Jakie stawki VAT są właściwe dla pieczywa i ciast?
REKLAMA
REKLAMA
Za błędnie zastosowaną stawkę podatku VAT odpowiada każdy kto prowadzi sprzedaż produktu, a więc może to być nie tylko ostateczny sprzedawca ale również producent.
REKLAMA
Błędnie zastosowana przez producenta (np. piekarza, czy cukiernika) stawka VAT może spowodować, że błędną stawkę zastosuje również ostateczny sprzedawca.
Z kolei tłumaczenie sprzedawcy, że zastosował taką samą stawkę jak producent pieczywa, nie będzie w żadnym stopniu usprawiedliwiało go przed organem podatkowym.
Różne stawki VAT
Od 1 stycznia 2011 r. do pieczywa i wyrobów ciastkarskich zastosowanie mają trzy różne stawki podatku od towarów i usług, tj. 5, 8 i 23 procent.
Problem jednak pojawia się w przypadku dopasowania danego produktu do właściwej klasyfikacji statystycznej.
Kłopotliwe są również ograniczenia jakie zawarto w ustawie o VAT dotyczące terminu przydatności do spożycia powyższych wyrobów.
Które stawki VAT dla poszczególnych produktów?
Stawką 5% VAT opodatkowane są podstawowe produkty piekarnicze, tj. pieczywo świeże, czyli różnego rodzaju bułki, chleb, itd. pod warunkiem, że minimalna data trwałości lub termin przydatności do spożycia (zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie odrębnymi przepisami), nie przekraczają 14 dni.
Zastosowanie obniżonej stawki jest wyłącznie uzależnione od daty trwałości lub terminu przydatności wyrobu do spożycia.
Z kolei trwałość czy przydatność wyrobu do spożycia nie stanowią warunku klasyfikacji pieczywa świeżego.
Niektóre jednak rodzaje pieczywa nie będą klasyfikowane jako pieczywo świeże, a będą klasyfikowane jako wyroby ciastkarskie.
Produkty o większej zawartości cukru w masie produktu np. pączek - wyrób ciastkarski będzie już opodatkowany wyższą 8% stawką VAT.
Kolejnym warunkiem warunkiem, jaki musi zostać spełniony jest minimalna data trwałości lub termin przydatności produktu nieprzekraczający 14 dni. Zwykle podstawowe pieczywo codziennego spożycia spełnia ten warunek.
Jeżeli w obu ww. przypadkach, nie będzie spełniony warunek trwałości wyrobu - data przydatności do spożycia, to należy zastosować stawkę podstawową 23%.
Zwracam uwagę, że zastosowanie obniżonej stawki nie zależy od rzeczywistej przydatności do spożycia produktu, ale od jego oznaczenia.
VAT 2011 - zmiany od 1 kwietnia
VAT 2011 - wszystkie zmiany od 1 stycznia
Niestety nie wszystkie ciasta, których termin przydatności do spożycia będzie krótszy niż 14 dni, będą objęte stawką obniżoną, ponieważ może się okazać, że dany produkt zawiera środki konserwujące, a wówczas będzie to oznaczało obowiązek zastosowania stawki wyższej. Zawartość w pieczywie konserwantów wpłynie także na inną klasyfikację i ostatecznie dany produkt piekarski będzie podlegał stawce podstawowej VAT 23%.
Może się również zdarzyć, że niektóre spośród wyrobów piekarskich jednocześnie będą mogły zostać sklasyfikowane jako gotowe posiłki i dania w takim przypadku zastosowanie ma stawka 5%.
Na rynku można, także spotkać pieczywa i ciasta mrożone wypiekane i surowe. Biorąc pod uwagę klasyfikację statystyczną wyroby piekarskie mrożone, i tu ciekawostka, klasyfikuje się jako pieczywo albo wyroby ciastkarskie świeże.
Z kolei pieczywa i ciasta surowe mrożone nie są sklasyfikowane jako pieczywo, ponieważ nie są one poddawane obróbce cieplnej. Dlatego tez zgodnie z klasyfikacją PKWiU taki produkt występuje jako mieszaniny i ciasta do wyrobów piekarskich, do których stosuje się stawkę 5-proc., bez względu na datę minimalnej trwałości do spożycia.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat