REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Jakie stawki VAT są właściwe dla pieczywa i ciast?

Waldemar Żuchowski
Doradca podatkowy
stawki VAT na pieczywo i ciasta
stawki VAT na pieczywo i ciasta

REKLAMA

REKLAMA

Prowadzę piekarnię. Wypiekamy rożnego rodzaju pieczywa oraz ciasta, w sumie ok. 50 rodzajów produktów. W związku z częstymi ostatnimi czasy zmianami w podatku VAT, mamy problem z prawidłowym zastosowaniem stawek VAT do naszych poszczególnych wyrobów. Jak należy opodatkowywać VAT pieczywo i pozostałe produkty ciastkarskie?

Za błędnie zastosowaną stawkę podatku VAT odpowiada każdy kto prowadzi sprzedaż produktu, a więc może to być nie tylko ostateczny sprzedawca ale również producent.

REKLAMA

REKLAMA

Błędnie zastosowana przez producenta (np. piekarza, czy cukiernika) stawka VAT może spowodować, że błędną stawkę zastosuje również ostateczny sprzedawca.

Z kolei tłumaczenie sprzedawcy, że zastosował taką samą stawkę jak producent pieczywa, nie będzie w żadnym stopniu usprawiedliwiało go przed organem podatkowym.

Różne stawki VAT

Od 1 stycznia 2011 r. do pieczywa i wyrobów ciastkarskich zastosowanie mają trzy różne stawki podatku od towarów i usług, tj. 5, 8 i 23 procent.

REKLAMA

Problem jednak pojawia się w przypadku dopasowania danego produktu do właściwej klasyfikacji statystycznej.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Kłopotliwe są również ograniczenia jakie zawarto w ustawie o VAT dotyczące terminu przydatności do spożycia powyższych wyrobów.

Które stawki VAT dla poszczególnych produktów?

Stawką 5% VAT opodatkowane są podstawowe produkty piekarnicze, tj. pieczywo świeże, czyli różnego rodzaju bułki, chleb, itd. pod warunkiem, że minimalna data trwałości lub termin przydatności do spożycia (zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie odrębnymi przepisami), nie przekraczają 14 dni.

Zastosowanie obniżonej stawki jest wyłącznie uzależnione od daty trwałości lub terminu przydatności wyrobu do spożycia.

Z kolei trwałość czy przydatność wyrobu do spożycia nie stanowią warunku klasyfikacji pieczywa świeżego.

Niektóre jednak rodzaje pieczywa nie będą klasyfikowane jako pieczywo świeże, a będą klasyfikowane jako wyroby ciastkarskie.

Produkty o większej zawartości cukru w masie produktu np. pączek - wyrób ciastkarski będzie już opodatkowany wyższą 8% stawką VAT.

Kolejnym warunkiem warunkiem, jaki musi zostać spełniony jest minimalna data trwałości lub termin przydatności produktu nieprzekraczający 14 dni. Zwykle podstawowe pieczywo codziennego spożycia spełnia ten warunek.

Jeżeli w obu ww. przypadkach, nie będzie spełniony warunek trwałości wyrobu - data przydatności do spożycia, to należy zastosować stawkę podstawową 23%.

Zwracam uwagę, że zastosowanie obniżonej stawki nie zależy od rzeczywistej przydatności do spożycia produktu, ale od jego oznaczenia.

VAT 2011 - zmiany od 1 lipca

VAT 2011 - zmiany od 1 kwietnia

VAT 2011 - wszystkie zmiany od 1 stycznia

Niestety nie wszystkie ciasta, których termin przydatności do spożycia będzie krótszy niż 14 dni, będą objęte stawką obniżoną, ponieważ może się okazać, że dany produkt zawiera środki konserwujące, a wówczas będzie to oznaczało obowiązek zastosowania stawki wyższej. Zawartość w pieczywie konserwantów wpłynie także na inną klasyfikację i ostatecznie dany produkt piekarski będzie podlegał stawce podstawowej VAT 23%.

Może się również zdarzyć, że niektóre spośród wyrobów piekarskich jednocześnie będą mogły zostać sklasyfikowane jako gotowe posiłki i dania w takim przypadku zastosowanie ma stawka 5%.

Na rynku można, także spotkać pieczywa i ciasta mrożone wypiekane i surowe. Biorąc pod uwagę klasyfikację statystyczną wyroby piekarskie mrożone, i tu ciekawostka, klasyfikuje się jako pieczywo albo wyroby ciastkarskie świeże.

Z kolei pieczywa i ciasta surowe mrożone nie są sklasyfikowane jako pieczywo, ponieważ nie są one poddawane obróbce cieplnej. Dlatego tez zgodnie z klasyfikacją PKWiU taki produkt występuje jako mieszaniny i ciasta do wyrobów piekarskich, do których stosuje się stawkę 5-proc., bez względu na datę minimalnej trwałości do spożycia.

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

REKLAMA

Księgowość
Darowizna z zagranicy a podatek w Polsce? Skarbówka zaskakuje nową interpretacją i wyjaśnia, co z darowizną od rodziców z Japonii

Dlaczego sprawa zagranicznej darowizny od rodziców budzi tyle emocji – i co dokładnie odpowiedziała skarbówka w sytuacji, gdy darowizna trafia na konto w Japonii, a obdarowana przebywa w Polsce na podstawie pobytu czasowego.

1/3 przedsiębiorców nie zna żadnego języka obcego. Najgorzej jest w mikrofirmach i rolnictwie. Wykształcenie czy doświadczenie - co bardziej pomaga w biznesie?

W świecie zglobalizowanych gospodarek, w którym firmy konkurują i współpracują ponad granicami, znajomość języków obcych jest jedną z kluczowych kompetencji osób zarządzających biznesem. Tymczasem w praktyce bywa z tym różnie. Raport EFL „Wykształcenie czy doświadczenie? Co pomaga w biznesie. Pod lupą” pokazuje, że choć 63% przedsiębiorców w Polsce zna przynajmniej jeden język obcy, to co trzeci nie może wpisać tej umiejętności w swoim CV. Najgorzej sytuacja wygląda w najmniejszych firmach, gdzie językiem obcym posługuje się tylko 37% właścicieli. W średnich firmach ten odsetek jest zdecydowanie wyższy i wynosi 92%. Różnice widoczne są również między branżami: od 84% prezesów firm produkcyjnych mówiących komunikatywnie w języku obcym, po zaledwie 29% w rolnictwie.

Certyfikat osobisty KSeF nie może trafić w cudze ręce

Obowiązkowy KSeF znacząco zmienia sposób uwierzytelniania podatników, a certyfikaty osobiste stają się kluczowym elementem bezpieczeństwa. Choć nowy model zwiększa ochronę danych, nakłada też nowe obowiązki i koszty na przedsiębiorców.

Odroczenie obowiązku fakturowania w KSeF? Prof. Modzelewski: Brakuje jeszcze dwóch najważniejszych rozporządzeń wykonawczych a podatnicy nie są gotowi

Trzeba odroczyć obowiązek wystawiania faktur ustrukturyzowanych i obowiązkowego KSeF – apeluje prof. dr hab. Witold Modzelewski. Jego zdaniem podatnicy nie są jeszcze gotowi na tak dużą zmianę zasad fakturowania, a ponadto do dziś nie podpisano dwóch najważniejszych rozporządzeń wykonawczych odnośnie zasad korzystania z KSeF i listy przypadków, gdy nie będzie obowiązku wystawiania tych faktur.

REKLAMA

Rząd pracuje nad podatkiem cyfrowym. Wicepremier zapowiada rewolucję na rynku

Rząd wraca do pomysłu wprowadzenia podatku cyfrowego, który ma objąć największe globalne firmy technologiczne. Wicepremier Krzysztof Gawkowski potwierdza, że prace nad ustawą wciąż trwają, a nowe przepisy mają objąć cały rynek cyfrowy – od marketplace’ów i aplikacji po media społecznościowe i reklamy profilowane. Projekt ustawy ma zostać przedstawiony na przełomie 2025 i 2026 roku.

KSeF: kto (i jak) odpowiadać będzie od lutego 2026 r. za błędy w fakturowaniu? Podatnik, fakturzystka czy księgowa?

Realizacja czynności dotyczących fakturowania w KSeF wykonywana jest w imieniu podatnika przez konkretne osoby identyfikowane z imienia i nazwiska. W przypadku małej jednoosobowej działalności gospodarczej najczęściej czynności fakturowania realizuje właściciel, a w większych przedsiębiorstwach – upoważniony pracownik. Pracownik ponosi odpowiedzialność za błędy w wystawionej fakturze VAT, jednak rodzaj i zakres tej odpowiedzialności zależą od charakteru błędu, stopnia winy pracownika oraz przepisów, na podstawie których jest ona rozpatrywana (Kodeks pracy czy Kodeks karny skarbowy). Kluczowe znaczenie ma funkcja lub stanowisko pracownika w organizacji, a przede wszystkim jego zakres obowiązków.

Webinar: VAT 2026

Praktyczny webinar „VAT 2026” poprowadzi Zdzisław Modzelewski – doradca podatkowy, wspólnik praktyki podatkowej GWW i ekspert INFORAKADEMII. Ekspert wyjaśni, jak obowiązkowy KSeF zrewolucjonizuje rozliczenia VAT, na co zwrócić uwagę w nowych przepisach i jak przygotować się do zmian, by rozliczać podatki bezbłędnie i efektywnie. Każdy z uczestników otrzyma imienny certyfikat i dostęp do retransmisji webinaru wraz z materiałami dodatkowymi.

Tak działają cyfrowe kontrole skarbówki i algorytmy KAS. Uczciwi podatnicy i księgowi nie mają się czego bać?

Jeszcze kilka lat temu Krajowa Administracja Skarbowa prowadziła wyrywkowe kontrole podatkowe, oparte głównie na intuicji swoich pracowników. Przeczucie urzędnika, zgadywanie czy żmudne przeszukiwanie deklaracji w poszukiwaniu śladów oszustw podatkowych to dziś relikt przeszłości. Współczesny fiskus opiera się na analizie danych, sztucznej inteligencji i zaawansowanych algorytmach, które potrafią w kilka sekund wychwycić nieprawidłowości tam, gdzie kiedyś potrzeba było tygodni pracy. Cyfryzacja administracji skarbowej diametralnie zmieniła charakter kontroli podatkowych. Są one precyzyjniejsze, szybsze i skuteczniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Małgorzata Bień, właścicielka Biura Rachunkowego

REKLAMA

Jak mierzyć rentowność firmy? Trzy metody, które naprawdę działają i 5 kluczowych wskaźników. Bez kontroli rentowności przedsiębiorca działa po omacku

W firmie dużo się dzieje: telefony dzwonią, pojawiają się ciekawe zlecenia, faktury idą jedna za drugą. Przychody wyglądają obiecująco, a mimo to… na koncie coraz ciaśniej. To częsty i niebezpieczny sygnał. W wielu firmach zyski wyparowują nie dlatego, że brakuje sprzedaży, lecz dlatego, że nikt nie trzyma ręki na pulsie rentowności.

Rola głównej księgowej w erze KSeF. Jak przygotować firmę na nowe obowiązki od 2026 r.? [Webinar INFORAKADEMII]

Już w 2026 r. korzystanie z Krajowego Systemu e-Faktur (KSeF) stanie się obowiązkowe dla większości przedsiębiorców. To rewolucja w procesach księgowych, która wymaga od głównej księgowej nie tylko znajomości przepisów, ale także umiejętności zarządzania wdrożeniem tego systemu w firmie.

Zapisz się na newsletter
Chcesz uniknąć błędów? Być na czasie z najnowszymi zmianami w podatkach? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

REKLAMA