów, w tym również takich, które zostały przez sprzedawcę zapakowane lub rozważone do mniejszych opakowań albo rozlane do butelek, puszek lub mniejszych pojemników (art. 4 ust. 1 pkt 3 ww. ustawy),
-"działalność wytwórcza to działalność w wyniku której powstają nowe wyroby, w tym również sprzedaż wyrobów własnej produkcji, prowadzoną przez podatnika (art. 4 ust. 1 pkt 4 ww. ustawy).
Zasady klasyfikacji PKWiU
Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU) pod pojęciem usług rozumie:
- wszelkie czynności świadczone na rzecz jednostek gospodarczych prowadzących działalność o charakterze produkcyjnym nie tworzące bezpośrednio nowych dóbr materialnych - usługi na rzecz produkcji;
- wszelkie czynności świadczone na rzecz jednostek gospodarki narodowej oraz na rzecz ludności, przeznaczone dla celów konsumpcji indywidualnej, zbiorowej i ogólnospołecznej.
Jak posługiwać się PKWiU przy określaniu stawki VAT
Natomiast wyroby w myśl PKWiU to: surowce, półfabrykaty, wyroby finalne oraz zespoły i ich części.
Podstawą do zakwalifikowania osiąganych przychodów do odpowiedniej stawki podatku jest określenie dla danej działalności symbolu PKWiU wprowadzonego rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) - Dz.U. Nr 207, poz. 1293 ze zm.
W powołanym wyżej rozporządzeniu w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU), ustawodawca sklasyfikował pod symbolem PKWiU 56.29 pozostałe usługi gastronomiczne.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat