REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Jaka stawka VAT na latte i cappuccino - w lokalu i na wynos

Subskrybuj nas na Youtube
Dołącz do ekspertów Dołącz do grona ekspertów
kawa, cafe latte macchiato, cappuccino; stawki VAT; usługa gastronomiczna
kawa, cafe latte macchiato, cappuccino; stawki VAT; usługa gastronomiczna

REKLAMA

REKLAMA

Zdaniem Ministra Finansów podawane do spożycia „na miejscu” w kawiarniach i innych lokalach gastronomicznych kawy (lub herbaty), także te z dodatkiem mleka (np. cappuccino, czy latte) są obciążone 23% stawką VAT. Ale przy sprzedaży tych napojów „na wynos”, właściwa jest stawka 5% VAT. Są jednak interpretacje podatkowe wskazujące, że w przypadku tych napojów, których zasadniczym (przeważającym) składnikiem jest mleko, a dodatkowym składnikiem napar kawowy – stawką właściwą jest 8% VAT (bo te napoje nie spełniają definicji „kawy”).

Na pytania redakcji mojafirma.infor.pl/biznes wyjaśnień w omawianej kwestii udzieliła p. Wiesława Dróżdż - Rzecznik Prasowy Administracji Podatkowej z Biura Ministra Finansów.

REKLAMA

Ministerstwo przypomniało, że zgodnie z § 7 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z 4 kwietnia 2011 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 73 poz. 392 ze zm.) i poz. 7 pkt 3 załącznika nr 1 do tego rozporządzenia stawką podatku od towarów i usług w wysokości 8% podlegają usługi związane z wyżywieniem (PKWiU ex 56), z wyłączeniem sprzedaży:

1. napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2 %,

2. napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5 %,

3. kawy i herbaty (wraz z dodatkami),

Dalszy ciąg materiału pod wideo

4. napojów bezalkoholowych gazowanych,

5. wód mineralnych,

6. innych towarów w stanie nieprzetworzonym opodatkowanych stawką, o której mowa w art. 41 ust. 1 ustawy o VAT.

Latte i cappuccino w lokalu 23% VAT, na wynos 5% VAT

Zdaniem Ministerstwa Finansów analizując powyższy przepis należy zauważyć, że dział 56 w Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i usług obejmuje usługi związane z zapewnianiem pełnego wyżywienia przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji w restauracjach, włączając restauracje samoobsługowe i oferujące posiłki "na wynos", z lub bez miejsc do siedzenia.

Nie jest tu istotny rodzaj obiektu serwującego posiłki, ale fakt, że są one przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji.

Natomiast dział ten nie obejmuje:

- posiłków, które nie są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji lub

- produkcji gotowej żywności,

sklasyfikowanych w odpowiednich grupowaniach działów 10 i 11 PKWiU;

- sprzedaży żywności, która nie jest traktowana jako gotowy posiłek lub

- sprzedaży gotowych posiłków, które nie są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, sklasyfikowanej w odpowiednich grupowaniach Sekcji G PKWiU.

REKLAMA

W myśl przepisu § 7 ust. 1 pkt 1 ww. rozporządzenia Ministra Finansów, serwowane klientom w ramach usług związanych z wyżywieniem (sklasyfikowanych w dziale PKWiU ex 56) produkty spożywcze, co do zasady, podlegają opodatkowaniu wg 8% stawki VAT, z tym jednak, że podawane  klientom m.in. napoje alkoholowe o zawartości alkoholu powyżej 1,2%, napoje zawierające herbatę lub kawę (wraz z dodatkami, np. z tłuszczem mlekowym), wody mineralne podlegają opodatkowaniu wg 23% stawki podatku od towarów i usług. Ministerstwo Finansów zauważa, iż informację czy dany napój zawiera kawę bądź herbatę powinien posiadać sprzedawca. Ministerstwo Finansów zauważa, iż informację czy dany napój zawiera kawę bądź herbatę powinien posiadać sprzedawca.

Ministerstwo podkreśla, iż dodawany do napojów tłuszcz mlekowy, w ramach usług sklasyfikowanych w dziale PKWiU 56, nie ma znaczenia dla wysokości stawki podatku od towarów i usług, którą opodatkowany jest ten napój.

Dokonywana jednak przez podatnika świadczącego usługi gastronomiczne sprzedaż napojów bezalkoholowych (sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 11.07.19.0) nie przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji, tj. na wynos:

1. w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego,

2. zawierających tłuszcz mlekowy

- podlega opodatkowaniu wg stawki w wysokości 5% VAT - na podstawie art. 41 ust. 2a, w związku z poz. 31 załącznika nr 10 do ustawy o podatku od towarów i usług.

Usługa gastronomiczna, czy sprzedaż towarów – jaka stawka VAT przy sprzedaży lodów?


A może 8% VAT dla cappuccino i latte „na miejscu”?

Ministerstwo Finansów zapowiedziało, że dokona analizy wskazanych przez redakcję mojafirma.infor.pl/biznes interpretacji indywidualnych. W przypadku stwierdzenia ewentualnych nieprawidłowości zostanie dokonana weryfikacja ewentualnych nieprawidłowości z urzędu.

Spotkać się bowiem można ze sprzecznymi interpretacjami podatkowymi w tym zakresie.

Przykładowo:

REKLAMA

1. w interpretacji indywidualnej Dyrektora Izby Skarbowej w Poznaniu nr ILPP2/443-1200/11-2/SJ z 2011.11.15 oraz w interpretacji Dyrektora Izby Skarbowej w Łodzi nr IPTPP2/443-546/11-7/BM z  2011.12.23 jest mowa o stawce 23% (tylko w przypadku kaw i herbat bez dodatków), 8% VAT przy konsumpcji w lokalu, a 5% na wynos (w przypadku napojów wymienionych w załączniku nr 10 poz. 31 do ustawy o VAT).

2. Natomiast w interpretacji Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie nr IPPP1-443-727/11-2/MP z 2011.06.29 – jest mowa tylko o dwóch stawkach VAT: 23% (w przypadku kaw i herbat bez dodatków) i 5% (dla napojów zawierających tłuszcz mlekowy, sklasyfikowanych w PKWiU 11.07.19.0).

Warto przyjrzeć się np. interpretacji Dyrektora Izby Skarbowej w Łodzi z 23 grudnia 2011 r. (nr IPTPP2/443-546/11-7/BM), bo wynika z niej, że cappuccino, latte, czy kawa mrożona, w których przeważającym składnikiem jest mleko nie są klasyfikowane, jako kawy – a zatem przy ich sprzedaży do spożycia w lokalu (na miejscu) jest właściwa stawka 8% VAT..

Rozpatrywane w niej były pytania spółki (czynnego podatnika VAT), która powadzi działalność gospodarczą w branży restauracyjnej. W ofercie Spółki oprócz kawy, herbaty, napojów bezalkoholowych gazowanych oraz wód mineralnych znajdują się inne napoje (dalej: Napoje), których zasadniczym składnikiem jest mleko, a dodatkowym składnikiem napar kawowy, w szczególności (skład oferowanych Napojów został podany poniżej):

Cafe latte macchiato: 200 ml mleka, 100 ml naparu kawowego (16g kawy + 100 ml wody);

Kawa mrożona: 70 ml mleka, 60g lodów, 30g bitej śmietany, 60 ml naparu kawowego (8g kawy + 60 ml wody);

Cappuccino: 150 ml mleka, 50 ml naparu kawowego (8g kawy + 50 ml wody);

Kawa z mlekiem: 80 ml mleka, 120 ml naparu kawowego (16g kawy+ 120 ml wody).

Mając wątpliwości co do wysokości stawki VAT, jaka powinna zostać zastosowana przy sprzedaży przedmiotowych Napojów, spółka zwróciła się do Ośrodka Standardów Klasyfikacyjnych Urzędu Statystycznego w (dalej: Urząd Statystyczny) z wnioskiem o dokonanie ich klasyfikacji statystycznej.

W odpowiedzi na powyższy wniosek spółka otrzymała pismo zawierające klasyfikację statystyczną, w której Urząd Statystyczny zaklasyfikował usługi przyrządzania, podawania i sprzedaży Napojów, tj. Cafe latte macchiato, Kawa mrożona, Cappuccino i Kawa z mlekiem w lokalu gastronomicznym do grupowania:

56.10.13.0 - jako usługę przygotowywania i podawania posiłków w lokalach samoobsługowych - w przypadku braku obsługi kelnerskiej,

56.10.11.0 jako usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach – w przypadku lokali z pełną obsługą kelnerską,

według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług wprowadzonej rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r. (dalej: PKWiU 2008).

Spółka zwróciła się ponownie do Urzędu Statystycznego z wnioskiem o potwierdzenie prawidłowości zakwalifikowania wspomnianych napojów do grupowania 11.07.19.0- „Pozostałe napoje bezalkoholowe” wg PKWiU 2008.

We wniosku Spółka zwróciła się do Urzędu Statystycznego o potwierdzenie powyższej klasyfikacji statystycznej napojów (o składzie podanym jak na wstępie) w oderwaniu od faktu przygotowywania ich w lokalach Spółki (tj. przy założeniu, że występują one w obrocie i nie stanowią efektu końcowego „usługi restauracyjnej”).

Fakt przygotowywania napojów w lokalu Spółki powoduje, iż świadczenie Spółki klasyfikowane jest jako usługa przygotowywania i podawania posiłków (wg PKWiU 2008 r.), co nie pozwala jednak na jednoznaczne określenie stawki, jaką w ramach tej Usługi powinna być objęta sprzedaż analizowanych Napojów (w szczególności w związku z wątpliwościami czy Napoje te powinny być uznawane za kawę w rozumieniu przepisów obowiązujących na gruncie VAT).

Urząd Statystyczny dokonał ponownej klasyfikacji statystycznej napojów i stwierdził, iż zakładając, że analizowane napoje są towarami występującymi w obrocie i nie są efektem usługi polegającej na przygotowaniu na miejscu i podaniu cafe latte macchiato, kawy mrożonej, cappuccino, kawy z mlekiem i innych napojów, wówczas mieszczą się w grupowaniu 11.07.19.0 „Pozostałe napoje bezalkoholowe” wg PKWIU 2008.

Zgodnie z przytoczoną przez Spółkę klasyfikacją PKWiU wymienione wyroby zaklasyfikowane są do grupowania PKWiU 11.07.19.0 Przedmiotowe Napoje nie są więc klasyfikowane do grupowania „Substytuty kawy; ekstrakty, esencje i koncentraty z kawy lub substytutów kawy; łupiny i łuski kawy”.

Dlatego też przy sprzedaży w ramach usług gastronomicznych ww. Napojów nie ma zastosowania wyłączenie, o którym mowa w § 7 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 4 kwietnia 2011 r. w związku z poz. 7 załącznika do rozporządzenia, gdyż wyroby te mieszczą się w grupowaniu ex PKWiU 11.07.19.0 „Pozostałe napoje bezalkoholowe – wyłącznie niegazowane napoje (…) zawierające tłuszcz mlekowy”.

W tej sytuacji zdaniem Dyrektora Izby Skarbowej w Łodzi, właściwą stawą podatku VAT przy sprzedaży  napojów takich jak ww. Napoje (cappuccino, cafe latte macchiato, kawa mrożona, kawa z mlekiem - PKWiU 11.07.19.0) w ramach usługi gastronomicznej (czyli do spożycia na miejscu, w lokalu) jest stawka 8% VAT.

Z odpowiedzi Ministerstwa Finansów wynika jednak, że w przypadku kaw i herbat (nawet z dodatkami, np. mlekiem, czy śmietanką) serwowanych „na miejscu” w lokalu gastronomicznym zawsze właściwa jest stawka podstawowa (aktualnie 23% VAT). Natomiast kawy i herbaty (i inne napoje bezalkoholowe z dodatkiem tłuszczu mlekowego) sprzedawane „na wynos” są opodatkowane stawką 5% VAT.

Zatem cały czas istnieją wątpliwości jaką stawką VAT należy opodatkować cappuccino (i inne napoje na bazie kawy /lub herbaty/, w których objętość naparu kawowego /herbacianego/ jest znacznie niższa niż dodatku – np. mleka, czy soków owocowych)? Nie wiadomo, czy proporcje zmieszanych naparu kawowego / herbacianego i dodatków mają w ogóle znaczenie dla określenia stawki VAT w przypadku napojów podawanych do spożycia „na miejscu” w lokalu gastronomicznym?

Ministerstwo w uzupełniającej odpowiedzi dla redakcji mojafirma.infor.pl/biznes poinformowało, że aktualnie wyjaśnia z Głównym Urzędem Statystycznym zaklasyfikowanie przygotowywanych w lokalach gastronomicznych napojów do bezpośredniego spożycia np. cappuccino (w tym również „na wynos”).

Co do zasady Ministerstwo pokreśliło, że zaliczenie towaru lub usługi do właściwego grupowania klasyfikacji statystycznej jest obowiązkiem sprzedawcy bowiem to on posiada niezbędne informacje dotyczące rodzaju użytego surowca, technologii wytwarzania, konstrukcji i przeznaczenia wyrobu.

Jednak dokonana przez sprzedawcę klasyfikacja nie może naruszać zasad metodologicznych Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług. W przypadku trudności przy zaliczaniu towarów lub usług do właściwego grupowania PKWiU zainteresowany może wystąpić w tej w sprawie do organów statystycznych. Procedury udzielania informacji w sprawie standardów tej klasyfikacji określa Komunikat Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 24 stycznia 2005 r. w sprawie trybu udzielania informacji dotyczących standardów klasyfikacyjnych (Dz. Urz. GUS Nr 1, poz. 11).

Ministerstwo Finansów

Zapisz się na newsletter
Chcesz uniknąć błędów? Być na czasie z najnowszymi zmianami w podatkach? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

REKLAMA

Księgowość
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Badania techniczne od 19 września. Nowe stawki dla kierowców!

Od 19 września kierowców w Polsce czekają wyższe opłaty za badania techniczne pojazdów. Zmiana ta, wprowadzona po ponad 20 latach, ma na celu urealnienie kosztów funkcjonowania stacji kontroli i dostosowanie ich do współczesnych realiów gospodarczych. Ministerstwo infrastruktury podkreśla, że nowe stawki – choć wyższe – nadal pozostaną jednymi z najniższych w Europie, a przy tym zapewnią sprawiedliwą równowagę między interesem przedsiębiorców a możliwościami finansowymi kierowców.

KSeF i słaby Internet? To może być problem dla Twojej firmy, ale jest rozwiązanie

Obowiązkowe e-fakturowanie w KSeF od 2026 r. ma być rewolucją w rozliczeniach VAT, ale wielu przedsiębiorców obawia się braku stabilnego Internetu, szczególnie w mniejszych miejscowościach. Posłanka Iwona Krawczyk pyta ministra finansów o rozwiązania awaryjne i wsparcie dla firm. Znamy odpowiedź resortu.

Koniec polskiego rolnictwa? Unia Europejska otwiera bramy dla taniej żywności z Ameryki Południowej

To może być początek końca polskiej wsi. Umowa z Mercosurem otwiera unijny rynek na wołowinę, drób, miód i cukier z Ameryki Południowej – tanie, masowe i nie do przebicia. Czy polskie rolnictwo czeka katastrofa?

Webinar: Objaśnienia MF w podatku u źródła. W czym w praktyce pomogą?

Podatek u źródła od lat budzi wątpliwości. Zmieniające się przepisy, niejednoznaczne interpretacje oraz ryzyko odpowiedzialności sprawiają, że każda wskazówka ze strony resortu finansów ma istotne znaczenie w codziennej praktyce. Przyjrzymy się więc najnowszym objaśnieniom MF i ocenimy, w jakim zakresie mogą one pomóc w konkretnych przypadkach.

REKLAMA

Jak przygotować się do KSeF? Praktyczne wskazówki i odpowiedzi na trudne pytania [Szkolenie online, 10 września]

Jak przygotować się do KSeF? Pod takim tytułem odbędzie się szkolenie, na które serdecznie zapraszamy! Termin wydarzenia to 10 września 2025 roku, godz. 10:00-16:00.

KSeF i załączniki: Czy możesz dodać PDF, skan lub zdjęcie? MF wyjaśnia

Ministerstwo Finansów wyjaśnia, jak działa obsługa załączników w Krajowym Systemie e-Faktur. Sprawdź, w jakiej formie można je dołączać do KSeF, czy są obowiązkowe i co zrobić z plikami PDF lub zdjęciami.

API KSeF 2.0: Nowe narzędzia od Ministerstwa Finansów. Firmy muszą już zacząć przygotowania

Resort finansów opublikował pełną dokumentację API KSeF 2.0 wraz z bibliotekami SDK i podręcznikiem dla programistów. Od 30 września 2025 r. ruszy środowisko testowe, a od 1 lutego 2026 r. KSeF stanie się obowiązkowy dla wszystkich przedsiębiorców.

Przeniesienie grupy spółek do centrum BPO: jak to zrobić skutecznie i prawidłowo

Migracja grupy kilkunastu spółek w ramach jednego projektu outsourcingu księgowo-kadrowego w ramach BPO to jedno z najbardziej złożonych przedsięwzięć w branży usług finansowo-księgowych. Wymaga to precyzyjnego planowania, koordynacji wielu zespołów oraz szczególnej uwagi na aspekty prawne, techniczne i operacyjne. Jak przygotować się do takiego procesu z perspektywy firmy przekazującej procesy oraz dostawcy usług BPO?

REKLAMA

E-faktura w KSeF: definicja, nowy wzór FA(3) i zasady wystawiania od 2026 r.

Od 1 lutego 2026 r. wszyscy podatnicy będą wystawiać faktury ustrukturyzowane wyłącznie w nowym formacie FA(3). Sprawdź, czym jest e-faktura w KSeF, jakie zmiany wprowadza nowy wzór i z jakich bezpłatnych narzędzi można korzystać, aby prawidłowo wystawiać dokumenty.

Miliardy złotych na fikcyjnych fakturach. W pół roku fiskus wykrył oszustwa na ponad 4,1 mld zł [DANE MF]

W 6 miesięcy br. liczba wykrytych fikcyjnych faktur była o prawie 3% mniejsza niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Jak zaznaczają eksperci, KAS stosuje coraz skuteczniejsze cyfrowe narzędzia weryfikujące. Algorytmy z użyciem sztucznej inteligencji są dużo szybsze i dokładniejsze w wyłapywaniu oszustw niż metody tradycyjne. Jednocześnie oszuści są mniej skłonni do podejmowania ryzyka. Ostatnio wartość brutto wynikająca z fikcyjnych faktur wyniosła ponad 4,1 mld zł, a więc o przeszło 3% mniej niż rok wcześniej.

REKLAMA