Podatek VAT od usług związanych z wyżywieniem
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Usługi związane z wyżywieniem
Warto także zauważyć, iż usługa gastronomiczna nie posiada swojej definicji normatywnej. Sugerując się orzecznictwem można wyprowadzić definicję, zgodnie z którą usługa gastronomiczna polega na przygotowaniu i podaniu posiłku w miejscu, w którym jest on przyrządzany, na przykład w barze mlecznym czy też w restauracji.
W sposób odmienny zaś definiowane są usługi cateringowe, które określane są jako usługi polegające na dostarczaniu gotowej lub niegotowej żywności albo napojów bądź też dostarczaniu żywności i napojów, przeznaczonych do spożycia przez ludzi, wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi pozwalającymi na ich natychmiastowe spożycie.
Pojęcia powyższe na potrzeby rozstrzygnięcia kwestii podatkowych nie powinny być ze sobą mylone.
Opodatkowanie usług związanych z wyżywieniem
Z rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie towarów i usług dla których zastosowanie znajduje obniżona stawka podatku od towarów i usług, oraz warunków stosowania stawek obniżonych (które nazywane jest rozporządzeniem dotyczącym obniżonych stawek VAT) wynika, iż stawka w wysokości 8% znajduje zastosowanie przy towarach oraz usługach, które wymienione są w sposób enumeratywny w rozporządzeniu.
W tym katalogu na pozycji numer siedem wymienione są usługi powiązane z wyżywieniem, z wyłączeniem sprzedaży:
- napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2%,
- napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%,
- napojów, przy przygotowywaniu których jest wykorzystywany napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału procentowego tego naparu w przygotowywanym napoju,
- napojów bezalkoholowych gazowanych,
Polecamy książkę: VAT 2017. Komentarz
- wód mineralnych,
- innych towarów w stanie nieprzetworzonym opodatkowanych stawką, o której mowa w art. 41 ust. 1 ustawy o VAT – to jest 23%.
Odmienna stawka dotyczy natomiast gotowych posiłków oraz dań, które zostały ujęte w PKWiU ex 10.85.1. Stawka podatku VAT wynosi w tym przypadku 5%, za wyjątkiem produktów zawierających alkohol w zawartości większej niż 1,2%.
Stawki podatku VAT przy sprzedaży posiłków i dań przez punkty gastronomiczne
By dowiedzieć się, jaką stawką opodatkowana powinna zostać dana usługa, zdefiniować należy działalność związaną z wyżywieniem oraz klasę gotowych posiłków i dań. Za działalność usługową związaną z wyżywieniem uznaje się działalność usługową, polegającą na zapewnieniu pełnego wyżywienia, które przeznaczone jest do konsumpcji w sposób bezpośredni zarówno w restauracjach, jak i restauracjach samoobsługowych bądź oferujących posiłki na wynos, nie posiadających miejsc przygotowanych do siedzenia. Sam obiekt przygotowujący posiłek nie jest istotny, znaczenie ma fakt, czy posiłek przeznaczony jest do bezpośredniej konsumpcji.
Do klasy gotowych dań i posiłków kwalifikują się gotowe posiłki oraz dania i ich produkcja. Składać się powinny z co najmniej dwóch różnych składników, do których nie zaliczają się przyprawy. Mogą występować w postaci mrożonej, w puszkach, słoikach, pakowane próżniowo.
W celu właściwego zaklasyfikowania wykonywanej przez podatnika usługi – jako działalności usługowej związanej z wyżywieniem bądź też jako gotowe posiłki i dania, posłużyć się należy PKWiU. Potwierdziła to interpretacja Ministra Finansów z dnia 24 czerwca 2016 r., sygn. PT1.050.3.2016.156: „Mając na uwadze powyższe należy zauważyć, że dla określenia prawidłowej stawki podatku jaka ma zastosowanie przy sprzedaży posiłków i dań przez placówki gastronomiczne, należy dokonać prawidłowego zaklasyfikowania tej czynności wg PKWiU. Dla uznania czy dana czynność będzie zaliczona do klasy PKWiU 10.85 Gotowe posiłki i dania, czy do działu PKWiU 56 Usługi związane z wyżywieniem istotne jest, czy oferowane produkty są w pełni przyrządzone i serwowane jako posiłek gotowy do bezpośredniego spożycia, czy też nie są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – np. są zamrożone lub pakowane próżniowo i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż”.
W związku ze stanowiskiem przedstawionym w owej interpretacji, jeśli dana działalność klasyfikuje się jako związana z gotowymi daniami i posiłkami opodatkowana jest stawką 5%, zaś ta związana z wyżywieniem stawką 8%.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat