| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Aktualności > Jest oświadczenie PIT-2C, nie trzeba pobierać zaliczek

Jest oświadczenie PIT-2C, nie trzeba pobierać zaliczek

Samorządy lub organizacje pozarządowe wypłacające stypendia muszą pobierać zaliczki na podatek od wypłacanych kwot, ale tylko wtedy, gdy stypendysta nie złoży oświadczenia PIT-2C.

Ministerstwo Finansów w odpowiedzi na interpelację poselską wyjaśniło, że złożenie przez stypendystę oświadczenia PIT-2C jednostce samorządu terytorialnego lub organizacji pozarządowej, która wypłaca stypendium, zwalnia te ostatnie z obowiązku poboru zaliczek na podatek od wypłacanych kwot.

Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 40b ustawy z 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (t.j. Dz.U. z 2000 r. nr 14, poz. 176, z późn. zm.), wolne od podatku są stypendia dla uczniów i studentów, których wysokość i zasady udzielania zostały określone w uchwale organu stanowiącego jednostki samorządu terytorialnego, oraz stypendia dla uczniów i studentów przyznane przez organizacje pożytku publicznego - do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie kwoty 380 zł.

Jednak według art. 21 ust. 10 zwolnienie stosuje się, jeżeli podatnik przed pierwszą wypłatą złoży płatnikowi oświadczenie (PIT-2C), że nie uzyskuje innych docho- dów podlegających opodatkowaniu.

Wyjątkiem są renty rodzinne, dochody opodatkowane podatkiem zryczałtowanym oraz dochody z kapitałów pieniężnych. Gdy stypendysta nie uzyskuje równocześnie ze stypendium innych dochodów (poza wymienionymi) i złoży PIT-2C, płatnik nie pobierze zaliczek.

Ważne!

Stypendia do wysokości 380 zł miesięcznie są wolne od podatku.

Marcin Musiał

Czytaj także

Źródło:

GP
Jak przygotować się do zmian 2021. Podatki. Rachunkowość. Prawo pracy. ZUS47.20 zł

Nowy JPK_VAT

Oznaczenia dostawy towarów i świadczenia usług (kody GTU) w nowym JPK_VAT z deklaracją

Agnieszka Zierke

Ekspert z zakresu prawa, biznesu i ekonomii