| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama

Czytaj także

Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Obrót gospodarczy > Działalność gospodarcza > Dla kogo posiłki i napoje w zimie

Dla kogo posiłki i napoje w zimie

W okresie zimowym pracodawca musi zapewniać pracownikom bezpłatnie posiłki regeneracyjne i napoje częściej niż w innych porach roku. Posiłki regeneracyjne w zimie przysługują w przypadku przekroczenia efektywnego wydatku energetycznego organizmu w ciągu zmiany roboczej powyżej 1500 kcal (6280 kJ) dla mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) dla kobiet. Natomiast napoje przysługują pracownikom również po przekroczeniu takich wskaźników oraz dodatkowo w sytuacji, gdy temperatura przy pracach na otwartej przestrzeni nie przekracza 10 stopni Celsjusza.

Artykuł pochodzi z

Za okres zimowy na potrzeby przydzielania pracownikom posiłków regeneracyjnych uważa się okres od 1 listopada danego roku do 31 marca następnego roku (§ 3 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów).

Posiłki regeneracyjne

Dla prac wykonywanych w okresie zimowym poziom wydatku energetycznego uprawniający pracownika do otrzymywania posiłków regeneracyjnych ustalono na poziomie niższym, niż w przypadku tych samych prac wykonywanych w warunkach letnich.

Pracownicy uprawnieni do posiłków regeneracyjnych

Okres zimowy

Okres letni

Pracownicy wykonujący prace związane z wysiłkiem fizycznym na otwartej przestrzeni, gdy:

● w przypadku mężczyzn – efektywny wydatek energetyczny organizmu w ciągu zmiany roboczej przekracza 1500 kcal (6280 kJ),
● w przypadku kobiet – efektywny wydatek energetyczny organizmu w ciągu zmiany roboczej przekracza 1000 kcal (4187 kJ)

Pracownicy wykonujący pracę na otwartej przestrzeni, gdy poziom efektywnego wydatku energetycznego w ciągu zmiany roboczej ustalono powyżej:

● 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn,
● 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet

Napoje profilaktyczne

Poziom wydatku energetycznego uprawniający do otrzymywania napojów w sezonie zimowym ustalono na poziomie identycznym, jak w przypadku posiłków profilaktycznych w okresie zimowym (tj. powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet). Dodano jednak inną okoliczność obligującą pracodawcę do zapewnienia napojów, tj. przy pracach na otwartej przestrzeni, gdy temperatura otoczenia jest niższa niż 10oC.

Jakub Ziarno

Więcej w artykule: Komu przysługują posiłki regeneracyjne i napoje w okresie zimowym

Artykuł wskazuje, którym pracownikom w okresie zimowym pracodawca ma obowiązek zapewnić napoje i posiłki regeneracyjne. Podpowiada, jak ustalać poziom wydatku energetycznego uprawniający pracownika do otrzymywania napojów i posiłków regeneracyjnych oraz jak pracodawca powinien udostępniać napoje i posiłki uprawnionym pracownikom.

Czytaj także:

Jakim pracownikom trzeba zapewnić od 1 listopada napoje i posiłki profilaktyczne  >>

Czy pracodawca jest obowiązany naliczać VAT od posiłków profilaktycznych przekazywanych zimą swoim pracownikom >>

Jak rozliczyć zwrot wydatków na zakup artykułów spożywczych poniesionych przez pracownika uprawnionego do posiłków profilaktycznych >>

Czytaj także

Narzędzia księgowego

POLECANE

WYWIADY, RELACJE, WYDARZENIA

reklama

Ostatnio na forum

RODO 2018

Jednolity Plik Kontrolny

Eksperci portalu infor.pl

EY

Firma EY jest światowym liderem rynku usług profesjonalnych obejmujących usługi audytorskie, doradztwo podatkowe, doradztwo biznesowe i doradztwo transakcyjne.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od ksiegowosc.Infor.pl
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK