REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Odliczanie VAT od zakupu posiłków regeneracyjnych

Odliczanie VAT od zakupu posiłków regeneracyjnych
Odliczanie VAT od zakupu posiłków regeneracyjnych

REKLAMA

REKLAMA

Podatnik VAT nabywa posiłki regeneracyjne. Czy w takiej sytuacji przysługuje prawo do odliczenia VAT od tych zakupów? Prawo do odliczenia VAT będzie przysługiwało w przypadku zakupu posiłków regeneracyjnych w formie usługi kateringowej. Natomiast w sytuacji zakupu usług gastronomicznych prawo takie nie przysługuje (spożywanie posiłku na miejscu w lokalu gastronomicznym). Problematyczne może być natomiast w niektórych przypadkach ustalenie prawa do odliczenia od zakupu gotowych posiłków „na wynos”.

Podatnikowi będzie przysługiwało, co do zasady, prawo do odliczenia VAT od zakupu posiłków dla pracowników, jeżeli jest to związane z wykonywanymi czynnościami opodatkowanymi. Będzie tak przykładowo, gdy na pracodawcy ciąży obowiązek zapewnienia takich posiłków na podstawie przepisów BHP lub gdy zapewnia on posiłki swoim pracownikom podczas narad, szkoleń, spotkań służbowych itp.

Jeżeli pracodawca dobrowolnie zapewnia pracownikom dodatkowe posiłki, to jak podkreślają organy podatkowe w wydawanych interpretacjach, zasadniczo nie będzie miał możliwości odliczenia VAT. Zdaniem organów będzie to zakup niezwiązany z działalnością gospodarczą pracodawcy (por. interpretację Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 5 lutego 2018 r., sygn. 0112-KDIL2-1.4012.499.2017.2.AS).

Jednak sam obowiązek zapewnienia posiłków regeneracyjnych nie oznacza, że podatnik odliczy VAT. Należy pamiętać o wyjątku przewidzianym w art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT. Przepis ten przewiduje, że prawo do odliczenia VAT nie przysługuje od nabywanych przez podatnika usług hotelowych oraz gastronomicznych. Niemniej jednak to ograniczenie nie znajdzie zastosowania do usług kateringowych oraz dostawy towarów.

REKLAMA

Autopromocja

Ograniczenie w odliczeniu VAT nie dotyczy usług kateringowych.

W analizowanej sprawie  należy więc ustalić, czy nabywanie posiłków regeneracyjnych stanowi usługę gastronomiczną, od zakupu której odliczenie VAT nie przysługuje, czy też jest to inna usługa (np. kateringowa) lub dostawa towarów, od których odliczymy VAT, gdy występuje związek z czynnościami opodatkowanymi VAT.

Polecamy: VAT 2020. Komentarz

Polecamy: Biuletyn VAT

Dalszy ciąg materiału pod wideo

1. Kiedy podatnik nabywa usługę gastronomiczną, a kiedy katering

Ustawa o VAT nie zawiera jednak definicji usług gastronomicznych i usług kateringowych. Jest ona wskazana natomiast w art. 6 rozporządzenia wykonawczego Rady (UE) nr 282/2011 z 15 marca 2011 r. ustanawiającego środki wykonawcze do dyrektywy 2006/112/WE w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej.

Definicje

Usługi restauracyjne i kateringowe oznaczają usługi polegające na dostarczaniu gotowej lub niegotowej żywności lub napojów albo żywności i napojów, przeznaczonych do spożycia przez ludzi, wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi pozwalającymi na ich natychmiastowe spożycie. Dostarczanie żywności lub napojów albo żywności i napojów stanowi jedynie element większej całości, w której muszą przeważać usługi.

Usługi restauracyjne polegają na świadczeniu takich usług w lokalu należącym do usługodawcy, podczas gdy usługi kateringowe - na świadczeniu takich usług poza lokalem usługodawcy.

Podobne wnioski wynikają z Polskiej Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU) oraz opracowanych do niej wyjaśnień, zgodnie z którymi grupowanie:

  • 56.1 PKWiU obejmuje usługi restauracji i pozostałych placówek gastronomicznych, które polegają na przygotowywaniu i podawaniu posiłków gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, bez względu na to, czy spożywają oni przygotowywane posiłki na miejscu, biorą je na wynos czy są im dostarczane w miejsce przez nich wyznaczone,
  • 56.2 PKWiU obejmuje usługi przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering) i pozostałe usługi gastronomiczne. Zgodnie z wyjaśnieniami w tym grupowaniu mieszczą się m.in. usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla pozostałych odbiorców zewnętrznych, w oparciu o zawartą z klientem umowę, do instytucji państwowych, placówek handlowych, zakładów przemysłowych lub na określone uroczystości do miejsc wyznaczonych przez klienta.

Zatem zdaniem, autora katering różni się od usług gastronomicznych, które generalnie oznaczają działalność o charakterze produkcyjno-usługowym, obejmującą prowadzenie takich punktów jak restauracje, bary, gospody itp. oraz zapewnienie posiłków w tych punktach. Natomiast usługi kateringowe polegają zasadniczo na przygotowywaniu żywności dla odbiorców zewnętrznych, dostarczaniu ich do wskazanego miejsca, np. siedziby spółki, oraz świadczeniu związanych z tym dodatkowych usług, np. podaniu dań lub zapewnieniu nakryć.

2. Jak klasyfikować zakup gotowych dań na wynos

REKLAMA

Należy jednocześnie wskazać, że niekiedy dostarczanie gotowych posiłków może stanowić także dostawę towarów. Taka sytuacja będzie miała miejsce, gdy dostawca ogranicza się wyłącznie do dostarczenia gotowego posiłku (towaru) do nabywcy oraz nie wykonuje przy tym żadnych innych czynności, które przesądzałyby, że doszło do świadczenia usługi. Istnieją pewne argumenty za uznaniem tzw. dań na wynos za towar, którego zakup będzie uprawniał do odliczenia VAT.
Niemniej jednak takie podejście może zostać zakwestionowane przez organy podatkowe, zgodnie z tym, co wskazał Minister Finansów w interpretacji ogólnej z 24 czerwca 2016 r. (sygn. PT1.050.3.2016.156). W tej interpretacji MF wskazał na różnice między dostawą towarów a świadczeniem usług związanych z wyżywieniem, stwierdzając, że:

(...) klasa PKWiU 10.85 Gotowe posiłki i dania, odnosi się do gotowych posiłków i dań i obejmuje produkcję gotowych (tj. przygotowanych, przyprawionych i ugotowanych) posiłków i dań, składających się co najmniej z dwóch różnych składników (z wyłączeniem przypraw itp.), mrożonych, w puszkach, słoikach, pakowanych próżniowo lub przy pomocy innych technologii opakowań ze zmodyfikowaną atmosferą, które zwykle są pakowane i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż (…) Natomiast usługi związane z wyżywieniem zostały zdefiniowane jako „zapewnianie pełnego wyżywienia przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji w restauracjach, włączając restauracje samoobsługowe i oferujące posiłki „na wynos”, z lub bez miejsc do siedzenia. Nie jest tu istotny rodzaj obiektu serwującego posiłki, ale fakt, że są one przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji.

Jak z tego wynika, zdaniem MF danie gotowe nie jest zasadniczo przeznaczone bezpośrednio do spożycia, jak dania na wynos z restauracji.

Tym samym w przypadku zakupu gotowych dań „na wynos”, przykładowo w restauracji, nie można wykluczyć ryzyka, że organy uznają taką transakcję za świadczenie usług związanych z wyżywieniem, od których nie przysługuje odliczenie VAT zgodnie z art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT.

3. Czy zmieni się klasyfikacja gotowych dań na wynos

Należy przy tym pamiętać, że od 1 lipca 2020 r. zacznie obowiązywać nowy art. 41 ust. 12f ustawy o VAT, na podstawie którego stosowana będzie jednolita 8% stawka VAT dla wszystkich czynności - zarówno dla świadczenia usług, jak i dla dostawy towarów - mieszczących się w grupowaniu 56 PKWiU - „Usługi związane z wyżywieniem”. W konsekwencji od 1 lipca 2020 r. dania na wynos sprzedawane w punktach gastronomicznych, uznawane do tej pory za dostawę towarów, również będą podlegały opodatkowaniu według stawki 8%, zamiast stosowanej do tej pory 5% stawki VAT. Wyjątkiem od zasady stosowania jednolitej stawki 8% będzie opodatkowanie według podstawowej stawki 23% VAT: sprzedaży napojów (w tym ich podania i przygotowania), sprzedaży towarów nieprzetworzonych przez podatnika, a także posiłków, których składnikiem są owoce morza oraz przetwory z nich.

Niemniej jednak wprowadzenie 8% stawki dla dostawy „dań na wynos” nie przesądza o tym, że od nabycia takich towarów nie będzie przysługiwało prawo do odliczenia VAT. W myśl art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT prawo takie nie przysługuje w przypadku nabycia usług gastronomicznych. Dlatego od nabycia towarów nabywca, co do zasady, będzie mógł odliczyć VAT.

Podsumowując, jeżeli podatnik wykupuje posiłki regeneracyjne dla swoich pracowników w lokalu gastronomicznym, w którym personel obsługuje ich na miejscu, to od takiego zakupu nie odliczy VAT. Gdy lokal sprzedaje posiłki na wynos bez żadnych towarzyszących usług, zasadniczo prawo do odliczenia powinno przysługiwać. Jednak istnieje ryzyko zakwestionowania tego odliczenia przez organ podatkowy.

Natomiast jeżeli przedmiotem nabycia jest usługa kateringowa, czyli dostarczanie gotowych posiłków do wskazanego miejsca, przykładowo na podstawie zawartej umowy, oraz towarzyszą jej dodatkowe świadczenia, to nabywca odliczy VAT. Oczywiście musi istnieć związek ze sprzedażą opodatkowaną.

Pewnych wskazówek może dostarczać również opis samej usługi/towaru na fakturze oraz zastosowana stawka VAT przez sprzedawcę. Z uwagi na podobieństwo usługi kateringowej, dostawy towarów oraz usługi gastronomicznej, gdy sprzedawca nie określił tego na fakturze to nabywca powinien dokonać szczegółowej analizy przedmiotu zakupy m.in. w oparciu o cechy tych świadczeń, które zostały omówione powyżej.

Podstawa prawna:

Adrian Błaszkiewicz, ekspert w zakresie VAT

Autopromocja

REKLAMA

Źródło: Biuletyn VAT

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code
Podatek PIT - część 2
certificate
Jak zdobyć Certyfikat:
  • Czytaj artykuły
  • Rozwiązuj testy
  • Zdobądź certyfikat
1/10
Zeznanie PIT-37 za 2022 r. można złożyć w terminie do:
30 kwietnia 2023 r. (niedziela)
2 maja 2023 r. (wtorek)
4 maja 2023 r. (czwartek)
29 kwietnia 2023 r. (sobota)
Następne
Księgowość
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Nowa składka zdrowotna dla przedsiębiorców od 1 stycznia 2025 r. Tego chce minister finansów

Chciałbym, żeby nowa składka zdrowotna dla przedsiębiorców weszła w życie 1 stycznia 2025 r. - powiedział 25 lipca 2024 r. w TVN 24 minister finansów Andrzej Domański. Jak mówił, zależy mu, by powstał wspólny rządowy projekt; takie rozwiązanie powinno być wypracowane w ciągu kilku najbliższych tygodni.

Zarządzanie zmianą - kluczowa umiejętność w biznesie i na wyższej uczelni. Jak to robić skutecznie?

Dzisiejsze środowiska biznesowe oraz akademickie charakteryzują się dynamicznymi zmianami, które wymagają od menedżerów, pracowników oraz kadry akademickiej posiadania specjalistycznych umiejętności zarządzania tymi procesami/lub procesami transformacyjnymi. Zmiany, napędzane głównie przez postęp technologiczny oraz nowe formy prowadzenia biznesu i edukacji, stają się coraz bardziej nieodłącznym elementem codziennej pracy i nauki. Pandemia COVID-19 jeszcze bardziej uwidoczniła konieczność szybkiego przystosowania się do nowych warunków, w szczególności w kontekście przejścia na tryb nauki i pracy zdalnej, bądź hybrydowej.

Fundacja rodzinna: kiedy jest szansą na zachowanie firmowego majątku? Czy może być wykorzystana do optymalizacji podatkowej?

Fundacja rodzinna to nowoczesna forma prawna, która zyskuje coraz większe uznanie w Polsce. Stworzona z myślą o skutecznym zarządzaniu i ochronie majątku rodzinnego, stanowi odpowiedź na wyzwania związane z sukcesją oraz koniecznością zabezpieczenia interesów bliskich. Dzięki niej możliwe jest nie tylko uporządkowanie spraw majątkowych, ale także uniknięcie potencjalnych sporów rodzinnych. Jakie są zasady funkcjonowania fundacji rodzinnej, jej organów oraz korzyści, jakie niesie dla fundatorów i beneficjentów? 

Dyskusja o akcyzie: legislacja europejska nie nadąża za badaniami

Około 25 proc. Polaków każdego dnia sięga po papierosa. Wartość ta – zamiast maleć – zwiększa się i stawia nas w gronie państw o względnie wysokim stopniu narażenia społeczeństwa na zagrożenia spowodowane dymem tytoniowym. Na drugim biegunie UE są Szwedzi. Tam pali zaledwie 8 proc. ludności. O planach ograniczenia konsumpcji tytoniu, produktów nikotynowych i alkoholu rozmawiali politycy i eksperci podczas posiedzenia podkomisji stałej do spraw zdrowia publicznego.

REKLAMA

Podatek od nieruchomości 2025: budynki po zmianie przepisów

Konsultowany obecnie przez Ministerstwo Finansów projekt zmian w podatku od nieruchomości budzi wątpliwości podatników i ekspertów. Dotyczą one m.in. definicji budynków i budowli. Oceniając potencjalne skutki projektowanych zmian, tak przedsiębiorcy jak i osoby fizyczne, które nie prowadzą działalności gospodarczej -  powinni zastanowić się nad swoim majątkiem. Bo w świetle nowych przepisów mogą pojawić się problemy z tym, czy dany obiekt budowlany jest budynkiem, czy budowlą.

Np. 6,2% rocznie przez 3 lata - stały i pewny zysk z oszczędności. Obligacje skarbowe 2024 - oferta i oprocentowanie w sierpniu

Ministerstwo Finansów w komunikacie z 21czerwca 2024 r. poinformowało o oprocentowaniu i ofercie obligacji oszczędnościowych (detalicznych) Skarbu Państwa nowych emisji, które będą sprzedawane w sierpniu 2024 roku. Oprocentowanie i marże tych obligacji nie uległy zmianie w porównaniu do oferowanych w lipcu br. Od 26 lipca br. można nabywać nową emisję obligacji skarbowych w drodze zamiany z korzystnym dyskontem

Firmy mają problem: brakuje pracowników z kwalifikacjami. Jak sobie z tym radzić?

Najnowsze dane wskazują jasno: małe i średnie przedsiębiorstwa w Polsce borykają się niedoborem rąk do pracy. Według Eurobarometru, aż 82 proc. firm ma problem ze znalezieniem pracowników, zwłaszcza tych wykwalifikowanych. ,,Zamiast tracić czas na nieskuteczne rekrutacje, firmy powinny zlecać zadania na zewnątrz np. w centrach BPO’’ – mówi Maciej Paraszczak, prezes Meritoros SA.  

Farmy wiatrowe a podatek od nieruchomości. Nadchodzą zmiany

Co jest przedmiotem opodatkowania podatkiem od nieruchomości farm wiatrowych? Budowle lub ich części jako przedmiot opodatkowania podatkiem od nieruchomości generują dla farm wiatrowych największe obciążenie podatkowe i między innymi dlatego są przedmiotem licznych sporów z fiskusem. Skutkiem tych sporów jest zmiana definicji budowli dla celów podatku od nieruchomości od 1 stycznia 2025 r.

REKLAMA

Od 2025 r. akcyza na e-liquidy ma wzrosnąć o 75%. Rozwinie się szara strefa i garażowa produkcja poza kontrolą?

Na rynku e-liquidów mamy największą szarą strefę, z którą fiskus niezbyt dobrze sobie radzi. Gwałtowna podwyżka akcyzy nie pomoże w rozwiązaniu tego problemu, tylko go spotęguje – komentuje plany Ministerstwa Finansów Piotr Leonarski, ekspert Federacji Przedsiębiorców Polskich. Krajowi producenci płynów do e-papierosów zaapelowali już do ministra finansów o rewizję planowanych podwyżek akcyzy na wyroby tytoniowe. W przypadku e-liquidów ma być ona największa i w 2025 roku wyniesie 75 proc. Branża podkreśla, że to przyczyni się do jeszcze większego rozrostu szarej strefy, a ponadto będzie zachętą dla konsumentów, żeby zamiast korzystać z alternatyw, wrócili do palenia tradycyjnych papierosów.

Podatek od żywności szkodliwej dla zdrowia. Już 44 kraje wprowadziły taki podatek

Dotychczas 44 kraje wprowadziły podatek od żywności szkodliwej dla zdrowia, czyli wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli, cukru i tłuszczów nasyconych, w tym tłuszczów typu trans. Polska jest jednym z krajów, które zdecydowały się na wprowadzenie podatku cukrowego, którym objęte zostały słodzone napoje. Zdaniem ekspertów to dobry początek, ale jednocześnie za mało.

REKLAMA