Jak ustalić podstawę opodatkowania usług restauracyjnych
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przepisy nie regulują, w jaki sposób należy ustalić podstawę opodatkowania w przypadku, gdy transakcja sprzedaży dotyczy dostawy kilku produktów wchodzących w skład jednej usługi. Jednym z możliwych rozwiązań, jakie mogą Państwo przyjąć, jest proporcjonalne rozdzielenie ceny płaconej przez klienta i przypisanie jej odpowiednio do części odpowiadającej wartości usługi restauracyjnej i części odpowiadającej wartości produktu podlegającego opodatkowaniu według innej stawki (np. kawy czy napojów). Wybór klucza podziału należy do Państwa, gdyż to Państwo będą musieli w razie potrzeby wykazać, że wybrana metoda jest miarodajna i odzwierciedla stan faktyczny, ponieważ uwzględnia specyfikę Państwa działalności.
Podstawa opodatkowania w przypadku sprzedaży promocyjnej
Potwierdzają to także organy podatkowe. W piśmie Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie z 14 kwietnia 2014 r. (sygn. IPPP1/443-148/14-2/MPe) czytamy:
Przepisy ustawy o VAT, ani przepisy wykonawcze do tej ustawy nie zawierają zapisu dotyczącego sposobu ustalenia podstawy opodatkowania w przypadku, gdy transakcja sprzedaży dotyczy dostawy kilku produktów wchodzących w skład jednej usługi, nie wskazują sposobu w jaki podatnik winien dokonać podziału ceny pomiędzy poszczególne produkty. Do wyliczenia podstawy opodatkowania można przyjąć różne rozwiązania, na które wskazuje również Spółka, tj. cena płacona przez klienta alokowana do części odpowiadającej wartości usługi restauracyjnej i części odpowiadającej wartości produktu pomniejszona o należny VAT. Każda metoda, o ile odzwierciedla stan faktyczny i jest w konkretnym przypadku miarodajna, jest właściwa. Wskazać należy, że wyboru tego klucza powinien dokonać sam Wnioskodawca, uwzględniając specyfikę i indywidualne cechy swojej działalności. Wyłącznie Wnioskodawca może dokonać właściwego - uzasadnionego biznesowo - wyboru w zakresie klucza podziału ceny netto należnej z tytułu sprzedaży danego produktu wchodzącego w skład usługi.
Polecamy produkt: Biuletyn VAT
PODSTAWA PRAWNA:
• art. 29a ust. 1 ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług - j.t. Dz.U. z 2011 r. Nr 177, poz. 1054; ost.zm. Dz.U. z 2014 r. poz. 312
Podyskutuj o tym na naszym FORUM
REKLAMA
REKLAMA
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat