REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Sprzedaż napojów w restauracji - jakie stawki VAT

Sprzedaż napojów w restauracji - jakie stawki VAT
Sprzedaż napojów w restauracji - jakie stawki VAT
Shutterstock

REKLAMA

REKLAMA

Czy jest możliwość zastosowania stawki 0% VAT do napojów w restauracji? Sprzedaż dotyczy np. soku pomarańczowego, który kupowany jest w hurtowni ze stawką 0%. A co z herbatą z suszu owocowego, smoothie, shake'ami?

Usługi związane z wyżywieniem - stawka VAT. Zasada i i wyjątki

Dostawy towarów i świadczenia usług klasyfikowane według PKWiU 2015 w grupowaniu "usługi związane z wyżywieniem" (PKWiU 56) są opodatkowane stawką 8%.
Wyjątek dotyczy sprzedaży w zakresie:

REKLAMA

REKLAMA

1) napojów innych niż wymienione w załączniku nr 3 lub załączniku nr 10 do ustawy o VAT, lub w przepisach wykonawczych wydanych na jej podstawie, w tym ich przygotowania i podania, np. kawa, herbata, alkohol, woda mineralna;

2) towarów nieprzetworzonych przez podatnika, innych niż wymienione w załączniku nr 3 lub załączniku nr 10 do ustawy o VAT, lub w przepisach wykonawczych wydanych na jej podstawie;

3) posiłków, których składnikiem są towary wskazane jako wyłączone z grupowań wymienionych w poz. 2 i 11 załącznika nr 10 do ustawy o VAT,

REKLAMA

która jest opodatkowana stawką 23% VAT.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Napój dostarczany w ramach usługi gastronomicznej - załącznik nr 3 lub załącznik nr 10 do ustawy o VAT

Dlatego należy zawsze ustalić, czy dostarczany w ramach usługi gastronomicznej napój jest wymieniony w załączniku nr 3 lub załączniku nr 10 do ustawy o VAT, lub w przepisach wykonawczych wydanych na jej podstawie. Oznacza to, że napoje wymienione w załączniku nr 3 lub załączniku nr 10 do ustawy o VAT, sprzedawane w ramach usługi gastronomicznej, są opodatkowane stawką 8%.

W załączniku nr 10 do ustawy o VAT są wymienione m.in.:

1) jogurty, maślanki, kefiry, mleko nieobjęte działem CN 04 - z wyłączeniem produktów zawierających kawę oraz jej ekstrakty, esencje lub koncentraty,

2) napoje bezalkoholowe, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego,

3) preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane dla dzieci, o których mowa w ustawie z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,

4) niezawierające produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404:

a) napoje na bazie soi o zawartości białka 2,8% masy lub większej (CN 2202 99 11),

b) napoje na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8% masy; napoje na bazie orzechów objętych działem CN 08, zbóż objętych działem CN 10 lub nasion objętych działem CN 12 (CN 2202 99 15).

To oznacza, że do 31 października 2022 r. są opodatkowane stawką 0%, a sprzedawane w ramach usług restauracyjnych są opodatkowane stawką 8%.

Soki owocowe

Soki, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego, są wymienione w załączniku nr 10 do ustawy o VAT. Dlatego są opodatkowane stawką 8% w przypadku sprzedaży ich restauracji. Nie ma znaczenia, że podatnik kupuje go ze stawką 0%.

Potwierdzają to organy podatkowe. W WIS z 26 stycznia 2021 r. Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (sygn. 0112-KDSL2-2.450.1084.2020.2.AG) uznał:

(...) po analizie treści załącznika nr 10 do ustawy o VAT stwierdzić należy, że napój sklasyfikowany do CN 20, o którym mowa we wniosku, mieści się w poz. 13 załącznika nr 10 do ustawy o VAT, w której wymienione zostały przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub pozostałych części roślin - z wyłączeniem produktów o rzeczywistej masowej mocy alkoholu powyżej 1,2%.

W związku z tym, usługa przygotowania i podania klientowi siedzącemu przy stole w lokalu gastronomicznym (restauracji) soku - w okolicznościach opisanych przez Wnioskodawcę we wniosku - jest klasyfikowana do działu PKWiU 56 - Usługi związane z wyżywieniem, przy czym nie jest objęta wyłączeniem, o którym mowa w art. 41 ust. 12f pkt 1 ustawy o VAT (przedmiotowy sok jest napojem wymienionym w załączniku nr 10 do ustawy o VAT), dlatego też podlega opodatkowaniu stawką podatku w wysokości 8%, na podstawie art. 41 ust. 12f ustawy o VAT w zw. z art. 41 ust. 2 ustawy o VAT oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy o VAT.

Herbata owocowa

Inaczej będzie w przypadku herbaty owocowej. Herbata klasyczna podlega opodatkowaniu stawką 23% jako niewymieniona w załącznikach nr 3 i 10 do ustawy o VAT. Tak samo jest w przypadku herbaty owocowej. MF klasyfikuje ten napój pod numerem CN 2202, ale nie możemy jej zaklasyfikować do napojów wymienionych w załączniku nr 10 do ustawy o VAT. Nie jest również wymieniona w załączniku nr 3 do ustawy o VAT. Dlatego podlega opodatkowaniu stawką 23%, również gdy jest sprzedawana w ramach usługi restauracyjnej. W WIS z 17 lutego 2022 r. (sygn. 0112-KDSL2-2.440.393.2021.2.IM) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej potwierdził, że:

Uwzględniając powyższe, przedmiotowy towar - herbata owocowa "(…)" - spełnia kryteria i posiada właściwości dla towarów objętych pozycją CN 2202. Klasyfikacja towaru do tej pozycji jest zgodna z ww. postanowieniami 1. reguły Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej. Wśród towarów - na podstawie załącznika nr 3 do ustawy o VAT - objętych stawką VAT w wysokości 8%, nie zostały wymienione towary sklasyfikowane do CN 2202. Po analizie treści załącznika nr 10 do ustawy o VAT stwierdzić należy, że napój sklasyfikowany do CN 2202, nie mieści się także w poz. 17 załącznika nr 10 do ustawy o VAT.

Smoothie

Tak jak w przypadków soków, smoothie sprzedawane w restauracji jest opodatkowane stawką 8% VAT, gdyż tego rodzaju napoje możemy zaklasyfikować jako wymienione w załączniku nr 10 do ustawy o VAT. Potwierdził to Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w WIS z 19 stycznia 2021 r. (sygn. 0112-KDSL2-2.450.886.2020.6.IP):

(...) po analizie treści załącznika nr 10 do ustawy o VAT stwierdzić należy, że przedmiotowy napój - sklasyfikowany do CN 2202 - spełnia warunki, o których mowa w poz. 17 pkt 2 załącznika nr 10 do ustawy o VAT, w której wymienione zostały m.in. napoje bezalkoholowe, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego.

W związku z tym, sprzedaż SMOOTHIE (…) - w okolicznościach opisanych przez Wnioskodawcę we wniosku - jest klasyfikowana do działu PKWiU 56 - Usługi związane z wyżywieniem, przy czym nie jest objęta wyłączeniami, o których mowa w art. 41 ust. 12f ustawy o VAT (przedmiotowy towar jest napojem wymienionym w załączniku nr 10 do ustawy o VAT), dlatego też podlega opodatkowaniu stawką podatku w wysokości 8%, na podstawie art. 41 ust. 12f ustawy o VAT w zw. z art. 41 ust. 2 ustawy o VAT oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy o VAT.

Shake

Popularne shaki mają w swoim składzie produkty mleczne. Są klasyfikowane pod numerem CN 2202. Zdaniem organów są wymienione w załączniku nr 10 do ustawy o VAT, gdy nie zawierają ekstraktu kawy. W WIS z 2 lutego 2021 r. (sygn. 0112-KDSL1-2.450.854.2020.7.PS) czytamy:

(...) po analizie treści załącznika nr 10 do ustawy o VAT stwierdzić należy, że przedmiotowy napój - sklasyfikowany do CN 2202 - spełnia warunki, o których mowa w poz. 17 pkt 1 załącznika nr 10 do ustawy o VAT, w której wymienione zostały jogurty, maślanki, kefiry, mleko nieobjęte działem CN 04 - z wyłączeniem produktów zawierających kawę oraz jej ekstrakty, esencje lub koncentraty.

To oznacza, że shaki podawane w restauracji muszą być opodatkowane stawką 8%.

Podstawa prawna:

• art. 41 ust. 12f ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług - j.t. Dz.U. z 2022 r. poz. 931; ost.zm. Dz.U. z 2022 r. poz. 1561

POWOŁANE INTERPRETACJE ORGANÓW PODATKOWYCH:

  • wiążąca informacja stawkowa Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 26 stycznia 2021 r. (sygn. 0112-KDSL2-2.450.1084.2020.2.AG)

  • wiążąca informacja stawkowa Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 17 lutego 2022 r. (sygn. 0112-KDSL2-2.440.393.2021.2.IM)

  • wiążąca informacja stawkowa Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 19 stycznia 2021 r. (sygn. 0112-KDSL2-2.450.886.2020.6.IP)

  • wiążąca informacja stawkowa Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej 2 lutego 2021 r. (sygn. 0112-KDSL1-2.450.854.2020.7.PS)

Marcin Jasiński, ekspert w zakresie VAT

Źródło: Biuletyn VAT

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

REKLAMA

Księgowość
1/3 przedsiębiorców nie zna żadnego języka obcego. Najgorzej jest w mikrofirmach i rolnictwie. Wykształcenie czy doświadczenie - co bardziej pomaga w biznesie?

W świecie zglobalizowanych gospodarek, w którym firmy konkurują i współpracują ponad granicami, znajomość języków obcych jest jedną z kluczowych kompetencji osób zarządzających biznesem. Tymczasem w praktyce bywa z tym różnie. Raport EFL „Wykształcenie czy doświadczenie? Co pomaga w biznesie. Pod lupą” pokazuje, że choć 63% przedsiębiorców w Polsce zna przynajmniej jeden język obcy, to co trzeci nie może wpisać tej umiejętności w swoim CV. Najgorzej sytuacja wygląda w najmniejszych firmach, gdzie językiem obcym posługuje się tylko 37% właścicieli. W średnich firmach ten odsetek jest zdecydowanie wyższy i wynosi 92%. Różnice widoczne są również między branżami: od 84% prezesów firm produkcyjnych mówiących komunikatywnie w języku obcym, po zaledwie 29% w rolnictwie.

Certyfikat osobisty KSeF nie może trafić w cudze ręce

Obowiązkowy KSeF znacząco zmienia sposób uwierzytelniania podatników, a certyfikaty osobiste stają się kluczowym elementem bezpieczeństwa. Choć nowy model zwiększa ochronę danych, nakłada też nowe obowiązki i koszty na przedsiębiorców.

Odroczenie obowiązkowego KSeF? Prof. Modzelewski: Brakuje jeszcze dwóch najważniejszych rozporządzeń wykonawczych a podatnicy są nieprzygotowani

Trzeba odroczyć obowiązek wystawiania faktur ustrukturyzowanych i obowiązkowego KSeF – apeluje prof. dr hab. Witold Modzelewski. Jego zdaniem podatnicy nie są jeszcze gotowi na tak dużą zmianę zasad fakturowania, a ponadto do dziś nie podpisano dwóch najważniejszych rozporządzeń wykonawczych odnośnie zasad korzystania z KSeF i listy przypadków, gdy nie będzie obowiązku wystawiania tych faktur.

Rząd pracuje nad podatkiem cyfrowym. Wicepremier zapowiada rewolucję na rynku

Rząd wraca do pomysłu wprowadzenia podatku cyfrowego, który ma objąć największe globalne firmy technologiczne. Wicepremier Krzysztof Gawkowski potwierdza, że prace nad ustawą wciąż trwają, a nowe przepisy mają objąć cały rynek cyfrowy – od marketplace’ów i aplikacji po media społecznościowe i reklamy profilowane. Projekt ustawy ma zostać przedstawiony na przełomie 2025 i 2026 roku.

REKLAMA

KSeF: kto (i jak) odpowiadać będzie od lutego 2026 r. za błędy w fakturowaniu? Podatnik, fakturzystka czy księgowa?

Realizacja czynności dotyczących fakturowania w KSeF wykonywana jest w imieniu podatnika przez konkretne osoby identyfikowane z imienia i nazwiska. W przypadku małej jednoosobowej działalności gospodarczej najczęściej czynności fakturowania realizuje właściciel, a w większych przedsiębiorstwach – upoważniony pracownik. Pracownik ponosi odpowiedzialność za błędy w wystawionej fakturze VAT, jednak rodzaj i zakres tej odpowiedzialności zależą od charakteru błędu, stopnia winy pracownika oraz przepisów, na podstawie których jest ona rozpatrywana (Kodeks pracy czy Kodeks karny skarbowy). Kluczowe znaczenie ma funkcja lub stanowisko pracownika w organizacji, a przede wszystkim jego zakres obowiązków.

Webinar: VAT 2026

Praktyczny webinar „VAT 2026” poprowadzi Zdzisław Modzelewski – doradca podatkowy, wspólnik praktyki podatkowej GWW i ekspert INFORAKADEMII. Ekspert wyjaśni, jak obowiązkowy KSeF zrewolucjonizuje rozliczenia VAT, na co zwrócić uwagę w nowych przepisach i jak przygotować się do zmian, by rozliczać podatki bezbłędnie i efektywnie. Każdy z uczestników otrzyma imienny certyfikat i dostęp do retransmisji webinaru wraz z materiałami dodatkowymi.

Tak znajdują przekręty cyfrowe kontrole skarbówki i algorytmy KAS. Uczciwi, kompetentni podatnicy i księgowi nie mają się czego bać?

Jeszcze kilka lat temu Krajowa Administracja Skarbowa prowadziła wyrywkowe kontrole podatkowe, oparte głównie na intuicji swoich pracowników. Przeczucie urzędnika, zgadywanie czy żmudne przeszukiwanie deklaracji w poszukiwaniu śladów oszustw podatkowych to dziś relikt przeszłości. Współczesny fiskus opiera się na analizie danych, sztucznej inteligencji i zaawansowanych algorytmach, które potrafią w kilka sekund wychwycić nieprawidłowości tam, gdzie kiedyś potrzeba było tygodni pracy. Cyfryzacja administracji skarbowej diametralnie zmieniła charakter kontroli podatkowych. Są one precyzyjniejsze, szybsze i skuteczniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Małgorzata Bień, właścicielka Biura Rachunkowego

Jak mierzyć rentowność firmy? Trzy metody, które naprawdę działają i 5 kluczowych wskaźników. Bez kontroli rentowności przedsiębiorca działa po omacku

W firmie dużo się dzieje: telefony dzwonią, pojawiają się ciekawe zlecenia, faktury idą jedna za drugą. Przychody wyglądają obiecująco, a mimo to… na koncie coraz ciaśniej. To częsty i niebezpieczny sygnał. W wielu firmach zyski wyparowują nie dlatego, że brakuje sprzedaży, lecz dlatego, że nikt nie trzyma ręki na pulsie rentowności.

REKLAMA

Rola głównej księgowej w erze KSeF. Jak przygotować firmę na nowe obowiązki od 2026 r.? [Webinar INFORAKADEMII]

Już w 2026 r. korzystanie z Krajowego Systemu e-Faktur (KSeF) stanie się obowiązkowe dla większości przedsiębiorców. To rewolucja w procesach księgowych, która wymaga od głównej księgowej nie tylko znajomości przepisów, ale także umiejętności zarządzania wdrożeniem tego systemu w firmie.

Księgowi w oku cyklonu. Jak przejść przez rewolucję KSeF i nie stracić kontroli

Setki faktur w PDF-ach, skanach i wersjach papierowych. Telefony od klientów, goniące terminy VAT i JPK. Codzienność wielu biur rachunkowych to żonglowanie zadaniami w wyścigu z czasem. Tymczasem wielkimi krokami zbliża się fundamentalna zmiana – obowiązkowy Krajowy System e-Faktur

Zapisz się na newsletter
Chcesz uniknąć błędów? Być na czasie z najnowszymi zmianami w podatkach? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

REKLAMA