| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Aktualności > Uproszczone sprawozdania finansowe - zmiany w ustawie o rachunkowości 2015

Uproszczone sprawozdania finansowe - zmiany w ustawie o rachunkowości 2015

Komisja Finansów Publicznych bez poprawek przyjęła nowelizację ustawy o rachunkowości w sprawie jednostek mikro. Zmiana zakłada, że od 2015 roku jednostki te będą mogły sporządzać sprawozdania finansowe w formie uproszczonej. Organy UE planują także kolejne zmiany w sprawozdawczości, tym razem wobec dużych przedsiębiorstw.

Polecamy: Samochód po zmianach od 1 kwietnia 2014 - multipakiet

Rządowy projekt dostosowujący polskie prawo do dyrektywy 2014/34/EU Rady i Parlamentu, który w założeniu ma usprawnić system prowadzenia rachunkowości poprzez rozszerzenie zakresu podmiotów zaliczanych do jednostek mikro, nabywających prawo do złożenia sprawozdania finansowego w formie uproszczonej od 2015 roku, został pozytywnie przyjęty przez sejmową Komisję do spraw Finansów Publicznych.

Rozszerzona definicja

Projekt zakłada przede wszystkim rozszerzenie jednostek mikro o inne osoby prawne (poza jednostkami sektora finansów publicznych) i oddziały przedsiębiorstw zagranicznych (przy zachowaniu zasad określonych w kryterium rozróżniającym- tj. dwie z trzech określonych tam wielkości).  Zamknięty katalog tych jednostek został poszerzony o: stowarzyszenia, związki zawodowe, organizacje pracodawców, izby gospodarcze, fundacje, przedstawicielstwa zagraniczne, społeczno- zawodowe organizacje rolników, organy samorządu zawodowego oraz organy samorządu gospodarczego rzemiosła pod warunkiem, iż nie prowadzą działalności gospodarczej. Osoby fizyczne jako przedsiębiorcy mikro będą również w ten sposób traktowani jeśli prowadzą działalność w formie spółki jawnej, cywilnej i partnerskiej. Nowelizacja dotyczy też osób fizycznych, których obroty z pozarolniczej działalności oscylują w granicach 1,2-2mln zł i po raz pierwszy składają sprawozdanie finansowe (przy założeniu, że wcześniej nie prowadzono ksiąg rachunkowych).

Samochód w firmie - zmiany od 1 kwietnia 2014

Zapisz się na nasz newsletter

Doprecyzowanie przepisów

Nowelizacja zastępuje niejasne stwierdzenie „mniejsze jednostki” poprzez enumeratywne wyliczenie wszystkich tych, które kwalifikują się do zastosowania postanowień ustawy.  Co ważne- zwolnionym z obowiązku dokonywania formalności rachunkowych  przestaną być spółdzielnie socjalne, a dodatkowo zobowiązane zostaną fundusze celowe.  Zmiany rozszerzają zakres podmiotowy zwolnień wobec osób fizycznych, którzy posiadają miejsce rezydencji również poza UE.

Likwidacja certyfikatu księgowego - zmiany w ustawie o rachunkowości

Zapraszamy na forum o Rachunkowości

Polecamy artykuły

Jacek Rakowski