| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Aktualności > Preferencje dla żywności na cele charytatywne

Preferencje dla żywności na cele charytatywne

Przedsiębiorca nie będzie mógł uwzględnić niższej wartości darowanej żywności w przypadku przekazania jej na cele inne niż dla organizacji pożytku publicznego.


ZMIANA PRAWA

Sejmowa podkomisja zajmująca się nowelizacją ustawy o VAT ma dziś rozpatrzyć nowe poselskie poprawki. Zestawienie 16 poprawek zgłoszonych przez posła Ryszarda Wawryniewicza z PiS zawiera m.in. propozycję zmiany przyjętych przez podkomisję regulacji umożliwiających uwzględnianie wartości rynkowej przy określaniu podstawy opodatkowania nieodpłatnie przekazywanej żywności. Poprawka precyzuje, że wartość rynkową będzie można brać pod uwagę jedynie w przypadku produktów spożywczych przekazywanych organizacjom pożytku publicznego z przeznaczeniem wyłącznie na cele działalności charytatywnej i pod warunkiem szczegółowej dokumentacji przekazywania darowizn żywności przez przedsiębiorcę. Zdaniem posła Ryszarda Wawryniewicza takie rozwiązanie pozwoli ograniczyć ewentualne nadużycia w darmowym przekazywaniu produktów spożywczych.


MAGDALENA MAJKOWSKA

magdalena.majkowska@infor.pl

reklama

Narzędzia księgowego

POLECANE

WYWIADY

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Jednolity Plik Kontolny

Eksperci portalu infor.pl

Kancelaria Radców Prawnych i Adwokatów Pałucki Trusiński Hermelin

Kompleksowa obsługa przedsiębiorstw.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »