| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Porady prawne > W jaki sposób należy określać jednostkę miary i ilość towaru na fakturze VAT

W jaki sposób należy określać jednostkę miary i ilość towaru na fakturze VAT

Firma sprzedaje napoje. Na fakturze nie ma kolumny pod nazwą: jednostka miary towaru. Są kolumny: produkt, ilość i cena. Produkt jest określony np. jako napój wiśniowy 0,2 l x 24 butelki. Następnie podana jest ilość takiego produktu. Czy takie postępowanie jest prawidłowe? Czy można ilość produktu wyrazić w ułamku, np. 10/24?

RADA
Nie, postępowanie takie nie jest prawidłowe. Firma powinna określić na fakturze dla danego towaru taką jednostkę miary, dla jakiej określa cenę jednostkową tego towaru. Nie można również ilości sprzedawanego w butelkach napoju wyrażać w wielkościach ułamkowych, np. 10/24.

UZASADNIENIE
Jednostka miary oraz cena jednostkowa towaru to obowiązkowy element faktury. Co prawda przepisy ustawy o VAT ani też rozporządzenia wykonawcze do niej nie określają jednolitego wzoru faktury dokumentującej sprzedaż. Określają jednak wykaz danych, jakie powinna zawierać faktura VAT dokumentująca sprzedaż. Oznacza to, że są to dane, jakie obowiązkowo powinny się znaleźć na fakturze. Poza tymi danymi może ona oczywiście zawierać również inne informacje niewymienione w przepisie. W katalogu obowiązkowych elementów faktury zostały wymienione m.in.:
• nazwa towaru lub usługi,
• jednostka miary i ilość sprzedanych towarów lub rodzaj wykonanych usług,
• cena jednostkowa towaru lub usługi bez kwoty podatku (cena jednostkowa netto),
• wartość towarów lub wykonanych usług, których dotyczy sprzedaż, bez kwoty podatku (wartość sprzedaży netto).
Niewątpliwie zamiarem ustawodawcy było, aby faktura była czytelna. Dlatego powinni Państwo w taki sposób określać wymagane wielkości na fakturze, aby były one jak najbardziej czytelne i przejrzyste.
Ze względu na charakter prowadzonej działalności (działalność handlowa) istotne jest precyzyjne określenie przy sprzedaży jednostki miary każdego produktu. Produkty te mogą być mierzone w różnych jednostkach, np. sztuki, butelki, kartony, paczki itp. Każdej z tych jednostek przypisana jest konkretna cena jednostkowa towaru. Cena ta również musi być wykazana na fakturze. Nie można ilości danego produktu wyrażać w wielkościach ułamkowych, np. 10/24, gdy sprzedawany jest w butelkach czy kartonach. Jeżeli firma prawidłowo określi jednostkę miary danego produktu, to ilość towaru będzie zawsze określona w liczbach całkowitych. Pozwala to w sposób jednoznaczny i przejrzysty ustalić cenę jednostkową oraz wartość sprzedaży.

• art. 106 ust. 1 ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług – Dz.U. Nr 54, poz. 535; ost.zm. Dz.U. z 2005 r. Nr 179, poz. 1484
• § 9 rozporządzenia Ministra Finansów z 25 maja 2005 r. w sprawie zwrotu podatku niektórym podatnikom, zaliczkowego zwrotu podatku, wystawiania faktur, sposobu ich przechowywania oraz listy towarów i usług, do których nie mają zastosowania zwolnienia od podatku od towarów i usług – Dz.U. Nr 95, poz. 798

Mariusz Darecki
ekspert w zakresie VAT

Kliknij aby zobaczyć ilustrację.


reklama

Narzędzia księgowego

POLECANE

WYWIADY

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Jednolity Plik Kontolny

Eksperci portalu infor.pl

Agnieszka Gawrońska-Juzefowicz

Radca prawny

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »