| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość > Aktualności > Produkcja piwa z podatkiem

Produkcja piwa z podatkiem

Podatnik zajmujący się produkcją piwa musi płacić akcyzę. Obowiązek podatkowy powstaje w momencie wyrobu piwa, a nie podczas sprzedaży.

Podstawą opodatkowania piwa jest liczba hektolitrów gotowego wyrobu na 1 stopień Plato. Jak wyjaśnił nam Marcin Zimny, prawnik z CMS Cameron McKenna, przy ustalaniu podstawy opodatkowania piwa za 1 stopień Plato uważa się 1 proc. m/m ekstraktu brzeczki podstawowej, obliczony na podstawie zawartości alkoholu oraz ekstraktu rzeczywistego w gotowym wyrobie.

- Stawka akcyzy dla piwa wynosi 6,86 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu. Przepisy o podatku akcyzowym przewidują jednak częściowe zwolnienie od akcyzy dla piw wyprodukowanych przez browary, których roczna produkcja nie przekroczyła 200 tys. hl. Z takiego zwolnienia mogą korzystać małe browary, które są prawnie i ekonomicznie niezależne od innych przedsiębiorców wytwarzających piwo, posiadają miejsce prowadzenia działalności gospodarczej w odrębnym miejscu niż inni przedsiębiorcy zajmujący się produkcją piwa, nie wytwarzają piwa na podstawie licencji uzyskanych od innych przedsiębiorców - tłumaczył Marcin Zimny.

Jednocześnie dodał, że wysokość zwolnienia zależy od ilości sprzedanego piwa w poprzednim roku kalendarzowym. Natomiast producent piwa rozpoczynający działalność może skorzystać ze zwolnienia, pod warunkiem że w dniu złożenia pierwszej deklaracji podatkowej złoży właściwemu naczelnikowi urzędu celnego oświadczenie o zadeklarowanej w tym roku podatkowym sprzedaży piwa w podziale na kolejne miesiące, która w skali roku podatkowego nie przekroczy jednego z limitów ilościowych.

Ekspert CMS Cameron McKenna podkreślił, że producent piwa jest zobowiązany składać we właściwym urzędzie celnym deklaracje dla podatku akcyzowego za okresy miesięczne w terminie do 25 dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym powstał obowiązek podatkowy.

- Należy jednak pamiętać, że podatnik podatku akcyzowego jest trównież zobowiązany do obliczenia i zapłaty akcyzy wstępnie za okresy dzienne. Takich wpłat dokonuje się nie później niż 25 dnia po dniu, w którym powstał obowiązek podatkowy. Wpłaty dzienne dokonywane za miesiąc rozliczeniowy są uwzględniane przy rozliczeniu akcyzy za dany miesiąc rozliczeniowy. Ponadto wpłaty dzienne dokonywane w miesiącu rozliczeniowym mogą być pomniejszone o kwoty przysługujących podatnikowi zwolnień i pomniejszeń akcyzy - dodał Marcin Zimny.

Zwrócił też uwagę, że opisane zasady rozliczania akcyzy są modyfikowane przez fakt, że produkcja i magazynowanie odbywają się w składzie podatkowym w procedurze zawieszenia poboru akcyzy.

- Oznacza to, że tak długo jak piwo będzie pozostawać w składzie podatkowym, producent nie musi płacić akcyzy od piwa, mimo że obowiązek podatkowy w akcyzie powstanie już w dniu jego wyprodukowania. Dopiero wyprowadzenie piwa ze składu podatkowego poza procedurę zawieszenia poboru akcyzy zrodzi obowiązek zapłaty akcyzy od wyprodukowanego piwa. W takiej sytuacji wpłat dziennych należy dokonywać nie później niż 25 dnia po dniu, w którym piwo zostanie wyprowadzone poza skład podatkowy. Natomiast zapłata akcyzy za okres miesięczny powinna nastąpić do 25 dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym piwo wyprowadzono ze składu podatkowego poza procedurę zawieszenia poboru akcyzy - argumentował Marcin Zimny.

Wyjaśnił, że należy mieć też na uwadze, że istnieje możliwość wysłania (sprzedaży) piwa w procedurze zawieszenia poboru akcyzy do innego składu podatkowego. Wówczas producent piwa nie zapłaciłby w ogóle akcyzy od piwa. Obowiązek zapłaty akcyzy ciążyłby w tym przypadku na nabywcy.

Ważne!

Produkcja piwa może odbywać się wyłącznie w składzie podatkowym, a samo prowadzenie składu wymaga zgody właściwego naczelnika urzędu celnego

ZWOLNIENIA PODATKOWE DLA PRODUCENTÓW PIWA

Producenci piwa spełniający określone warunki mogą obniżyć należne kwoty akcyzy o następujące kwoty przysługującego zwolnienia, w przypadku gdy sprzedali:

- do 20 tys. hl piwa - w wysokości 25 zł/hl;

- do 70 tys. hl piwa - w wysokości 12,5 zł/hl;
- do 150 tys. hl piwa - w wysokości 10 zł/hl;
- do 200 tys. hl piwa - w wysokości 7,5 zł/hl.

EWA MATYSZEWSKA

ewa.matyszewska@infor.pl

reklama

Narzędzia księgowego

POLECANE

WYWIADY

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Jednolity Plik Kontolny

Eksperci portalu infor.pl

Ewa Sokołowska – Strug

Doradca podatkowy

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »