| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Podatki > VAT > Kasy fiskalne > Czy sprzedaż lodów musi być rejestrowana na kasie fiskalnej?

Czy sprzedaż lodów musi być rejestrowana na kasie fiskalnej?

Sprzedaż lodów i zimnych napojów bez konieczności ewidencjonowania obrotów na kasie fiskalnej? To możliwe, jeśli obroty nie przekraczają 20 tys. zł rocznie a sprzedaż jest tak zorganizowana, że można ją uznać za dostawę towarów – wynika z interpretacji przepisów podatkowych.

Przedsiębiorcy, prowadzący sprzedaż czy świadczenie usług na rzecz osób fizycznych, powinni dokonywać ewidencji obrotów przy użyciu kasy fiskalnej. Nie muszą tego robić ci, których obrót w ciągu roku nie przekracza 20 tys. zł, ale to zwolnienie nie obejmuje wszystkich branż. Na przykład nie mogą korzystać z niego przedsiębiorcy, świadczący usługi gastronomiczne oraz zajmujący się przygotowywaniem posiłków dla odbiorców zewnętrznych (czyli cateringiem).

VAT po zmianach od 1 lipca 2015 r.

Lody sprzedawane wyłącznie na wynos - czy to usługa gastronomiczna

Przepisy mówią, że obowiązek stosowania kasy fiskalnej niezależnie od wielkości obrotów dotyczy także tych, którzy oferują usługi gastronomiczne sezonowo, więc praktycznie każdy punkt sprzedający posiłki czy desery musi wydawać klientom paragony. Jednakże i tutaj są wyjątki.

Do izby skarbowej zwrócił się przedsiębiorca, który prowadzi w cieplejszych miesiącach roku lodziarnię. Dokładnie sprzedaje on lody włoskie (oraz zimne napoje). Odbywa się to w ten sposób, że sprzedający podaje zakupione przez okienko lody klientom, którzy potem zjadają je, chodząc po mieście.

Na ten element przedsiębiorca zwrócił uwagę – że żaden z kupujących lody nie może wejść do lokalu i zjeść ich na miejscu. Nie ma zastawy, sztućców, kelnerów, stolików, nie ma przygotowywania żywności ani cateringu, a więc nie ma niczego, co kojarzy się ze standardowym pojmowaniem pojęcia „usługa gastronomiczna”.

Przedsiębiorca więc zapytał, czy w tej sytuacji musi on używać kasy fiskalnej, skoro w jego przypadku raczej można mówić o dostawie towaru niż o usłudze gastronomicznej. Dodał także, że w 2014 wartość obrotu punktu sprzedaży lodów nie przekroczyła poziomu 20 tys. zł, a także stwierdził on, że również w 2015 r. nie przekroczy tego limitu. W tej sytuacji – jak zasugerował przedsiębiorca – powinien on móc korzystać ze zwolnienia od obowiązku dokonywania ewidencji obrotu przy użyciu kasy fiskalnej.

Zmiany w Prawie Pracy 2015 (Komplet 4 książek) + Kodeks pracy 2015 z komentarzem gratis

50 Ściąg Księgowego z aktualizacją online

Dostawa żywności to część usługi gastronomicznej

Izba Skarbowa w Łodzi w interpretacji z 30 lipca 2015 r. (sygnatura IPTPP3/4512-189/15-4/MJ) przyznała rację podatnikowi. Czyli uznała, że nie musi on stosować kasy fiskalnej.

Urzędnicy zwrócili uwagę, że z unijnych przepisów wynika, że „usługi restauracyjne i cateringowe oznaczają usługi polegające na dostarczaniu gotowej lub niegotowej żywności lub napojów albo żywności i napojów, przeznaczonych do spożycia przez ludzi, wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi pozwalającymi na ich natychmiastowe spożycie” (art. 6 ust. 1 rozporządzenia wykonawczego Rady (UE) Nr 282/2011 z dnia 15 marca 2011 r.). Innymi słowy, tego rodzaju działalność nie może polegać wyłącznie na dostarczeniu żywności czy napojów, ale ten element powinien być częścią działalności, w której powinny przeważać usługi.

reklama

Narzędzia księgowego

POLECANE

WYWIADY

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Jednolity Plik Kontolny

Eksperci portalu infor.pl

Katarzyna Budzis

Doradca finansowy

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »