REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Opodatkowanie honorariów wypłacanych zagranicznym artystom

Sebastian Stec
Magdalena Zarudzka

REKLAMA

Zagraniczni artyści, za występy odbywające się w Polsce, otrzymują honoraria. Jak powinny być opodatkowane? Kiedy możliwe jest zwolnienie honorarium artysty z opodatkowania?


Honorarium zagranicznego artysty a podatek


Honoraria wypłacane zagranicznym artystom (na przykład muzykom lub aktorom) za występy odbywające się w Polsce podlegają opodatkowaniu w Polsce. W każdym przypadku pod uwagę należy wziąć jednak przepisy właściwej umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania podpisanej pomiędzy Polską a krajem, w którym swoje miejsce rezydencji podatkowej posiada artysta.

REKLAMA

REKLAMA

Należy pamiętać, iż powinien on potwierdzić status swojej rezydencji podatkowej, przedstawiając certyfikat (rezydencji) wydany przez właściwy organ administracji podatkowej państwa swojego miejsca zamieszkania.

Wyjazd za granicę a obowiązek podatkowy


Generalna zasada


- W  świetle art. 16 i art. 17 właściwych umów o unikaniu podwójnego opodatkowania, generalnie bez względu na postanowienia tych umów dotyczące opodatkowania zysków z przedsiębiorstw, wolnych zawodów oraz pracy najemnej, przychody z tytułu działalności artystycznej (np. artystów scenicznych, filmowych, radiowych lub telewizyjnych, muzyków lub sportowców) osobiście wykonywanej w tym charakterze, podlegają opodatkowaniu w tym państwie, w którym wykonywana jest taka działalność - mówi Magdalena Zarudzka z Baker Tilly Poland Tax Advisers Sp. z o.o. - Takie zasady przewidują przykładowo umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania podpisane z Niemcami, Wielką Brytanią, Francją, Austrią, Włochami, Rosją, Ukrainą, Szwecją czy Holandią - dodaje ekspert.

REKLAMA

Rozliczenia podatkowe pracowników naukowych

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Tym samym, jeżeli artyści występują w Polsce, ich przychody podlegają opodatkowaniu w Polsce 20% zryczałtowanym podatkiem (na mocy art. 29 ust. 1 pkt 1 ustawy o PIT). Umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania nie przewidują bowiem żadnych obniżonych stawek, odsyłają jedynie do właściwych  przepisów krajowych.

Zapraszamy na forum o podatku PIT

 


Kiedy możliwe jest zwolnienie


W określonych sytuacjach, poszczególne umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania przewidują jednak możliwość zwolnienia honorarium artysty z opodatkowania w Polsce. -Tak jest na przykład w sytuacji, gdy pobyt artysty w Polsce jest całkowicie lub głównie opłacany ze środków publicznych (np. umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania z Niemcami) lub gdy występy są skutkiem wymiany kulturalnej pomiędzy państwami (np. umowa z Francją) albo na podstawie umowy międzyrządowej o współpracy kulturalnej zawartej między dwoma państwami (np. umowa z Japonią) - mówi Sebastian Stec z Baker Tilly Poland Tax Advisers Sp. z o.o.

Zasady rozliczania emerytur zagranicznych

Szczególne zasady opodatkowania przewiduje też umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania zawarta ze Stanami Zjednoczonymi. W świetle art. 15 przedmiotowej umowy, generalnie honoraria artystów z USA nie podlegają opodatkowaniu w Polsce, o ile artyści przebywają w Polsce krócej niż 183 dni w roku podatkowym.  

Powyższe zasady opodatkowania będą miały zastosowanie również w sytuacji, gdy artyści będą otrzymywać swoje honoraria za pośrednictwem swoich agentów. Istotne jest bowiem, kto jest rzeczywistym beneficjentem wynagrodzenia wypłacanego przez polski podmiot.

 

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

REKLAMA

Księgowość
Koniec anonimowych przesyłek z e-commerce. Od 1 listopada 2026 r. nowe obowiązki w zgłoszeniach celnych

Od 1 listopada 2026 r. przedsiębiorcy uczestniczący w transgranicznym handlu elektronicznym muszą przekazywać organom celnym dodatkowe dane umożliwiające jednoznaczną identyfikację importowanych produktów. Nowe wymagania dotyczą identyfikatorów produktów (PID – Product Identifiers) i mają zwiększyć skuteczność kontroli towarów sprzedawanych na odległość odbiorcom w Unii Europejskiej. Zmiana oznacza, że tradycyjny opis towaru i jego klasyfikacja taryfowa nie będą już wystarczające do spełnienia wszystkich obowiązków informacyjnych w objętych nią zgłoszeniach celnych.

Kontrola po odprawie – dlaczego problem może zacząć się dopiero po zwolnieniu towaru?

Zwolnienie towaru do obrotu nie oznacza, że organy celne ostatecznie zaakceptowały prawidłowość zgłoszenia celnego. Dla przedsiębiorcy odprawa jest zazwyczaj zakończeniem określonego procesu, jednak z perspektywy organów celnych sprawa może pozostawać otwarta jeszcze przez kilka kolejnych lat. Kontrola przeprowadzona po zwolnieniu towarów może ujawnić błędy w klasyfikacji taryfowej, wartości celnej czy pochodzeniu towarów, prowadząc do konieczności zapłaty dodatkowych należności. Co istotne, nieprawidłowości mogą dotyczyć nie jednej, lecz nawet kilkuset operacji importowych.

Rabaty na studia podyplomowe. Czy skarbówka widzi w nich przychód?

Absolwenci, rodzeństwo i uczestnicy programów dla zdolnych płacą za studia podyplomowe mniej. Czy to przychód i czy uczelnia musi wystawić PIT-11? Dyrektor KIS przeanalizował trzy rodzaje uczelnianych rabatów i ich skutki podatkowe.

USA po wyborach połówkowych: ryzyka dla firm z Polski i UE. W jakim stanie jest amerykańska gospodarka?

Wyniki wyborów połówkowych w USA i wynikły z tego polityczny pat nie zatrzyma amerykańskiej gospodarki, ale zwiększy ryzyko zatorów w Kongresie. Dla europejskich eksporterów nie oznacza to ani handlowej odwilży, ani konieczności odwrotu z rynku USA. O powodzeniu sprzedaży coraz częściej zdecydują wybór branży i kontrahenta oraz realne perspektywy projektu, na którym opiera się zamówienie - uważają analitycy Allianz Trade.

REKLAMA

Dotacja z UE to nie od razu pieniądze na koncie. O czym przedsiębiorca musi wiedzieć, zanim ruszy z projektem

Milion złotych przyznanej dotacji nie oznacza miliona złotych dostępnego na firmowym koncie. Przedsiębiorstwa realizujące inwestycje z dofinansowaniem unijnym mogą stanąć przed wyzwaniem, którego nie widać w samym budżecie projektu: koniecznością sfinansowania wydatków przed otrzymaniem refundacji. Do tego dochodzą koszty nieobjęte wsparciem, ryzyko opóźnień oraz obowiązki związane z rozliczeniem inwestycji. Dlatego o powodzeniu projektu decyduje nie tylko wysokość dotacji, ale przede wszystkim odpowiednie zaplanowanie finansowania, płynności i przyszłych korzyści biznesowych.

Od 2027 r. obowiązkowe stosowanie kodów PKD 2025. Kto musi je zaktualizować i dlaczego nie warto czekać na automatyczne przekształcenie w CEIDG i KRS?

ZUS przypomina, że w aktualnym stanie prawnym przedsiębiorcy mogą posługiwać się starymi kodami PKD 2007, jak i nowymi PKD 2025. Jednak okres przejściowy kończy się niedługo - 31 grudnia 2026 r. Od 1 stycznia 2027 r. jedyną obowiązującą klasyfikacją będzie PKD 2025. Przedsiębiorcy, których wpisy nadal zawierają stare kody, mogą samodzielnie dostosować je do nowej klasyfikacji. Zmiana jest bezpłatna, a wniosek najlepiej złożyć już dziś i nie czekać na automatyczne przekształcenie w systemach CEIDG i KRS.

CIT, JPK CIT i ZUS. Nowe obszary tematyczne Asystentów AI w INFORLEX pomogą odpowiedzieć na trudne pytania

Jak prawidłowo rozliczyć składki ZUS? Jak zastosować przepisy CIT? Który znacznik JPK CIT przypisać do konkretnego konta księgowego? To tylko niektóre pytania, na które pomagają odpowiadać nowi Asystenci AI w INFORLEX. Narzędzie rozwija się o kolejne obszary wiedzy, łącząc możliwości sztucznej inteligencji ze sprawdzonymi źródłami i nadzorem doświadczonych ekspertów. Sprawdź, co potrafi INFORLEX z Asystentem AI. Testuj bezpłatnie przez 5 dni.

Skarbówka szykuje rewolucję w kontaktach z podatnikami. Chodzi o nagrywanie rozmów

Rząd oficjalnie zapowiedział głębokie zmiany w funkcjonowaniu Krajowej Administracji Skarbowej. W wykazie prac legislacyjnych pojawił się nowy projekt, który ma całkowicie zmienić sposób, w jaki załatwiamy sprawy urzędowe i jak komunikujemy się z fiskusem. Chociaż urzędnicy obiecują ułatwienia i nowoczesne narzędzia cyfrowe, to jeden z wprowadzanych przepisów budzi szczególne emocje – urzędy zyskają zupełnie nowe uprawnienie podczas każdej rozmowy.

REKLAMA

Czy wspólnota mieszkaniowa zawsze musi składać JPK-CIT? Skarbówka zajęła stanowisko

Wspólnota prowadząca wyłącznie ewidencję pozaksięgową nie musi przesyłać fiskusowi ksiąg w JPK-CIT. Samo składanie CIT-8 o tym nie przesądza. Wspólnota prowadząca księgi rachunkowe musi natomiast sprawdzić zwolnienia i termin objęcia obowiązkiem.

Czy faktura ustrukturyzowana może być „użyta w KSeF”, czy też używamy „wizualizacji”, które nie są fakturami?

W świetle art. 106gb ust 5 i 5a ustawy o VAT-u „faktura użyta poza KSeF” jest inną postacią tego dokumentu i dopiero ten dokument został wprowadzony do obrotu prawnego – pisze prof. dr hab. Witold Modzelewski.

Zapisz się na newsletter
Chcesz uniknąć błędów? Być na czasie z najnowszymi zmianami w podatkach? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

REKLAMA