| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Podatki > VAT i akcyza > Kiedy powstaje obowiązek podatkowy od usługi gastronomicznej świadczonej na rzecz gości hotelowych

Kiedy powstaje obowiązek podatkowy od usługi gastronomicznej świadczonej na rzecz gości hotelowych

Prowadzimy działalność w zakresie usług hotelarskich. W hotelu prowadzimy również restaurację. W restauracji świadczymy usługi gastronomiczne na rzecz konsumentów zewnętrznych oraz na rzecz osób będących gośćmi hotelu. W celu uproszczenia rozliczeń z klientami hotelu należność za usługi gastronomiczne świadczone na ich rzecz nie jest pobierana przy każdorazowym korzystaniu z restauracji lub baru, lecz jest rozliczana w fakturze wystawianej w związku z rozliczaniem usługi hotelowej lub w paragonie fiskalnym wystawianym na zakończenie pobytu. Wyżej wymieniona usługa dotyczy pobytów dwu- lub więcej dniowych. Czy postępujemy prawidłowo, traktując usługę gastronomiczną świadczoną w taki sposób jako ciągłą i uznając ją za wykonaną w momencie zakończenia wykonywania takiej usługi?

Nie. Świadczone przez Państwa usługi gastronomiczne w restauracji na rzecz gości hotelu nie spełniają warunku uznania ich za usługi ciągłe. Można tu bowiem jednoznacznie zidentyfikować za­równo moment rozpoczęcia świadczenia poszczególnych usług gastronomicznych, jak i moment ich zakończenia, a także można określić jednoznacznie przedmiot poszczególnych świadczeń, co do ich rodzaju i zakresu. W takim przypadku usługi te są odrębnymi świadczeniami jednorazowymi, dla któ­rych obowiązek podatkowy powstanie z chwilą wykonania każdej usługi gastronomicznej z osobna. Nie zmienia tego również przyjęty przez Państwa umowny sposób rozliczeń z gośćmi hotelowymi.

Polecamy: IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

Potwierdzają to także organy podatkowe. W piśmie Dyrektora Izby Skarbowej w Poznaniu z 14 maja 2014 r. (sygn. ILPP2/443-155/14-4/MN) czytamy:

W przypadku, gdy bez większych przeszkód można wyszczególnić zarówno moment rozpoczęcia świadczenia poszczególnych usług gastronomicznych, jak i ich zakończenia, oraz określić jednoznacznie przedmiot poszczególnych świadczeń (ich rodzaj i zakres), mamy do czynienia ze świadczeniami jednorazowymi, które - realizowane w związku z umową zawartą pomiędzy Spółką a gościem hotelowym - można wyodrębnić jako samodzielne świadczenia, określone jedno­znacznie, co do przedmiotu oraz czasu ich realizacji. Należy mieć na uwadze, że również fakt zawarcia umowy, z której wynika, iż należność za usługi gastronomiczne świadczone na rzecz gości hotelowych nie jest pobierana przy każdorazowym korzystaniu z restauracji lub baru, lecz jest rozliczana na zakoń­czenie pobytu, nie przesądza o uznaniu danej sprzedaży za świadczenie usług o charakterze ciągłym. W konsekwencji, każda nabywana przez gościa hotelowego usługa gastronomiczna stanowi odrębne świadczenie usług, które można zidentyfikować co do momentu jego rozpoczęcia i zakończenia, a tak­że rodzaju i zakresu świadczenia, bez względu na ustalony pomiędzy stronami transakcji (Spółką oraz gościem hotelowym) sposób rozliczenia należności wynikających z tytułu nabycia przedmiotowych usług. Zatem, obowiązek podatkowy w przedmiotowej sprawie powstaje zgodnie z ogólną zasadą sfor­mułowaną w art. 19a ust. 1 ustawy - z chwilą wykonania każdej, odrębnej usługi gastronomicznej.

PODSTAWA PRAWNA:

• art. 19a ust. 1 ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług - j.t. Dz.U. z 2011 r. Nr 177, poz. 1054; ost.zm. Dz.U. z 2014 r. poz. 312

Artykuł pochodzi z poradnika "500 pytań o VAT"

Książka do nabycia na sklep.infor.pl

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia księgowego

POLECANE

WYWIADY

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Jednolity Plik Kontolny

Eksperci portalu infor.pl

Piotr Łukasik

Prawnik, doktorant

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od ksiegowosc.Infor.pl
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK