| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Podatki > PIT > Wyższa dieta pracownika jako koszt

Wyższa dieta pracownika jako koszt

Firma zamierza wypłacać pracownikom kwoty diet w wysokości wyższej, niż wynika to z rozporządzenia w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju. Czy kwoty diet z tytułu delegacji służbowej, które zostały wypłacone w wysokości wyższej niż 23 zł, stanowią koszt uzyskania przychodu?

Artykuł 15 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych (odpowiednio art. 22 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych) stanowi, że kosztami uzyskania przychodów są koszty poniesione w celu osiągnięcia przychodów lub zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów z wyjątkiem kosztów wymienionych w art. 16 ust. 1 (odpowiednio art. 23 ust. 1 u.p.d.o.f.).

Ustawodawca nie umieścił wydatków z tytułu diet należnych pracownikom w trakcie podróży służbowych w katalogu kosztów niestanowiących kosztów uzyskania przychodów. Tak więc jeśli wydatki te zostały poniesione w celu uzyskania przychodów lub zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów, to mogą zostać, co do zasady, uznane za koszty podatkowe.

Należy jednak pamiętać o ekonomicznym uzasadnieniu kosztu. Jeżeli pracodawca stosuje kwoty ustalone w rozporządzeniach Ministra Pracy i Polityki Społecznej lub w układzie zbiorowym pracy, regulaminie wynagradzania lub umowie o pracę, to wydatek taki w całości jest kosztem podatkowym pracodawcy. Jeżeli jednak pracodawca wypłaca diety w kwotach wyższych niż zostały one określone w rozporządzeniach Ministra Pracy i Polityki Społecznej oraz w regulaminie, umowie o pracę czy układzie zbiorowym, to w takim przypadku nadwyżka wypłaconej diety ponad kwotę określoną w rozporządzeniach, umowie o pracę itd. nie może zostać uznana za ekonomicznie uzasadnioną i jako taka nie stanowi podatkowego kosztu uzyskania przychodu. Aby więc zaliczyć do kosztów wyższą dietę z tytułu podróży pracownika, stosowne postanowienia powinny się znaleźć w regulaminie wynagradzania, umowie o pracę lub w układzie zbiorowym pracy.

Maria Dolna-Ciemniakowska

doradca podatkowy

Podstawa prawna:

• art. 22 ust. 1 ustawy z 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (j.t. Dz.U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176 z późn.zm.),

• art. 15 ust. 1 ustawy z 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych (j.t. Dz.U. z 2000 r. Nr 54, poz. 654 z późn.zm.).

reklama

Autor:

Źródło:

Prawo Przedsiębiorcy

Zdjęcia


E-urząd Cyfrowe usługi publiczne. Poradnik dla administracji i przedsiębiorców (książka)79.00 zł

Narzędzia księgowego

POLECANE

WYWIADY

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Jednolity Plik Kontolny

Eksperci portalu infor.pl

Polski Związek Wynajmu i Leasingu Pojazdów (PZWiLP)

Organizacja zrzeszająca firmy leasingowe

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »