Jakie stawki VAT są właściwe dla pieczywa i ciast?

REKLAMA
REKLAMA
Za błędnie zastosowaną stawkę podatku VAT odpowiada każdy kto prowadzi sprzedaż produktu, a więc może to być nie tylko ostateczny sprzedawca ale również producent.
Błędnie zastosowana przez producenta (np. piekarza, czy cukiernika) stawka VAT może spowodować, że błędną stawkę zastosuje również ostateczny sprzedawca.
Z kolei tłumaczenie sprzedawcy, że zastosował taką samą stawkę jak producent pieczywa, nie będzie w żadnym stopniu usprawiedliwiało go przed organem podatkowym.
Różne stawki VAT
Od 1 stycznia 2011 r. do pieczywa i wyrobów ciastkarskich zastosowanie mają trzy różne stawki podatku od towarów i usług, tj. 5, 8 i 23 procent.
Problem jednak pojawia się w przypadku dopasowania danego produktu do właściwej klasyfikacji statystycznej.
Kłopotliwe są również ograniczenia jakie zawarto w ustawie o VAT dotyczące terminu przydatności do spożycia powyższych wyrobów.
Które stawki VAT dla poszczególnych produktów?
Stawką 5% VAT opodatkowane są podstawowe produkty piekarnicze, tj. pieczywo świeże, czyli różnego rodzaju bułki, chleb, itd. pod warunkiem, że minimalna data trwałości lub termin przydatności do spożycia (zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie odrębnymi przepisami), nie przekraczają 14 dni.
Zastosowanie obniżonej stawki jest wyłącznie uzależnione od daty trwałości lub terminu przydatności wyrobu do spożycia.
Z kolei trwałość czy przydatność wyrobu do spożycia nie stanowią warunku klasyfikacji pieczywa świeżego.
Instrukcje VAT. 15 praktycznych procedur dla podatników
Publikacja przedstawia wytyczne dotyczące rozliczania VAT i akcyzy od sprowadzanych samochodów. Omawia także kwestie związane z płatnościami faktur na rachunek bankowy, stosowaniem split payment oraz wyborem kwartalnego rozliczenia na rok 2024.
Sprawdź
Niektóre jednak rodzaje pieczywa nie będą klasyfikowane jako pieczywo świeże, a będą klasyfikowane jako wyroby ciastkarskie.
Produkty o większej zawartości cukru w masie produktu np. pączek - wyrób ciastkarski będzie już opodatkowany wyższą 8% stawką VAT.
Kolejnym warunkiem warunkiem, jaki musi zostać spełniony jest minimalna data trwałości lub termin przydatności produktu nieprzekraczający 14 dni. Zwykle podstawowe pieczywo codziennego spożycia spełnia ten warunek.
Jeżeli w obu ww. przypadkach, nie będzie spełniony warunek trwałości wyrobu - data przydatności do spożycia, to należy zastosować stawkę podstawową 23%.
Zwracam uwagę, że zastosowanie obniżonej stawki nie zależy od rzeczywistej przydatności do spożycia produktu, ale od jego oznaczenia.
VAT 2011 - zmiany od 1 kwietnia
VAT 2011 - wszystkie zmiany od 1 stycznia
Niestety nie wszystkie ciasta, których termin przydatności do spożycia będzie krótszy niż 14 dni, będą objęte stawką obniżoną, ponieważ może się okazać, że dany produkt zawiera środki konserwujące, a wówczas będzie to oznaczało obowiązek zastosowania stawki wyższej. Zawartość w pieczywie konserwantów wpłynie także na inną klasyfikację i ostatecznie dany produkt piekarski będzie podlegał stawce podstawowej VAT 23%.
Może się również zdarzyć, że niektóre spośród wyrobów piekarskich jednocześnie będą mogły zostać sklasyfikowane jako gotowe posiłki i dania w takim przypadku zastosowanie ma stawka 5%.
Na rynku można, także spotkać pieczywa i ciasta mrożone wypiekane i surowe. Biorąc pod uwagę klasyfikację statystyczną wyroby piekarskie mrożone, i tu ciekawostka, klasyfikuje się jako pieczywo albo wyroby ciastkarskie świeże.
Z kolei pieczywa i ciasta surowe mrożone nie są sklasyfikowane jako pieczywo, ponieważ nie są one poddawane obróbce cieplnej. Dlatego tez zgodnie z klasyfikacją PKWiU taki produkt występuje jako mieszaniny i ciasta do wyrobów piekarskich, do których stosuje się stawkę 5-proc., bez względu na datę minimalnej trwałości do spożycia.
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat
Komentarze(0)
Pokaż: