REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Pracownik oszczędzi na składkach ZUS 1070 zł, a pracodawca - 1106 zł rocznie na jednego pracownika. Dofinansowanie posiłków korzystniejsze od 1 września 2023 r.

Pracownik zaoszczędzi na składkach ZUS 1070 zł, a pracodawca - 1106 zł rocznie na jednego pracownika. Dofinansowanie posiłków pracowniczych korzystniejsze od 1 września 2023 r.
Pracownik zaoszczędzi na składkach ZUS 1070 zł, a pracodawca - 1106 zł rocznie na jednego pracownika. Dofinansowanie posiłków pracowniczych korzystniejsze od 1 września 2023 r.
Shutterstock

REKLAMA

REKLAMA

W dniu 1 września 2023 r. zacznie obowiązywać nowelizacja rozporządzenia Ministra Rodziny i Polityki Społecznej, zgodnie z którą wzrasta kwota zwolnienia z oskładkowania ZUS dofinansowania posiłków, oferowanego przez pracodawców jako benefit pracowniczy – do 450 zł na jednego pracownika miesięcznie. Zdaniem ekspertów Sodexo pracownik zaoszczędzi na składkach ZUS 1070 zł w skali roku, a pracodawca nawet 1106 zł rocznie na jednego pracownika.

Ponad 2 tys. oszczędności dla pracodawcy i pracownika. Zwolnienie ze składek ZUS dofinansowania posiłków do 450 zł na jednego pracownika miesięcznie

Już 1 września br. wejdzie w życie nowelizacja rozporządzenia Ministra Rodziny i Polityki Społecznej, zgodnie z którą wzrasta kwota zwolnienia z oskładkowania ZUS dofinansowania posiłków, oferowanego przez pracodawców jako benefit pracowniczy – do 450 zł na jednego pracownika miesięcznie. Rozporządzenie zostało opublikowane 22 sierpnia w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej. Eksperci Sodexo szacują, że pracownik zaoszczędzi na składkach ZUS 1070 zł w skali roku, a pracodawca - 1106 zł rocznie na jednego pracownika, co oznacza, że w firmie liczącej np. 1000 zatrudnionych oszczędności wyniosą ponad milion zł. Nowe regulacje prawne to odpowiedź na wzrost kosztów życia i dynamiczną sytuację ekonomiczną. Dopłata do posiłków, którą pokryje pracodawca, pozwoli zapewnić pracownikom realne wsparcie w codziennych wydatkach - teraz dzienna kwota przeznaczona na dofinansowanie posiłków wyniesie ok. 22 zł. Oprócz ewidentnych korzyści dla pracownika związanych z dbaniem o zdrowie i regularne odżywianie świadczenie to gwarantuje również korzyści fiskalne. 

REKLAMA

Autopromocja

Dofinansowanie posiłków pracowniczych - popularny benefit

Dofinansowanie posiłków, będące dobrowolnym świadczeniem pozapłacowym ze strony pracodawcy, to jeden z najbardziej pożądanych benefitów przez pracowników. W ostatnim roku wyraźnie wzrosła jego popularność. Jak wynika z badania Sodexo, 80% pracowników deklaruje, że chciałoby otrzymywać taki rodzaj regularnego wsparcia od swojego pracodawcy. Aż 77% badanych dostrzega w tym świadczeniu szansę na oszczędności, a 78% traktuje je jako czynnik motywujący do pracy. Z kolei według 61% pracujących benefit ten wpłynąłby pozytywnie na ich sposób odżywiania. Osoby korzystające z takiego świadczenia szczególnie cenią żywieniowe karty przedpłacone. To nowoczesne rozwiązanie zapewniające elastyczność – kartę można zrealizować w dowolnym miejscu, nie tylko w siedzibie firmy czy restauracji. 

Firmy, reagując na aktualne potrzeby pracowników, coraz częściej decydują się na dofinansowanie posiłków i zwiększają środki przeznaczone na ten cel. Inflacja i wysokie ceny żywności wpłynęły na sposób postrzegania świadczeń pozapłacowych – dziś liczą się praktyczne udogodnienia, które realnie wzmocnią portfel pracowniczy i przyniosą odczuwalną ulgę w zderzeniu z codziennymi wydatkami i kosztami życia. Teraz pracodawcy będą mogli zastosować takie rozwiązanie na jeszcze korzystniejszych warunkach i bardziej wesprzeć domowy budżet pracowników w niełatwej sytuacji gospodarczej. 

Ile zaoszczędzą firmy i pracownicy?

Nowelizacja rozporządzenia Ministra Rodziny i Polityki Społecznej to korzystny krok odzwierciedlający obecną sytuację pracowników. Od 1 września 2023 r. kwota zwolnienia z oskładkowania ZUS dofinansowania posiłków wzrośnie z 300 zł do 450 zł na pracownika miesięcznie. 

Obecnie w wielu firmach trwa planowanie budżetów na świadczenia pozapłacowe w 2024 roku. To idealny moment, by dopasować ofertę benefitową do realnych potrzeb pracownika i uwzględnić w niej dofinansowanie posiłków np. w postaci bardzo popularnej przedpłaconej karty lunchowej, która doskonale wpisuje się w oczekiwania różnych grup pracowniczych, a jednocześnie zapewnia optymalizację kosztów firmowych. 

Przykład wyliczenia oszczędności dla Pracodawcy i Pracownika przy dofinansowaniu 450 zł  miesięcznie

Wartość oszczędności

PRACODAWCA

Miesięczna oszczędność na 1 pracownika

92,16 zł

Roczna oszczędność na 1 pracownika

1105,92 zł

PRACOWNIK

Miesięczna oszczędność dla pracownika

89,24  zł

Roczna oszczędność dla pracownika 

1070,88 zł

Łączna oszczędność pracownika i pracodawcy rocznie

2176,80 zł

 *analiza ekspertów Sodexo.

- W dobie utrzymującej się wysokiej inflacji nie powinno dziwić zapotrzebowanie pracowników na wsparcie ich budżetów domowych. Stanowi ono jednak wyzwanie dla pracodawców, którzy starają się sprostać tym oczekiwaniom przy równoczesnej trosce o rentowność w niełatwych pod względem ekonomicznym realiach. Rozwiązań tej sytuacji warto upatrywać w uniwersum benefitów. W powyższym kontekście pracownicy bardzo często postrzegają dofinansowywanie posiłków jako atrakcyjną i wymierną formę wsparcia w codziennych wydatkach, a benefity żywieniowe są dziś jednymi z najbardziej pożądanych świadczeń pracowniczych – mówi Arkadiusz Rochala, dyrektor generalny Sodexo Benefits and Rewards Services Polska. 
– Podwyższenie kwoty dofinansowania posiłków do 450 zł to adekwatna do obecnej dynamiki gospodarczej reakcja. Wyższe ulgi w składkach ZUS mają potencjał złagodzić obciążenia konsumentów oraz przynieść pracodawcom tak dziś potrzebną możliwość optymalizacji kosztów.
Zachęta fiskalna dla przedsiębiorców, którzy oferują ten pożądany przez pracowników benefit, to więc zmiana w dobrym kierunku. Dzięki temu pracodawcy mają szansę oszczędzić rocznie na składkach ZUS, a pracownicy zyskują zwiększoną siłę nabywczą. Przykładowo, firma z 150 pracownikami może oszczędzić aż 165 888 zł rocznie, a pracownik zyskać dodatkowe 89,24 zł miesięcznie. W przypadku średniej wielkości przedsiębiorstwa zatrudniającego 500 osób, oszczędności mogą wynieść 552 960 zł, natomiast duże firmy z 2500 pracownikami mają potencjał zaoszczędzenia aż 2 764 800 zł rocznie. Oczekiwane korzyści finansowe dla firm, korespondujące z oszczędnościami na składkach ZUS, w połączeniu z podniesionym kapitałem nabywczym pracowników, tworzą układ korzystny zarówno dla pracowników, jak i pracodawców.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Również pracownicy dostrzegają w dofinansowaniu posiłków sposób na oszczędności – deklaruje to ponad 60% uczestników badania zrealizowanego przez ARC Rynek i Opinia na zlecenie Sodexo. Ponadto blisko połowa pracujących przyznaje, że gdyby mieli do dyspozycji dodatkowe 300 zł brutto do pensji, to wybraliby środki na przedpłaconej karcie na lunch, od której nie trzeba odprowadzać składek ZUS. 

Dofinansowanie produktów żywnościowych zakupionych w sklepach

Nowelizacja rozporządzenia nie tylko reguluje kwestię wysokości dofinansowania, ale też doprecyzowuje zakres korzystania ze świadczenia. Dotychczas przepisy mówiły o możliwości zakupu gotowych posiłków, jednak nie było jasno wskazane, gdzie dokładnie można je nabyć. Zmiana prawa klaruje ten aspekt z korzyścią dla pracowników. Od września 2023 r. świadczenie będzie można wykorzystać nie tylko do zakupu posiłków w lokalach gastronomicznych, ale także w placówkach handlowych, co zapewni pracownikom większą elastyczność i szerszy wybór

To odpowiedź na obecne zachowania żywieniowe Polaków, również tych mieszkających i pracujących na obszarach o mniejszym zagęszczeniu punktów gastronomicznych. Warto też zauważyć, że posiłki dostępne w sklepach spożywczych są tańsze niż w restauracjach, co również może wpłynąć na zwiększenie skali wsparcia oferowanego pracownikom. - Nowelizacja realnie uwzględnia zmiany w nawykach żywieniowych i zakupowych Polaków oraz trendy rynkowe. Dostępność posiłków w placówkach handlowych stale rośnie, a konsumenci, z uwagi na oszczędność, coraz częściej po nie sięgają. Według raportu PMR Handel produktami food-to-go w Polsce 2022 ponad 85% Polaków korzysta z dań gotowych, których zakupu dokonuje głównie w sklepach i sieciach detalicznych. Prognozy nie pozostawiają wątpliwości – trend ten będzie się dynamicznie rozwijał. Zgodnie z nowelizacją rozporządzenia, od 1 września posiłki będą mogły być nabywane nie tylko w lokalach gastronomicznych, ale również w sklepach. To szczególnie istotne w przypadku małych miejscowości, gdzie dostępność punktów gastronomicznych jest ograniczona. Dostosowanie przepisów do nawyków konsumenckich i dostępności usług sprawią, że dofinansowanie posiłków stanie się świadczeniem dostępnym dla wszystkich pracowników niezależnie od miejsca zamieszkania i preferencji żywieniowych - komentuje Arkadiusz Rochala. - Nowelizacja daje czytelny obraz sytuacji, a interpretacja przepisów nie będzie już przysparzać firmom trudności. To bardzo pozytywna zmiana prawna, zapewniająca przedsiębiorstwom dużą elastyczność i przejrzystość.  

Elastyczność – ważna potrzeba pracodawców i pracowników 

W dzisiejszej skomplikowanej rzeczywistości firmy i pracownicy coraz bardziej potrzebują elastycznych form działania i wsparcia. Pracownikom zależy na świadczeniach, które zapewnią im swobodę wyboru i możliwość korzystania z benefitu w dowolnym miejscu i czasie, gdy tego potrzebują. Badanie zrealizowane przez ARC Rynek i Opinia pokazuje, że 78% pracujących chciałoby mieć dostęp do benefitów nie tylko w miejscu pracy, ale też na terenie kraju, a 62% - na terenie całej Unii Europejskiej. Przykładem takiego świadczenia są właśnie karty na posiłki, jak Lunch Pass Sodexo – można z nich korzystać w dowolnym miejscu, będąc w kraju i za granicą, pracując stacjonarnie lub zdalnie. Nie tylko w miejscu zatrudnienia, ale też podczas delegacji i wyjazdów służbowych. Sprawdzają się one również w czasie wolnym, podczas wakacji czy urlopów w kraju i za granicą. Taki rodzaj nowoczesnego dofinansowania posiłków, w formie karty Lunch Pass Sodexo, pozwala na efektywne wykorzystanie przekazanych środków i nie stwarza barier czy ograniczeń związanych z miejscem i czasem realizacji świadczenia. 

Pracodawcy natomiast potrzebują elastycznych narzędzi, które wspierają zarządzanie wynagrodzeniami i świadczeniami pozapłacowymi. Benefity skrojone na miarę codziennych potrzeb stanowią wzmocnienie pensji, przy czym to pracodawca decyduje o zakresie oferty, wielkości przeznaczonego budżetu czy perspektywie czasowej, w której realizowane jest świadczenie. Dofinansowanie posiłków pozwala z jednej strony odpowiedzieć na oczekiwania pracowników związane ze zwiększaniem ich siły nabywczej, a z drugiej zapewnia optymalizację kosztów firmowych, tak bardzo przydatne w dzisiejszych realiach gospodarczych. 

– Już od ubiegłego roku obserwujemy bardzo duży wzrost zainteresowania taką formą wspierania pracowników. Widać wyraźnie, że rynek potrzebuje tego typu rozwiązań. Spodziewamy się, że najnowsza aktualizacja przepisów przyczyni się do jeszcze większej popularności dofinansowania posiłków. Pracodawcy są coraz bardziej świadomi tego, jak ważne jest dbanie o zdrowie, energię i dobrostan zatrudnionych. Mając dostęp do wiedzy i regulacji prawnych, dostrzegają też realne korzyści płynące z optymalizacji finansowych, co ma szczególne znaczenie w kontekście obecnych wyzwań rynkowych  – podsumowuje Arkadiusz Rochala.  

* Badanie „Dodatkowe wsparcie dla pracowników” zrealizowane przez ARC Rynek i Opinia na zlecenie Sodexo

** Badanie „Benefity na wakacje” zrealizowane przez ARC Rynek i Opinia na zlecenie Sodexo

Podstawa prawna: Rozporządzenie Ministra Rodziny i Polityki Społecznej z dnia 9 sierpnia 2023 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe - Dziennik Ustaw z 22 sierpnia 2023 roku, poz. 1665.

Autopromocja

REKLAMA

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

Podatek PIT - część 2
certificate
Jak zdobyć Certyfikat:
  • Czytaj artykuły
  • Rozwiązuj testy
  • Zdobądź certyfikat
1/9
Są kosztem uzyskania przychodu:
koszty reprezentacji, w szczególności poniesione na usługi gastronomiczne, zakup żywności oraz napojów, w tym alkoholowych
udzielone pożyczki, w tym stracone pożyczki
wydatki na wystrój wnętrza biurowego nie będące wydatkami reprezentacyjnymi
wpłaty dokonywane do pracowniczych planów kapitałowych, o których mowa w ustawie o pracowniczych planach kapitałowych – od nagród i premii wypłaconych z dochodu po opodatkowaniu podatkiem dochodowym
Następne
Księgowość
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Dobra wiadomość dla pracowników. MF: zwrot za taxi jest wolny od PIT

Dobra wiadomość dla pracowników korzystających z taksówek w związku z realizacją zadania służbowego. MF jest zdania, że w sytuacji, gdy pracownik z własnych środków poniósł wydatki na realizację zadania służbowego, a następnie pracodawca dokonał ich zwrotu, otrzymany zwrot nie stanowi przychodu w rozumieniu przepisów ustawy PIT.

Stanisław Hońko, prezes SKwP: Bez księgowych kierownik byłby jak kapitan okrętu dryfującego we mgle. Księgowy jest nawigatorem i tłumaczem

Bez księgowych kierownik byłby jak kapitan okrętu dryfującego we mgle. Księgowy jest nawigatorem i tłumaczem. Informuje o tym, w jaki sposób należy czytać liczby oraz jakie są finansowe i prawne konsekwencje podejmowanych decyzji – mówi dr hab. Stanisław Hońko, prezes Zarządu Głównego Stowarzyszenia Księgowych w Polsce. W komentarzu do najnowszych badań.

Limity podatkowe w 2025 roku - PIT, VAT, ryczałt

Początek roku to dla wielu przedsiębiorców, a także księgowych okazja do zaplanowania kolejnych 12 miesięcy intensywnej pracy. Warto pamiętać o obowiązujących w tym roku limitach podatkowych, po przekroczeniu których zmieniają się niektóre obowiązki właścicieli firm. To od nich zależą także określone przywileje i uprawnienia związane z wybraną formą rozliczeń. Sprawdzamy, jak zmieniły się limity na 2025 rok, które bezpośrednio wpływają na zobowiązania na rzecz Urzędu Skarbowego lub ZUS-u. 

Składki ZUS w 2025 r.: działalność gospodarcza (duży i mały ZUS). Kwoty składek i podstawy wymiaru

W ślad za wzrostem minimalnego wynagrodzenia oraz prognozowanym przeciętnym miesięcznym wynagrodzeniem, w 2025 roku zwiększyły się także składki na ubezpieczenia społeczne. ZUS podał kwoty tych składek i podstaw ich wymiaru.

REKLAMA

Wspólne rozliczenie PIT: Jak zaoszczędzić na podatkach z małżonkiem? Sprawdź, kto może skorzystać!

Wspólne rozliczenie PIT z małżonkiem to możliwość, która znacząco może obniżyć należny podatek, zwłaszcza gdy różnice w dochodach są duże. Aby skorzystać z tego rozwiązania, musisz spełnić kilka warunków, takich jak wspólność majątkowa czy odpowiednia forma opodatkowania. Sprawdź, kto może rozliczać się wspólnie i jakie korzyści przynosi to rozwiązanie!

Mały ZUS plus 2025 – zgłoszenia tylko do końca stycznia. Kalkulator obniżonych składek przedsiębiorców na zus.pl

Zakład Ubezpieczeń Społecznych przypomina przedsiębiorcom, prowadzącym działalność gospodarczą na małą skalę, że do końca stycznia 2025 r. mogą zgłosić się do „małego ZUS plus”, aby opłacać w nowym roku niższe składki liczone od dochodu. Nowego zgłoszenia nie muszą czynić przedsiębiorcy, którzy korzystali z ulgi w grudniu 2024 r. i chcą ją kontynuować.

Sprzedajesz w internecie? Uważaj na próg 3 225 zł miesięcznie! Za złamanie nowych przepisów grożą surowe kary

To już koniec szarej strefy w sprzedaży przez internet, w tym na takiej popularnej platformie jak Allegro. Jeśli sprzedający przysłowiowy Kowalski uzyskuje przychody 3 225 złotych miesięcznie, musi zarejestrować działalność lub firmę i spodziewać się kontroli podatkowej. Za złamanie nowych regulacji grożą kary i grzywny.

Rząd nie dostrzega tej luki podatkowej. Dlatego teraz tracą wszyscy - państwo i konsumenci

Okazuje się, że rząd nie dostrzega systemowej luki - a mógłby zyskać ponad miliard złotych z podatków i uchronić Polaków przed szeregiem zagrożeń. W związku z tym teraz tracą wszyscy - państwo i konsumenci – alarmuje Warsaw Enterprise Institute w opublikowanym właśnie raporcie.

REKLAMA

Będzie super-urząd do kontroli przedsiębiorców. Bo rząd szuka pieniędzy. Jakie skutki dla firm?

Rząd ogłosił pomysł powstania specjalistycznego zespołu mającego na celu skuteczniejszą walkę z szarą strefą i unikaniem opodatkowania. Ma to być "Międzyresortowy Zespół do spraw przeciwdziałania szarej strefie" - już teraz zwany przez niektórych "super-urzędem" lub "super-skarbówką". Nowa inicjatywa zakłada wykorzystanie zaawansowanych technologii analitycznych, które pomogą w precyzyjnym typowaniu podatników do kontroli. Celem projektu jest uszczelnienie systemu podatkowego, poprawa ściągalności podatków, opłat, składek i innych należności publicznoprawnych oraz ograniczenie nielegalnych praktyk w obrocie gospodarczym. Dzięki temu uczciwie działający przedsiębiorcy mają zyskać równą przestrzeń konkurencyjną.

KSeF w 2025 roku: Co musisz wiedzieć, aby uniknąć problemów w 2026 roku?

Przedsiębiorcy, nadchodzi czas zmian! Obowiązkowe e-faktury w KSeF to rewolucja w polskiej księgowości, która wejdzie w życie w 2026 roku. Co zrobić, aby przygotować się na nowe zasady już w 2025 roku? Kluczowe decyzje, technologia i szkolenia – dowiedz się, jak uniknąć chaosu i zyskać przewagę dzięki wcześniejszemu wdrożeniu Krajowego Systemu e-Faktur.

REKLAMA