| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Aktualności > Mniej głodnych dzięki zwolnieniu z VAT

Mniej głodnych dzięki zwolnieniu z VAT

Dzięki zwolnieniu z VAT producenci żywności nie wyrzucają jej nadmiaru do kosza, ale przekazują ją organizacjom pożytku publicznego.

W I kwartale 2009 r. o ok. 70 proc. więcej żywności przekazali producenci organizacjom pozarządowym w stosunku do roku 2008. To skutek m.in. wprowadzenia zwolnienia z VAT, które obowiązuje od początku roku. Jak mówi Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności, z danych wynika, że w I kwartale 2008 r. do banków żywności wpłynęły 1174 tony produktów spożywczych, a w I kwartale 2009 r. - 2005 ton.

Ekspert tłumaczy, że każdy producent żywności ma obecnie wybór: albo żywność utylizować, albo przekazywać organizacjom pozarządowym.

- Na zmianie przepisów korzystają głównie osoby najuboższe - przekonuje Marek Borowski.

Natomiast Wojciech Śliż, starszy menedżer w PricewaterhouseCoopers, wyjaśnia, że przepis zwalniający z opodatkowania VAT nieodpłatne dostawy produktów spożywczych dotyczy jedynie producentów. Nie obejmuje on np. dystrybutora, importera, hurtownika, detalisty, dokonujących przekazania produktów spożywczych.

- Podmiotem mogącym skorzystać ze zwolnienia będzie zatem ten, który w swoich księgach będzie mógł wskazać koszty wytworzenia darowanego produktu, a nie jego koszt nabycia - mówi Wojciech Śliż.

Eksperci przyznają, że zwolnienie z VAT powinno obejmować również handlowców.

- Dziwić mogą nieprecyzyjne przepisy w ustawie o VAT, które mogłyby na pierwszy rzut oka sugerować, że ustawodawca przyznaje preferencje podatkowe producentom żywności, a odmawia ich dystrybutorom czy handlowcom - stwierdza Marcin Panek, doradca podatkowy w kancelarii White & Case.

Jego zdaniem brak jest jakiegokolwiek logicznego uzasadnienia dla takiego różnicowania pozycji prawnej producentów i dystrybutorów, a treść obowiązujących od 1 stycznia 2009 r. przepisów pozwala na ich prospołeczną interpretację. Zdaniem Marcina Panka minister finansów powinien szybko wydać ogólną interpretację, która potwierdziłaby możliwość zastosowania zwolnienia od VAT również w przypadku przekazywania żywności przez jej dystrybutorów.

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia księgowego

POLECANE

WYWIADY

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Jednolity Plik Kontolny

Eksperci portalu infor.pl

Jarosław Chybicki

Partner Zarządzający Grow One, Dyrektor Merytoryczny Sopockiego Instytutu Rozwoju Biznesu. Z wykształcenia psycholog. Absolwent Uniwersytetu Gdańskiego, paryskiej Sorbony oraz wielu kursów prowadzonych w USA, Niemczech oraz Rosji. Certyfikowany instruktor Mindfulness. Autoryzowany użytkownik Leadership Developmental Framework we współpracy z Harthill z Anglii. Certyfikowany coach Focus Energy Balance Indicator (FEBI). Współpracuje z Meta Integral, Dana Carman Integral, Focus Leadership z USA. Członek - założyciel International Partnership for Assessment and Development. Prowadził zajęcia m. in. na: Akademii Leona Koźmińskiego, Politechnice Gdańskiej, SWPS, Uniwersytecie Gdańskim. Autor wielu publikacji z zakresu zarządzania i przywództwa, w tym dotyczących zarządzania integralnego, zarządzania przez wartości, psychologii pozytywnej w biznesie, uważności w pracy. Aktywista społeczny, członek dwóch stowarzyszeń koncentrujących się na rozwoju osobistym i zawodowym. Prywatnie pasjonat fotografii. Autor książek: "Skup się! Trening mindfulness dla zestresowanych pracą" i "Jak przeganiać chmury, które zasłaniają niebo. Uważna fotografia."

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od ksiegowosc.Infor.pl
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK