REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Rozporządzenie w sprawie przypraw w barach mlecznych

Rozporządzenie dotyczące przypraw w barach mlecznych /fot. Fotolia
Rozporządzenie dotyczące przypraw w barach mlecznych /fot. Fotolia

REKLAMA

REKLAMA

Od 1 kwietnia zaczęło obowiązywać rozporządzenie Ministerstwa Finansów, określające surowce, w tym przyprawy, jakie można wykorzystać do przyrządzenia dotowanych przez państwo potraw w barach mlecznych.„Ufam, że ta lista zostanie z nami na dłużej” - ocenił szef resortu Mateusz Szczurek.

W środę (1 kwietnia) Szczurek odwiedził bar mleczny „Bieńczyce” w krakowskiej Nowej Hucie, gdzie zjadł dotowaną zupę pomidorową i pierogi ruskie. „Zarówno zupa pomidorowa, jak i ruskie były doskonałe - to są świetne dania” - ocenił.

Autopromocja

Jak tłumaczył minister, lista produktów wymienionych we wchodzącym w życie rozporządzeniu jest efektem wielokrotnych konsultacji z operatorami barów mlecznych. Zgodnie z nią do przyrządzania dotowanych przez państwo potraw można wykorzystać 94 surowce, o ponad 20 więcej niż w przypadku obecnego rozporządzenia, w tym m.in. przyprawy: imbir, lubczyk, majeranek, nasiona kolendry czy cynamon.

Nieprawidłowości w rozliczaniu dotacji przez bary mleczne

Zgodnie z określonymi w rozporządzeniu wymaganiami bar mleczny będzie mógł uzyskać dotację do posiłku, jeżeli stawka stosowanego narzutu na surowce służące do przyrządzenia dotowanych potraw nie przekracza 56 proc. ich wartości. Ustalono, że dotacja wyniesie 40 proc. wartości zakupionych surowców (z uwzględnieniem VAT), zużytych do sporządzania posiłków, powiększonej o narzut.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

„Pieniądze publiczne mają wspomagać tanie, smaczne i zdrowe żywienie w barach mlecznych” - zaznaczył szef resortu finansów, dodając, że sam jest klientem tego typu lokali gastronomicznych od wielu lat.

W ostatnich miesiącach zaniepokojenie przedsiębiorców prowadzących bary mleczne wywołało rozporządzenie z grudnia ubiegłego roku, które - ich zdaniem - drastycznie ograniczyło listę potraw, na które bary mleczne mogły otrzymywać dotacje ministerialne. Ponad 2 tys. osób podpisało się pod petycją do ministra finansów z apelem o utrzymanie dotychczasowego wsparcia dla barów mlecznych. W Krakowie zorganizowano akcję Narodowego Baru Mlecznego pod hasłem „Chcemy pieprzyć w barach mlecznych”.

Polecamy produkt: Podatki 2015 - komplet

Problem polegał na tym, że na liście surowców, z których można przygotowywać dotowane przez państwo potrawy, nie było przypraw. W związku z tym resort finansów opracował nowe przepisy, które weszły w życie 1 kwietnia.

„To rozporządzenie przywraca sens i smak w barach mlecznych. Przywraca aromat kminku i majeranku w narodowych, polskich zupach” - mówił szef Narodowego Baru Mlecznego Waldemar Domański.


Według MF dotowanie posiłków w barach mlecznych jest jedną z form realizacji polityki społecznej państwa, mającej na celu wsparcie osób o najniższych dochodach.

Ponieważ celem rozporządzenia nie jest wspieranie rynku gastronomicznego, ale określonej grupy społecznej - rozporządzenie ogranicza dotacje tylko do posiłków mleczno-nabiałowo-jarskich. Natomiast wykaz surowców ograniczono do relatywnie tanich i niezbędnych do przygotowania dotowanych potraw - aby zapewnić ich niską cenę.

Zgodnie z rozporządzeniem dotowany posiłek musi być: gotowy do spożycia; mieć charakter mleczno-nabiałowo-jarski; być przetworzony; nie może stanowić towaru handlowego; musi stanowić odrębną pozycję na paragonie fiskalnym lub fakturze.

Dotacja otrzymana przez instytucję kultury w sprawozdaniu finansowym

Zgodnie z określonymi w dokumencie wymogami dotowanymi posiłkami będą np. kluski leniwe, gotowane ziemniaki, gotowane buraczki, czy kompot. Podkreślono, że dla zakwalifikowania do posiłków dotowanych nie ma znaczenia, czy posiłek taki jest podawany na jednym talerzu z daniami mięsnymi. W barach mlecznych można bowiem sprzedawać także inne posiłki, np. mięsne.

Dotowany posiłek musi być natomiast gotowy do spożycia i stanowić odrębną pozycję na paragonie fiskalnym. Oznacza to, że np. pierogi ruskie polane tłuszczem pochodzenia zwierzęcego stanowiące jedną pozycję na paragonie nie spełnią wymogu bycia potrawą mleczno-nabiałowo-jarską i nie uzyskają dotacji. Ale sprzedaż tych pierogów z cebulą bądź ze śmietaną lub samych pozwoli spełnić wymóg takiego posiłku, niezależnie od tego, jakie inne pozycje będą figurować na paragonie fiskalnym (np. okrasa z boczkiem).(PAP)

rgr/ par/

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW  z dnia 30 marca 2015 r.  w sprawie dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych

WYKAZ SUROWCÓW DO SPORZĄDZANIA POSIŁKÓW W BARACH MLECZNYCH, DO KTÓRYCH MOGĄ BYĆ UDZIELANE DOTACJE

Lp.

Symbol PKWiU

Nazwa surowca

1

01.11.61.0

Fasola – świeża

2

01.11.62.0

Groch – świeży

3

01.11.69.0

Pozostałe warzywa strączkowe, świeże

4

01.11.71.0

Fasola – suszona

5

01.11.73.0

Ciecierzyca (cieciorka) – suszona

6

01.11.74.0

Soczewica – suszona

7

01.11.75.0

Groch – suszony

8

01.13.12.0

Kapusta – świeża

9

01.13.13.0

Kalafiory i brokuły – świeże

10

01.13.14.0

Sałata – świeża

11

01.13.15.0

Cykoria – świeża

12

01.13.16.0

Szpinak – świeży

13

ex01.13.31.0

Papryka – świeża

14

01.13.32.0

Ogórki – świeże

15

01.13.34.0

Pomidory – świeże

16

01.13.41.0

Marchew i rzepa – świeże

17

01.13.42.0

Czosnek – świeży

18

01.13.43.0

Cebula – świeża

19

ex01.13.44.0

Pory, szczypior świeży

20

ex01.13.49.0

Pietruszka korzeniowa, seler, buraki sałatkowe, rzodkiewka – świeże

21

01.13.51.0

Ziemniaki – świeże

22

ex01.13.80.0

Pieczarki – świeże

23

ex01.13.19.0

ex01.13.49.0

Natka pietruszki naciowej, koperek zielony – świeże

Natka pietruszki korzeniowej – świeża

24

ex01.23.12.0

Cytryny – świeże

25

01.24.10.0

Jabłka – świeże

26

01.24.27.0

Śliwki – świeże

27

ex01.25.12.0

Maliny i jeżyny – świeże

28

01.25.13.0

Truskawki i poziomki – świeże

29

ex01.25.19.0

Porzeczki, agrest, borówki czarne – świeże

30

01.27.12.0

10.83.13.0

Herbata

Herbata czarna, zielona w bezpośrednich opakowaniach o zawartości do 3 kg (np. w torebkach)

31

01.28.17.0

Imbir surowy, suszony

32

ex01.28.19.0

ex10.84.23.0

ex10.39.13.0

Tymianek – świeży, suszony metodą naturalną, nierozgniatany ani niemielony

Tymianek – suszony metodą przemysłową, lub rozgniatany, lub mielony

Koperek, natka pietruszki – suszone

33

ex01.28.30.0

ex10.39.13.0

Rozmaryn świeży lub suszony metodą naturalną, nierozgniatany ani niemielony

Rozmaryn suszony metodą przemysłową, rozgniatany lub mielony

34

01.47.21.0

Jaja kurze, świeże w skorupkach

35

01.49.21.0

Miód naturalny

36

10.31.13.0

Ziemniaki suszone w postaci mąki, mączki, płatków, granulek

37

10.32.11.0

Sok pomidorowy

38

10.32.12.0

Sok pomarańczowy

39

10.32.16.0

Sok jabłkowy

40

10.32.17.0

Mieszaniny soków z owoców i warzyw

41

ex10.32.19.0

Koncentrat buraczany

42

10.39.11.0

Warzywa zamrożone

43

ex01.13.19.0

ex10.39.13.0

Majeranek suszony metodą naturalną

Majeranek suszony metodą przemysłową, stosowany jako przyprawa

44

10.39.15.0

Fasola zakonserwowana w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem dań z warzyw

45

10.39.16.0

Groszek zakonserwowany w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw

46

10.39.17.0

Pozostałe warzywa (z wyłączeniem ziemniaków) zakonserwowane w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw

47

ex10.39.21.0

Owoce zamrożone, gotowane lub nie

48

ex10.39.22.0

Dżemy, galaretki owocowe

49

10.41.24.0

Olej słonecznikowy surowy

50

10.41.26.0

Olej z rzepaku, rzepiku i gorczycy, surowy

51

10.41.54.0

Olej słonecznikowy i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie

52

10.41.56.0

Olej z rzepaku, rzepiku i gorczycy oraz ich frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie

53

10.41.60.0

Oleje i tłuszcze roślinne oraz ich frakcje uwodornione, estryfikowane, ale dalej nieprzetworzone

54

10.42.10.0

Margaryna i podobne tłuszcze jadalne

55

ex10.51.11.0

Mleko płynne przetworzone

56

10.51.12.0

Mleko i śmietana o zawartości tłuszczu > 6%, niezagęszczone i niesłodzone

57

ex10.51.21.0

Mleko odtłuszczone w proszku

58

ex10.51.22.0

Mleko pełne w proszku

59

10.51.30.0

Masło i pozostałe tłuszcze do smarowania

60

10.51.40.0

Sery i twarogi

61

10.51.51.0

Mleko i śmietana inne niż w postaci stałej, zagęszczone lub z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego

62

10.51.52.0

Jogurt i pozostałe rodzaje sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany

63

10.61.11.0

Ryż łuskany

64

10.61.21.0

Mąka pszenna lub żytnio-pszenna

65

ex10.61.22.0

Mąka kukurydziana

66

10.61.31.0

Kasze i mączki z pszenicy

67

10.61.32.0

Kasze, mączki i granulki zbożowe, gdzie indziej niesklasyfikowane

68

10.61.33.0

Płatki śniadaniowe zbożowe oraz pozostałe wyroby z ziaren zbożowych

69

10.71.11.0

Pieczywo świeże

70

10.72.11.0

Pieczywo chrupkie, suchary, sucharki, pieczywo tostowe i podobne wyroby

71

ex10.72.19.0

Bułka tarta

72

10.73.11.0

10.73.12.0

Makarony, pierogi, kluski i podobne wyroby mączne

Kuskus

73

ex10.81.12.0

Cukier trzcinowy lub buraczany rafinowany

74

ex10.81.13.0

Cukier waniliowy

75

10.82.22.0

10.82.13.0

10.82.14.0

Czekolada i przetwory spożywcze zawierające kakao

Kakao w proszku bez dodatku cukru

Kakao w proszku słodzone

76

ex10.83.12.0

Substytuty kawy: ekstrakty, esencje i koncentraty z kawy

77

10.84.11.0

Ocet winny, ocet spirytusowy

78

ex10.84.12.0

Majonez, musztarda, sos sojowy, mieszanki przypraw

79

ex10.84.12.0

Maggi w płynie

80

10.84.21.0

Pieprz z rodzaju Piper przetworzony

81

01.28.12.0

10.84.22.0

Papryka słodka i ostra, suszona, cała lub w kawałkach Papryka słodka i ostra – suszona, rozgniatana, mielona

82

ex10.84.23.0

ex10.39.13.0

ex01.28.19.0

01.28.12.0

Przetworzony (rozgniatany, mielony) – cynamon, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, oregano, bazylia,

Ziele lubczyka suszone metodą przemysłową, lub rozgniatane, lub mielone

Ziele lubczyka suszone, nierozgniatane ani niemielone

Ziele angielskie w ziarnach suszone

83

10.84.30.0

Sól spożywcza

84

ex10.89.13.0

Proszki do pieczenia gotowe

85

ex10.89.19.0

ex10.89.11.0

Barszcz biały, żurek – w proszku Barszcz biały, żurek – w płynie

86

11.07.11.0

Wody mineralne i wody gazowane, z wyłączeniem słodkich i aromatyzowanych

87

ex20.13.43.0

Soda oczyszczona (kwaśny węglan sodu)

88

ex20.14.34.0

Kwasek cytrynowy

89

ex10.62.11.0

Skrobia ziemniaczana z kodem (CN 1108) (Mąka ziemniaczana)

90

ex10.89.19.0

Kisiel, budyń, galaretka z żelatyną roślinną – w proszku

91

ex10.81.13.0

Cukier wanilinowy

92

ex10.89.11.0

Zakwas na żur – w płynie

93

ex01.13.14.0

Sałata lodowa

94

ex10.28.23.0

ex10.84.23.0

Nasiona kolendry, nierozgniatane ani niemielone,

Nasiona kolendry, rozgniatane lub mielone

95

ex01.13.39.0

Cukinia, dynia, kabaczek, patison

Podyskutuj o tym na naszym FORUM

Autopromocja

REKLAMA

Źródło: PAP

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
QR Code
Podatek PIT - część 2
certificate
Jak zdobyć Certyfikat:
  • Czytaj artykuły
  • Rozwiązuj testy
  • Zdobądź certyfikat
1/10
Zeznanie PIT-37 za 2022 r. można złożyć w terminie do:
30 kwietnia 2023 r. (niedziela)
2 maja 2023 r. (wtorek)
4 maja 2023 r. (czwartek)
29 kwietnia 2023 r. (sobota)
Następne
Księgowość
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Kasowy PIT: Projekt ustawy trafił do konsultacji. Nowe przepisy od 1 stycznia 2025 r. Kto z nich skorzysta?

Prawo do tzw. kasowego PIT będzie warunkowane wysokością przychodów z działalności gospodarczej prowadzonej samodzielnie osiągniętych w roku poprzednim - nie będzie ona mogła przekroczyć kwoty odpowiadającej równowartości 250 tys. euro. Projekt ustawy wprowadzającej kasowy PIT trafił do konsultacji międzyresortowych.

Jak przygotować się do ESG? Oto przetłumaczony unijny dokument dla firm: „Dobrowolne ESRS dla MŚP Nienotowanych na Giełdzie”

Jak małe i średnie firmy mogą przygotować się do ESG? Krajowa Izba Gospodarcza przetłumaczyła unijny dokument dla MŚP: „Dobrowolne ESRS dla MŚP Nienotowanych na Giełdzie”. Dokumentu po polsku jest dostępny bezpłatnie.

Czy to nie dyskryminacja? Jeden członek zarządu może się uwolnić od odpowiedzialności, a inny już nie, bo spółka miała jednego wierzyciela

Czy mamy do czynienia z dyskryminacją, gdy jeden członek zarządu może się uwolnić od odpowiedzialności za zobowiązania spółki przez zgłoszenie w porę wniosku o ogłoszenie jej upadłości, podczas gdy inny nie może tego zrobić tylko dlatego, że spółka miała jednego wierzyciela? Czy organy skarbowe mogą dochodzić zapłaty podatków od takiego członka zarządu bez wcześniejszego wykazania, że działał on w złej wierze albo w sposób niedbały? Z takimi pytaniami do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej wystąpił niedawno polski sąd.

Kasowy PIT - projekt ustawy opublikowany

Projekt ustawy o kasowym PIT został opublikowany. Od kiedy wchodzi w życie? Dla kogo jest kasowy PIT? Co to jest i na czym polega?

Obligacje skarbowe [maj 2024 r.] - oprocentowanie i oferta obligacji oszczędnościowych (detalicznych)

Ministerstwo Finansów w komunikacie z 24 kwietnia 2024 r. poinformowało o oprocentowaniu i ofercie obligacji oszczędnościowych Skarbu Państwa nowych emisji, które będą sprzedawane w maju 2024 roku. Oprocentowanie i marże tych obligacji nie zmieniły się w porównaniu do oferowanych w kwietniu br. Od 25 kwietnia można nabywać nową emisję obligacji skarbowych w drodze zamiany.

Kasowy PIT dla przedsiębiorców z przychodami do 250 tys. euro od 2025 roku. I tylko do transakcji fakturowanych [projekt ustawy]

Ministerstwo Finansów przygotowało i opublikowało 24 kwietnia 2024 r. projekt nowelizacji ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (PIT) oraz ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. Ta nowelizacja przewiduje wprowadzenie kasowej metody rozliczania podatku dochodowego. Z tej metody będą mogli skorzystać przedsiębiorcy, którzy rozpoczynają działalność, a także ci przedsiębiorcy, których przychody w roku poprzednim nie przekraczały 250 tys. euro.

Coraz więcej kontroli firm logistycznych. Urzędy celno-skarbowe sprawdzają pozwolenia na uproszczenia celne

Urzędy celno-skarbowe zintensyfikowały kontrole firm logistycznych. Chodzi o monitoring pozwoleń na uproszczenia celne, szczególnie tych wydanych w czasie pandemii. Jeśli organy celno-skarbowe natrafią na jakiekolwiek uchybienia, to może dojść do zawieszenia pozwolenia, a nawet jego odebrania.

Ostatnie dni na złożenia PIT-a. W pośpiechu nie daj szansy cyberoszustowi! Podstawowe zasady bezpieczeństwa

Obecnie już prawie co drugi Polak (49%) przyznaje, że otrzymuje podejrzane wiadomości drogą mailową. Tak wynika z najnowszego raportu SMSAPI „Bezpieczeństwo Cyfrowe Polaków 2024”. Ok. 20% Polaków niestety klika w linki zawarte w mailu, gdy wiadomość dotyczy ważnych spraw. Jak zauważa Leszek Tasiemski, VP w firmie WithSecure – ostatnie dni składania zeznań podatkowych to idealna okazja dla oszustów do przeprowadzenia ataków phishingowych i polowania na nieuważnych podatników.

Czy przepis podatkowy napisany w złej wierze nie rodzi normy prawnej? Dlaczego podatnicy unikają stosowania takich przepisów?

Podatnicy prowadzący działalność gospodarczą często kontestują obowiązki nakładane na podstawie przepisów podatkowych. Nigdy wcześniej nie spotkałem się z tym w takim natężeniu – może na przełomie lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych XX wieku, gdy wprowadzono drakońskie przepisy tzw. popiwku – pisze prof. Witold Modzelewski. Dlaczego tak się dzieje?

Szef KAS: Fundacje rodzinne nie są środkiem do unikania opodatkowania

Szef Krajowej Administracji skarbowej wydał opinię zabezpieczającą w której potwierdził, że utworzenie fundacji, wniesienie do niej akcji i następnie ich sprzedaż nie będzie tzw. „unikaniem opodatkowania”, mimo wysokich korzyści podatkowych. Opinię zabezpieczające wydaje się właśnie w celu rozstrzygnięcia, czy proponowana czynność tym unikaniem by była.
Przedmiotowa opinia została wydana na wniosek przedsiębiorcy, który planuje utworzenie rodzinnej platformy inwestycyjnej przy wykorzystaniu Fundacji poprzez wniesienie do niej m.in. akcji spółki. Natomiast spółka jest właścicielem spółek zależnych, które uzyskują przychody prowadząc działalność operacyjną w różnych krajach świata. 

REKLAMA