Stawka VAT na ciastka i wyroby ciastkarskie (mrożone i rozmrożone)
REKLAMA
REKLAMA
Tak wynika z ustnego uzasadnienia wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego z 16 maja 2013 r., I FSK 827/12.
REKLAMA
Świeży nie oznacza nie zamrożony
Istotą sporu w omawianej sprawie, było rozstrzygnięcie co należy rozumieć przez produkt świeży. W zaskarżonej interpretacji Dyrektor Izby Skarbowej stwierdził, że produkty mrożone nie spełniają definicji produktów świeżych ponieważ ich termin przydatności do spożycia przekracza 45 dni.
Nie można zgodzić się z tym stanowiskiem. Jako termin przydatności do spożycia powinno rozumieć się nie okres w jakim produkt może być przechowywany w formie zamrożonej, ale czas, w którym dany produkt (będący w formie, która umożliwia jego spożycie) może być przechowywany w stanie nadającym się do spożycia. O świeżości produktu nie powinna decydować więc forma jego przechowywania, lecz składniki użyte do jego produkcji.
Sąd słusznie zauważył, że mrożenie produktu jest swego rodzaju „opakowaniem” i nie zmienia jego właściwości. W związku z powyższym, różne opodatkowanie tego samego wyrobu ze względu na sposób jego przechowywania, stawką podstawową i obniżoną, narusza zasadę neutralności podatku VAT.
Celem obniżenia stawki VAT na produkty świeże przez ustawodawcę było wspieranie zdrowej żywności. Uogólniając, żywności nie przetworzonej lub przetworzonej w minimalnym stopniu. Między innymi, żywności nie zawierającej konserwantów powodujących wydłużenie okresu jej przydatności do spożycia.
Kiedy impreza integracyjna jest przychodem pracownika
Woda dla pracowników w firmie - rozliczenie PIT, CIT i VAT
Należy podkreślić, że powyższy wyrok nie oznacza, że obniżoną stawką można opodatkować wszystkie mrożone wyroby ciastkarskie i ciastka. Ich klasyfikacja jako produktu świeżego, który może być objęty preferencyjną stawką VAT, może wymagać analizy składu wyrobu oraz zwrócenia się do stosownego organu statystycznego celem potwierdzenia własnego podejścia. Innymi słowy, omawiany wyrok dostarcza argumentów, żeby twierdzić, iż dla zastosowania obniżonej stawki VAT konieczne jest uznanie, że dany wyrób ciastkarski jest wyrobem świeżym (kryterium klasyfikacyjne – PKWiU, Nomenklatura Scalona), a wtedy sam termin przydatności do spożycia ma mniejsze znaczenie.
Rafał Kacprowski, konsultant w Zespole ds. Podatków Pośrednich Działu Prawno-Podatkowego PwC
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat