REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Odliczanie VAT od zakupu posiłków regeneracyjnych

Subskrybuj nas na Youtube
Odliczanie VAT od zakupu posiłków regeneracyjnych
Odliczanie VAT od zakupu posiłków regeneracyjnych

REKLAMA

REKLAMA

Podatnik VAT nabywa posiłki regeneracyjne. Czy w takiej sytuacji przysługuje prawo do odliczenia VAT od tych zakupów? Prawo do odliczenia VAT będzie przysługiwało w przypadku zakupu posiłków regeneracyjnych w formie usługi kateringowej. Natomiast w sytuacji zakupu usług gastronomicznych prawo takie nie przysługuje (spożywanie posiłku na miejscu w lokalu gastronomicznym). Problematyczne może być natomiast w niektórych przypadkach ustalenie prawa do odliczenia od zakupu gotowych posiłków „na wynos”.

Podatnikowi będzie przysługiwało, co do zasady, prawo do odliczenia VAT od zakupu posiłków dla pracowników, jeżeli jest to związane z wykonywanymi czynnościami opodatkowanymi. Będzie tak przykładowo, gdy na pracodawcy ciąży obowiązek zapewnienia takich posiłków na podstawie przepisów BHP lub gdy zapewnia on posiłki swoim pracownikom podczas narad, szkoleń, spotkań służbowych itp.

Jeżeli pracodawca dobrowolnie zapewnia pracownikom dodatkowe posiłki, to jak podkreślają organy podatkowe w wydawanych interpretacjach, zasadniczo nie będzie miał możliwości odliczenia VAT. Zdaniem organów będzie to zakup niezwiązany z działalnością gospodarczą pracodawcy (por. interpretację Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 5 lutego 2018 r., sygn. 0112-KDIL2-1.4012.499.2017.2.AS).

Jednak sam obowiązek zapewnienia posiłków regeneracyjnych nie oznacza, że podatnik odliczy VAT. Należy pamiętać o wyjątku przewidzianym w art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT. Przepis ten przewiduje, że prawo do odliczenia VAT nie przysługuje od nabywanych przez podatnika usług hotelowych oraz gastronomicznych. Niemniej jednak to ograniczenie nie znajdzie zastosowania do usług kateringowych oraz dostawy towarów.

REKLAMA

Autopromocja

Ograniczenie w odliczeniu VAT nie dotyczy usług kateringowych.

W analizowanej sprawie  należy więc ustalić, czy nabywanie posiłków regeneracyjnych stanowi usługę gastronomiczną, od zakupu której odliczenie VAT nie przysługuje, czy też jest to inna usługa (np. kateringowa) lub dostawa towarów, od których odliczymy VAT, gdy występuje związek z czynnościami opodatkowanymi VAT.

Polecamy: VAT 2020. Komentarz

Polecamy: Biuletyn VAT

Dalszy ciąg materiału pod wideo

1. Kiedy podatnik nabywa usługę gastronomiczną, a kiedy katering

Ustawa o VAT nie zawiera jednak definicji usług gastronomicznych i usług kateringowych. Jest ona wskazana natomiast w art. 6 rozporządzenia wykonawczego Rady (UE) nr 282/2011 z 15 marca 2011 r. ustanawiającego środki wykonawcze do dyrektywy 2006/112/WE w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej.

Definicje

Usługi restauracyjne i kateringowe oznaczają usługi polegające na dostarczaniu gotowej lub niegotowej żywności lub napojów albo żywności i napojów, przeznaczonych do spożycia przez ludzi, wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi pozwalającymi na ich natychmiastowe spożycie. Dostarczanie żywności lub napojów albo żywności i napojów stanowi jedynie element większej całości, w której muszą przeważać usługi.

Usługi restauracyjne polegają na świadczeniu takich usług w lokalu należącym do usługodawcy, podczas gdy usługi kateringowe - na świadczeniu takich usług poza lokalem usługodawcy.

Podobne wnioski wynikają z Polskiej Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU) oraz opracowanych do niej wyjaśnień, zgodnie z którymi grupowanie:

  • 56.1 PKWiU obejmuje usługi restauracji i pozostałych placówek gastronomicznych, które polegają na przygotowywaniu i podawaniu posiłków gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, bez względu na to, czy spożywają oni przygotowywane posiłki na miejscu, biorą je na wynos czy są im dostarczane w miejsce przez nich wyznaczone,
  • 56.2 PKWiU obejmuje usługi przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering) i pozostałe usługi gastronomiczne. Zgodnie z wyjaśnieniami w tym grupowaniu mieszczą się m.in. usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla pozostałych odbiorców zewnętrznych, w oparciu o zawartą z klientem umowę, do instytucji państwowych, placówek handlowych, zakładów przemysłowych lub na określone uroczystości do miejsc wyznaczonych przez klienta.

Zatem zdaniem, autora katering różni się od usług gastronomicznych, które generalnie oznaczają działalność o charakterze produkcyjno-usługowym, obejmującą prowadzenie takich punktów jak restauracje, bary, gospody itp. oraz zapewnienie posiłków w tych punktach. Natomiast usługi kateringowe polegają zasadniczo na przygotowywaniu żywności dla odbiorców zewnętrznych, dostarczaniu ich do wskazanego miejsca, np. siedziby spółki, oraz świadczeniu związanych z tym dodatkowych usług, np. podaniu dań lub zapewnieniu nakryć.

2. Jak klasyfikować zakup gotowych dań na wynos

Należy jednocześnie wskazać, że niekiedy dostarczanie gotowych posiłków może stanowić także dostawę towarów. Taka sytuacja będzie miała miejsce, gdy dostawca ogranicza się wyłącznie do dostarczenia gotowego posiłku (towaru) do nabywcy oraz nie wykonuje przy tym żadnych innych czynności, które przesądzałyby, że doszło do świadczenia usługi. Istnieją pewne argumenty za uznaniem tzw. dań na wynos za towar, którego zakup będzie uprawniał do odliczenia VAT.
Niemniej jednak takie podejście może zostać zakwestionowane przez organy podatkowe, zgodnie z tym, co wskazał Minister Finansów w interpretacji ogólnej z 24 czerwca 2016 r. (sygn. PT1.050.3.2016.156). W tej interpretacji MF wskazał na różnice między dostawą towarów a świadczeniem usług związanych z wyżywieniem, stwierdzając, że:

(...) klasa PKWiU 10.85 Gotowe posiłki i dania, odnosi się do gotowych posiłków i dań i obejmuje produkcję gotowych (tj. przygotowanych, przyprawionych i ugotowanych) posiłków i dań, składających się co najmniej z dwóch różnych składników (z wyłączeniem przypraw itp.), mrożonych, w puszkach, słoikach, pakowanych próżniowo lub przy pomocy innych technologii opakowań ze zmodyfikowaną atmosferą, które zwykle są pakowane i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż (…) Natomiast usługi związane z wyżywieniem zostały zdefiniowane jako „zapewnianie pełnego wyżywienia przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji w restauracjach, włączając restauracje samoobsługowe i oferujące posiłki „na wynos”, z lub bez miejsc do siedzenia. Nie jest tu istotny rodzaj obiektu serwującego posiłki, ale fakt, że są one przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji.

Jak z tego wynika, zdaniem MF danie gotowe nie jest zasadniczo przeznaczone bezpośrednio do spożycia, jak dania na wynos z restauracji.

Tym samym w przypadku zakupu gotowych dań „na wynos”, przykładowo w restauracji, nie można wykluczyć ryzyka, że organy uznają taką transakcję za świadczenie usług związanych z wyżywieniem, od których nie przysługuje odliczenie VAT zgodnie z art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT.

3. Czy zmieni się klasyfikacja gotowych dań na wynos

Należy przy tym pamiętać, że od 1 lipca 2020 r. zacznie obowiązywać nowy art. 41 ust. 12f ustawy o VAT, na podstawie którego stosowana będzie jednolita 8% stawka VAT dla wszystkich czynności - zarówno dla świadczenia usług, jak i dla dostawy towarów - mieszczących się w grupowaniu 56 PKWiU - „Usługi związane z wyżywieniem”. W konsekwencji od 1 lipca 2020 r. dania na wynos sprzedawane w punktach gastronomicznych, uznawane do tej pory za dostawę towarów, również będą podlegały opodatkowaniu według stawki 8%, zamiast stosowanej do tej pory 5% stawki VAT. Wyjątkiem od zasady stosowania jednolitej stawki 8% będzie opodatkowanie według podstawowej stawki 23% VAT: sprzedaży napojów (w tym ich podania i przygotowania), sprzedaży towarów nieprzetworzonych przez podatnika, a także posiłków, których składnikiem są owoce morza oraz przetwory z nich.

Niemniej jednak wprowadzenie 8% stawki dla dostawy „dań na wynos” nie przesądza o tym, że od nabycia takich towarów nie będzie przysługiwało prawo do odliczenia VAT. W myśl art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT prawo takie nie przysługuje w przypadku nabycia usług gastronomicznych. Dlatego od nabycia towarów nabywca, co do zasady, będzie mógł odliczyć VAT.

Podsumowując, jeżeli podatnik wykupuje posiłki regeneracyjne dla swoich pracowników w lokalu gastronomicznym, w którym personel obsługuje ich na miejscu, to od takiego zakupu nie odliczy VAT. Gdy lokal sprzedaje posiłki na wynos bez żadnych towarzyszących usług, zasadniczo prawo do odliczenia powinno przysługiwać. Jednak istnieje ryzyko zakwestionowania tego odliczenia przez organ podatkowy.

Natomiast jeżeli przedmiotem nabycia jest usługa kateringowa, czyli dostarczanie gotowych posiłków do wskazanego miejsca, przykładowo na podstawie zawartej umowy, oraz towarzyszą jej dodatkowe świadczenia, to nabywca odliczy VAT. Oczywiście musi istnieć związek ze sprzedażą opodatkowaną.

Pewnych wskazówek może dostarczać również opis samej usługi/towaru na fakturze oraz zastosowana stawka VAT przez sprzedawcę. Z uwagi na podobieństwo usługi kateringowej, dostawy towarów oraz usługi gastronomicznej, gdy sprzedawca nie określił tego na fakturze to nabywca powinien dokonać szczegółowej analizy przedmiotu zakupy m.in. w oparciu o cechy tych świadczeń, które zostały omówione powyżej.

Podstawa prawna:

Adrian Błaszkiewicz, ekspert w zakresie VAT

Zapisz się na newsletter
Chcesz uniknąć błędów? Być na czasie z najnowszymi zmianami w podatkach? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: Biuletyn VAT

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

REKLAMA

Księgowość
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Prof. Modzelewski do premiera Tuska: narzucanie wszystkim podatnikom VAT obowiązkowego KSeF i faktur ustrukturyzowanych to nie jest deregulacja gospodarki

W dniu 12 kwietnia br. Ministerstwo Finansów potwierdziło zamiar wdrożenia w 2026 roku obowiązkowego Krajowego Systemu e-Faktur i obligatoryjnego stosowania faktur ustrukturyzowanych przez wszystkich podatników VAT. Prof. dr hab. Witold Modzelewski apeluje do Pana Premiera Donalda Tuska: „Wierzę, że jako liberał traktuje Pan potrzebę deregulacji gospodarki zupełnie poważnie. Nie należy ulegać lobbystom, którzy chcą zarobić na dezorganizacji systemu fakturowania. Pomysł faktur ustrukturyzowanych powinien trafić definitywnie do kosza.”

W 2025 r. można przekazać 1,5% podatku rolnego na rzecz dwóch uprawnionych podmiotów

W komunikacie z 16 kwietnia 2025 r. Ministerstwo Finansów poinformowało, że w 2025 roku podatnicy podatku rolnego mogą przekazać 1,5 tego podatku na rzecz Krajowego Związku Rewizyjnego Rolniczych Spółdzielni Produkcyjnych lub OPZZ Rolników i Organizacji Rolniczych. Jakie są warunki tego przekazania?

Roczne zeznanie podatkowe PIT: 15 najczęstszych błędów. Jak ich uniknąć w 2025 roku

Złożenie corocznej deklaracji PIT to podstawowy zakres komunikacji podatnika z administracją skarbową. Warto zadbać, by przebiegła ona w sposób optymalny i nie nastręczała niespodziewanych nieprzyjemności. Dlatego też przedstawiamy zestawienie najczęstszych błędów, przed którymi można się uchronić, korzystając z poniższych podpowiedzi.

7 skutków spadających stóp procentowych. Już w maju 2025 r. RPP zacznie cykl obniżek?

Tańsze i łatwiej dostępne kredyty to tylko część skutków cięć stóp procentowych. Polityka monetarna to miecz obosieczny. W momencie, w którym kredytobiorcy cieszą się z niższych rat, to posiadacze oszczędności mają problem ze znalezieniem solidnie oprocentowanego depozytu. Widmo niższych stóp procentowych oznacza też, że w dół pójść może oprocentowanie detalicznych obligacji skarbowych, a zakup mieszkania na wynajem może znowu odzyskać swój blask.

REKLAMA

Korekta zeznania podatkowego PIT. Jak to zrobić i do kiedy można?

Do końca roku 2030 podatnicy mają prawo składać korekty zeznań PIT za rok 2024. Błędy w deklaracjach podatkowych zdarzają się zarówno na niekorzyść podatnika (np. pominięcie ulgi, o której się nie wiedziało), jak i na niekorzyść fiskusa (np. pominięcie źródła przychodów, o którym się zapomniało). Złożenie korekty zeznania nie wymaga uzasadnienia, a skorygować można nawet taką deklarację, która z upływem 30 kwietnia 2025 r. została bez udziału podatnika automatycznie zatwierdzona w usłudze Twój e-PIT.

Pilne! Będzie nowelizacja ustawy o KSeF, znamy projekt: jakie zmiany w obowiązkowym e-fakturowaniu

Ministerstwo Finansów opublikowało długo wyczekiwany projekt nowelizacji ustawy o VAT, regulujący obowiązek stosowania faktur ustrukturyzowanych. Wraz z nim udostępniono również oficjalną „mapę drogową” wdrożenia Krajowego Systemu e-Faktur – KSeF.

Ewidencje VAT oszustów i uczciwych podatników niczym się nie różnią. Jak systemowo zablokować wzrost zwrotów VAT? Prof. Modzelewski: jest jeden sposób

Jedyną skuteczną barierą systemową dla prób wyłudzenia zwrotów jest uzależnienie wpływów zwrotów od zastosowania przez podatnika mechanizmu podzielonej płatności w stosunku do kwot podatku naliczonego, który miałby być zwrócony – pisze prof. dr hab. Witold Modzelewski.

Obowiązkowy KSeF - najnowszy harmonogram. KSeF 2.0, integracja i testy, tryb offline24, faktury masowe, certyfikat wystawcy faktury i inne szczegóły

W komunikacie z 12 kwietnia 2025 r. Ministerstwo Finansów przedstawiło aktualny stan projektu rozwiązań prawnych, technicznych i biznesowych oraz plan wdrożenia (harmonogram) obowiązkowego systemu KSeF. Można jeszcze do 25 kwietnia 2025 r. zgłaszać do Ministerstwa uwagi i opinie do projektu pisząc maila na adres sekretariat.PT@mf.gov.pl.

REKLAMA

Cyfrowe narzędzia dla księgowych. Kiedy warto zmienić oprogramowanie księgowe?

Nowoczesne narzędzia dla księgowych. Na co zwracać uwagę przy zmianie oprogramowania księgowego? Według raportów branżowych księgowi spędzają nawet 50 proc. czasu na czynnościach, które mogłyby zostać usprawnione przez nowoczesne technologie.

Obowiązkowy KSeF - będzie kolejne przesunięcie terminów? Kiedy nowelizacja ustawy o VAT? Minister finansów odpowiada

Ministerstwo Finansów dość wolno prowadzi prace legislacyjne nad nowelizacją ustawy o VAT dotyczącą wdrożenia obowiązkowego modelu Krajowego Systemu e-Faktur (KSeF). Od listopada zeszłego roku - kiedy to zakończyły się konsultacje projektu - nie widać żadnych postępów. Jeden z posłów zapytał ministra finansów o aktualny harmonogram prac legislacyjnych w tym zakresie a także czy minister ma zamiar przesunięcia terminów wejścia w życie obowiązkowego KSeF? W dniu 31 marca 2025 r. minister finansów odpowiedział na te pytania.

REKLAMA