REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Stawki VAT na żywność – zmiany od 1 kwietnia 2020 r.

Subskrybuj nas na Youtube
Stawki VAT na żywność – zmiany od 1 kwietnia 2020 r.
Stawki VAT na żywność – zmiany od 1 kwietnia 2020 r.
sxc.hu

REKLAMA

REKLAMA

Od 1 kwietnia 2020 r. największa zmiana w zakresie stawek VAT dotknie branżę spożywczą. W przypadku wielu grup produktów będzie obowiązywała jedna stawka VAT. W związku z tym stawka będzie obniżona lub podwyższona.

Jednak 23 marca 2020 r. Ministerstwo Finansów poinformowało, ze wychodząc naprzeciw postulatom podatników, przesuwa termin stosowania nowej matrycy stawek podatku VAT - zacznie ona obowiązywać od 1 lipca 2020 r., a nie od 1 kwietnia br.

REKLAMA

Autopromocja

Z uzasadnienia do projektu ustawy wprowadzającej zmianę stawek VAT i klasyfikacji wynika, że w miarę możliwości stosowano jedną stawkę podatku dla całych działów CN. W praktyce jednak okazało się, że od tej zasady jest wiele wyjątków. W sumie tylko 7 z 99 działów klasyfikacji CN opodatkowanych jest w całości jedną stawką VAT. Są to:

  1. dział 02 sekcji I - Mięso i podroby jadalne - stawka 5%;
  2. dział 04 sekcji I - Produkty mleczarskie; jaja ptasie; miód naturalny; jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone - stawka 5%;
  3. dział 07 sekcji II - Warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy, jadalne - stawka 5%;
  4. dział 08 sekcja II - Owoce i orzechy jadalne; skórki owoców cytrusowych lub melonów - stawka 5%;
  5. dział 10 sekcji II - Zboża - stawka 5%;
  6. dział 11 sekcji II - Produkty przemysłu młynarskiego; słód; skrobie; inulina; gluten pszenny - stawka 5%;
  7. dział 19 sekcji IV - Przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze - stawka 5%.

W pozostałych przypadkach w ramach jednego działu nadal mogą być stosowane nawet trzy stawki VAT.

Polecamy: VAT 2020. Komentarz

Polecamy: Biuletyn VAT

Dalszy ciąg materiału pod wideo

1. Jaka stawka VAT będzie obowiązywała na świeże ciastka

PYTANIE

Jaka stawka VAT będzie obowiązywała od 1 kwietnia 2020 r. na świeże ciastka sklasyfikowane dotychczas pod symbolem PKWiU 2008  10.71.12?

ODPOWIEDŹ

Od 1 kwietnia br. stawka VAT na ciastka sklasyfikowane do tej pory pod symbolem PKWiU 10.71.12.0 będzie wynosiła 5% bez względu na okres ich przydatności do spożycia (poz. 12 zał. nr 10 do ustawy o VAT).

Według klucza powiązań GUS wyroby sklasyfikowane obecnie według PKWiU 2008 pod numerem 10.71.12.0 będą klasyfikowane według CN pod numerami 1905 90 70 i 1905 90 80. Natomiast dla wszystkich towarów sklasyfikowanych pod numerem CN 19 stawka VAT wyniesie 5%.

Jak wynika z opisu do starego numeru PKWiU, pod tym numerem są sklasyfikowane: ciasta, ciastka, placki, tarty, gofry, bezy, naleśniki, crépes, paszteciki itp. świeże wyroby piekarskie, nawet bez dodatku środka słodzącego.

Jest to duża zmiana, gdyż do 31 marca 2020 r. stawka VAT na te wyroby, gdy ich data minimalnej trwałości lub terminu przydatności nie przekraczała 45 dni, wynosi 8%. Pozostałe ciastka z grupy PKWiU 10.71.12 są opodatkowane stawką 23%.

2. Jaką stawką będą opodatkowane słodkie herbatniki i pierniki

PYTANIE

Czy zmieni się stawka VAT na ciastka słodkie i pierniki? Wyroby te są sklasyfikowane pod symbolem PKWiU 2008 10.72.12.

ODPOWIEDŹ

Od 1 kwietnia 2020 r. stawka VAT na wszystkie wyroby wymienione dotychczas pod numerem PKWiU 10.72.12 będzie wynosiła 5%. Są to:

  • pierniki i podobne wyroby,
  • słodkie herbatniki,
  • gofry i wafle,
  • wyroby waflowe oblane czekoladą,
  • herbatniki sandwiczowe,
  • podwójne herbatniki z nadzieniem (typu markizy),
  • wafle pikantne zawierające ser.

Obecnie z tej grupy PKWiU stawką 8% opodatkowane są wyłącznie wafle i opłatki o zawartości wody przekraczającej 10% masy. Natomiast pozostałe ciastka z tej grupy są opodatkowane stawką 23%. Oznacza to, że stawka ulegnie obniżeniu na wszystkie te wyroby. Będą sklasyfikowane pod następującymi symbolami CN: 1905 20 10, 1905 20 30, 1905 20 90, 1905 31 11, 1905 31 19, 1905 31 30, 1905 31 91, 1905 31 99, 1905 32 05, 1905 32 11, 1905 32 19, 1905 32 91, 1905 32 99.

3. Jak zmieni się stawka VAT na pieczywo

PYTANIE

Sprzedajemy zarówno pieczywo świeże, jak i pieczywo z dłuższym terminem przydatności. Jaką stawkę należy stosować od 1 kwietnia 2020 r.?

ODPOWIEDŹ

Od 1 kwietnia br. stosowanie stawki 5% nie będzie uzależnione od terminu przydatności czy minimalnego okresu trwałości pieczywa. Pieczywo sklasyfikowane do tej pory pod symbolem 10.71.11 będzie opodatkowane stawką 5%. Według CN pieczywo jest sklasyfikowane pod numerem 1905 90 30, pod którym są wymienione chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5% masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu.

4. Jaką stawkę zastosować do sprzedaży gorących napojów z automatu

PYTANIE

Jaka stawka VAT będzie obowiązywała na gorące napoje sprzedawane z automatu, takie jak kawa, czekolada, napoje kawowe sklasyfikowane obecnie pod symbolem 11.07.19?

ODPOWIEDŹ

Napoje sklasyfikowane obecnie pod symbolem 11.07.19 „Pozostałe napoje bezalkoholowe” będą sklasyfikowane pod rozszerzeniami numeru CN 2202. Stawka 5% nie będzie miała jednak zastosowania do wszystkich wymienionych tam produktów. Stawka 5% będzie stosowanie tylko do następujących towarów (poz. 17 zał. nr 10 do ustawy):

1) jogurtów, maślanek, kefirów, mleka nieobjętego działem CN 04 - z wyłączeniem produktów zawierających kawę oraz jej ekstrakty, esencje lub koncentraty,

2) napojów bezalkoholowych, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub

owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego,

3) preparatów do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleka początkowego, preparatów do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleka następnego, mleka i mleka modyfikowanego dla dzieci, o których mowa w ustawie z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,

4) niezawierających produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404:

a) napoi na bazie soi o zawartości białka 2,8% masy lub większej (CN 2202 99 11),

b) napoi na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8% masy; napoi na bazie orzechów objętych działem CN 08, zbóż objętych działem CN 10 lub nasion objętych działem CN 12 (CN 2202 99 15).

Pozostałe produkty z grupy są opodatkowane stawką 23%.

Dlatego w opisanym przypadku stawka 5% nie będzie miała zastosowania. Sprzedaż tych napojów będzie objęta stawką 23%.

5. Jaką stawką VAT będą opodatkowane soki i napoje owocowe

PYTANIE

Sprzedajemy różnego rodzaju soki owocowe. Zarówno soki świeże, jak i w kartonach. Jaką stawkę VAT należy stosować od 1 kwietnia 2020 r.?

ODPOWIEDŹ

Soki owocowe są obecnie zaliczane według nowej PKWiU 2008 do symbolu 10.32.1. Natomiast według CN są sklasyfikowane pod numerem 2009. Dlatego nadal będą opodatkowane stawką 5% (poz. 13 zał. nr 10 do ustawy).

Nadal będą opodatkowane stawką 5% również napoje bezalkoholowe, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego (poz. 17 zał. nr 10 do ustawy o VAT), jako sklasyfikowane pod symbolem CN 2202 (PKWiU 2008 11.07.19). Gdy udział składu owocowego będzie mniejszy niż 20%, będziemy stosować stawkę 23%.

Jeśli soki lub napoje są sprzedawane w ramach usługi gastronomicznej, stosujemy stawkę 8%. Wyjątkiem są napoje opodatkowane stawką 23%. Te produkty, niezależnie od tego, czy staną się przedmiotem dostawy czy usługi, będą opodatkowane stawką 23%.

 

6. Jaką stawką VAT będą opodatkowane jaja

PYTANIE

Czy od 1 kwietnia br. zmieni się stawka VAT na jaja?

ODPOWIEDŹ

Według PKWiU z 2008 r. jaja są klasyfikowane w grupowaniu o symbolu 01.47.21.0, natomiast według CN jaja będą sklasyfikowane pod numerem CN 0407. W konsekwencji jaja świeże w skorupkach nadal będą opodatkowane według stawki 5% (poz. 3 zał. nr 10 do ustawy o VAT).

Od 1 kwietnia 2020 r. stawkę 5% można także stosować do jaj wylęgowych sklasyfikowanych dotychczas pod symbolem PKWiU 01.47.23.0, które do 31 marca 2020 r. są opodatkowane stawką 8%. Według CN będą sklasyfikowane po numerami: 0407 11 00, 0407 19 11, 0407 19 19 (poz. 3 zał. nr 10 do ustawy o VAT).

Natomiast stawka VAT na jaja zakonserwowane lub ugotowane, jaja bez skorupek oraz żółtka jaj, świeże lub zakonserwowane, a także albuminę jaj, klasyfikowane obecnie w grupowaniu pod symbolem PKWiU 10.89.12.0, ulegnie zmianie. Od 1 kwietnia 2020 r. te wyroby będą klasyfikowane według CN do następujących numerów CN: 0407 90 10, 0407 90 90 0408 11 20, 0408 11 80, 00408 19 20, 0408 19 81, 0408 19 89, 0408 91 20, 0408 91 80, 0408 99 20, 0408 99 80, 3502 11 10, 3502 11 90, 3502 19 10, 3502 19 90. Produkty sklasyfikowane pod numerami CN 0407 i 04 08 nadal będą opodatkowane według stawki 5%. Natomiast produkty sklasyfikowane pod numerem 3502 będą opodatkowane stawką 23% zamiast dotychczasowej 5%. Pod tym numerem w CN są wymienione albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin.

 

7. Czy od 1 kwietnia 2020 r. zmieni się stawka VAT na mięso

PYTANIE

Jaką stawkę VAT należy stosować od 1 kwietnia 2020 r. przy sprzedaży mięsa i wyrobów z mięsa?

ODPOWIEDŹ

Mięso i wyroby z mięsa nadal będą opodatkowane stawką 5%, bez względu na jego rodzaj (wieprzowe, drobiowe, wołowe). Mięso zostało sklasyfikowane według CN pod numerem 02. Wyroby z tej grupy są wymienione w poz. 1 zał. nr 10 do ustawy o VAT. Natomiast wyroby mięsne są sklasyfikowane według CN pod numerem 16. Są wymienione pod pozycją 11 zał. nr 10 do ustawy o VAT.

8. Czy zmieni się stawka VAT na wyroby garmażeryjne

PYTANIE

Jaką stawkę VAT trzeba będzie stosować do sprzedaży w sklepie wyrobów garmażeryjnych z zawartością mięsa albo ryb lub owoców morza, warzyw? Obecnie stosujemy stawkę 5%?

ODPOWIEDŹ

Sposób opodatkowania zależy od tego, z jakich produktów są wykonane te wyroby.

Gotowe posiłki mięsne. Stawka VAT na wyroby garmażeryjne z zawartością mięsa nie ulegnie zmianie. Nadal będzie wynosić 5%. Wyroby garmażeryjne z zawartością mięsa są obecnie klasyfikowane pod symbolem PKWiU 10.85.11.0 jako gotowe posiłki i dania na bazie mięsa, podrobów lub krwi. Według CN będą sklasyfikowane pod numerami CN 1601 i 1602. Dlatego dla tych wyrobów stawka VAT będzie wynosiła 5% (poz. 11 zał. nr 10 do ustawy).

Gotowe posiłki rybne. Inaczej będzie wyglądała sytuacja w przypadku gotowych posiłków i dań na bazie ryb, skorupiaków i mięczaków (PKWiU 2008 10.85.12.0), które będą klasyfikowane według CN pod numerami 1604 i 1605. Stawka VAT na wyroby sklasyfikowane pod numerem 1604 (ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej) będzie wynosiła 5%, z wyjątkiem kawioru i jego namiastek opodatkowanych stawką 23%. Natomiast wyroby sklasyfikowane pod numerem 1605 (skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane) będą opodatkowane w całości stawką 23%.

Gotowe posiłki warzywne. Dla gotowych posiłków przygotowanych z warzyw, sklasyfikowanych dotychczas pod numerem PKWiU 10.85.13.0 stawka VAT będzie wynosiła 5%. Gdyż będą sklasyfikowane pod numerem CN 2004 90 98 (poz. 13 zał. nr 10 do ustawy).

9. Jaka stawka obowiązuje na kiszonki

PYTANIE

Jaką stawką będą opodatkowane kapusta kiszona i ogórki?

ODPOWIEDŹ

Wyroby te są obecnie sklasyfikowane pod symbolem PKWiU 10.39.17.0 jako pozostałe warzywa (z wyłączeniem ziemniaków) zakonserwowane w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw. Według CN mogą być zaklasyfikowane pod numerem 2004 lub 2005. Dlatego stawka VAT na te produkty będzie wynosić 5% (poz. 13 zał. nr 10 do ustawy), ulegnie więc obniżeniu, gdyż dotychczas wynosiła 8% (poz. 26 zał. nr 3 do ustawy w brzmieniu obowiązującym do 31 marca 2020 r.).

 

10. Jaką stawką opodatkowane są wyroby mączne

PYTANIE

Jaką stawką będą opodatkowane wyroby mączne, pakowane pierogi, kluski itp.?

ODPOWIEDŹ

Gotowe posiłki i dania na bazie wyrobów mącznych (PKWiU 10.85.14.0) według CN będą sklasyfikowane pod numerami 1902 20, 1902 30, 1902 40, dlatego stawka VAT będzie wynosiła nadal 5% (poz. 12 zał. nr 10 do ustawy).

Tak samo sytuacja wygląda w przypadku pozostałych gotowych posiłków i dań, włączając pizzę zamrożoną (PKWiU 10.85.19.0), sklasyfikowanych pod numerem 1902 20. Stawka również będzie wynosić 5%.

Jak wynika z objaśnień GUS,to grupowanie obejmuje także ciasto makaronowe nadziewane mięsem, rybą, serem lub innymi substancjami w dowolnej proporcji, nawet poddane obróbce cieplnej lub inaczej przygotowane.

Nadziewane ciasto makaronowe może mieć formę całkowicie zamkniętą (np. ravioli), otwartą na końcach (np. cannelloni) lub może być ułożone warstwami, tak jak lasagne.

 

11. Jaką stawką będą opodatkowane mieszanki ziół, sosy i musztarda

PYTANIA

Jaką stawkę będziemy stosować do mieszanek ziół, sosów, musztardy?

ODPOWIEDŹ

Wyroby te będą sklasyfikowane pod numerem CN 2103 jako sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda. Stawka VAT na wszystkie te wyroby będzie wynosiła 8% (poz. 4 zał. nr 3 do ustawy). To oznacza, że stawka VAT na musztardę ulegnie obniżeniu z 23% na 8%. Na pozostałe wyroby pozostanie bez zmian.

 

12. Jaką stawkę zastosować do sprzedaży ziół suszonych i przypraw od 1 kwietnia 2020 r.

PYTANIE

Sprzedajemy następujące przyprawy i zioła suszone:

  • ziele angielskie i chili (PKWiU 01.28.12.0),
  • suszony majeranek i suszone liście laurowe (PKWiU 01.28.19.0),
  • zioła prowansalskie suszone łamane liście (PKWiU 10.84.12.0),
  • suszony kmin rzymski, kminek suszony, suszony imbir, suszony cynamon, suszona kurkuma, suszona gałka muszkatołowa, suszony rozmaryn, suszone oregano, suszony tymianek, suszone goździki całe oraz suszone curry w proszku (PKWiU 10.84.23.0).

Jak zmieni się stawka VAT na te produkty?

ODPOWIEDŹ

Od 1 kwietnia 2020 r. stawka VAT na wszystkie wymienione przyprawy wyniesie 8% (poz. 1 i 4 zał. nr 3 do ustawy), gdyż według CN są sklasyfikowane następująco:

  • ziele angielskie i chili - CN 09,
  • suszony majeranek i suszone liście laurowe - CN 09,
  • zioła prowansalskie suszone łamane liście - CN 2103 90 90,
  • suszony kmin rzymski, kminek suszony, suszony imbir, suszony cynamon, suszona kurkuma, suszona gałka muszkatołowa, suszony rozmaryn, suszone oregano, suszony tymianek, suszone goździki całe oraz suszone curry w proszku - CN 0904-0910.

 

Podstawa prawna:

 

Joanna Dmowska, ekspert w zakresie VAT

Zapisz się na newsletter
Chcesz uniknąć błędów? Być na czasie z najnowszymi zmianami w podatkach? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: Biuletyn VAT

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

REKLAMA

Księgowość
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Ewidencje VAT oszustów i uczciwych podatników niczym się nie różnią. Jak systemowo zablokować wzrost zwrotów VAT? Prof. Modzelewski: jest jeden sposób

Jedyną skuteczną barierą systemową dla prób wyłudzenia zwrotów jest uzależnienie wpływów zwrotów od zastosowania przez podatnika mechanizmu podzielonej płatności w stosunku do kwot podatku naliczonego, który miałby być zwrócony – pisze prof. dr hab. Witold Modzelewski.

Obowiązkowy KSeF - najnowszy harmonogram MF. KSeF 2.0, integracja i testy, tryb offline24, faktury masowe, certyfikat wystawcy faktury i inne szczegóły

W komunikacie z 12 kwietnia 2025 r. Ministerstwo Finansów przedstawiło aktualny stan projektu rozwiązań prawnych, technicznych i biznesowych oraz plan wdrożenia (harmonogram) obowiązkowego systemu KSeF. Można jeszcze do 25 kwietnia 2025 r. zgłaszać do Ministerstwa uwagi i opinie do projektu pisząc maila na adres sekretariat.PT@mf.gov.pl.

Cyfrowe narzędzia dla księgowych. Kiedy warto zmienić oprogramowanie księgowe?

Nowoczesne narzędzia dla księgowych. Na co zwracać uwagę przy zmianie oprogramowania księgowego? Według raportów branżowych księgowi spędzają nawet 50 proc. czasu na czynnościach, które mogłyby zostać usprawnione przez nowoczesne technologie.

Obowiązkowy KSeF - czy będzie kolejne przesunięcie terminów? Kiedy nowelizacja ustawy o VAT? Minister finansów odpowiada

Ministerstwo Finansów dość wolno prowadzi prace legislacyjne nad nowelizacją ustawy o VAT dotyczącą wdrożenia obowiązkowego modelu Krajowego Systemu e-Faktur (KSeF). Od listopada zeszłego roku - kiedy to zakończyły się konsultacje projektu - nie widać żadnych postępów. Jeden z posłów zapytał ministra finansów o aktualny harmonogram prac legislacyjnych w tym zakresie a także czy minister ma zamiar przesunięcia terminów wejścia w życie obowiązkowego KSeF? W dniu 31 marca 2025 r. minister finansów odpowiedział na te pytania.

REKLAMA

Jak przełożyć termin płatności składek do ZUS? Skutki odroczenia: Podwójna składka w przyszłości i opłata prolongacyjna

Przedsiębiorcy, którzy mają przejściowe turbulencje płynności finansowej mogą starać się w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych o odroczenie (przesunięcie w czasie) terminu płatności składek. Taka decyzja ZUS pozwala zmniejszyć na pewien czas bieżące obciążenia i utrzymać płynność finansową. Od przesuniętych płatności nie płaci się odsetek ale opłatę prolongacyjną.

Czas na e-fakturowanie. System obsługujący KSeF powinien skutecznie chronić przed cyberzagrożeniami, jak to zrobić

KSeF to krok w stronę cyfryzacji i automatyzacji procesów księgowych, ale jego wdrożenie wiąże się z nowymi wyzwaniami, zwłaszcza w obszarze bezpieczeństwa. Firmy powinny już teraz zadbać o odpowiednie zabezpieczenia i przygotować swoje systemy IT na nową rzeczywistość e-fakturowania.

Prokurent czy pełnomocnik? Różne podejście w spółce z o.o.

Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, jako osoba prawna, działa przez swoje organy. Za prowadzenie spraw spółki i jej reprezentowanie odpowiedzialny jest zarząd. Mnogość obowiązków w firmie może jednak sprawić, że członkowie zarządu będą potrzebowali pomocy.

Nie trzeba będzie składać wniosku o stwierdzenie nadpłaty po korekcie deklaracji podatkowej. Od 2026 r. zmiany w ordynacji podatkowej

Trwają prace legislacyjne nad zmianami w ordynacji podatkowej. W dniu 28 marca 2025 r. opublikowany został projekt bardzo obszernej nowelizacji Ordynacji podatkowej i kilkunastu innych ustaw. Zmiany mają wejść w życie 1 stycznia 2026 r. a jedną z nich jest zniesienie wymogu składania wniosku o stwierdzenie nadpłaty w przypadku, gdy nadpłata wynika ze skorygowanego zeznania podatkowego (deklaracji).

REKLAMA

Dodatkowe dane w księgach rachunkowych i ewidencji środków trwałych od 2026 r. Jest projekt nowego rozporządzenia ministra finansów

Od 1 stycznia 2026 r. podatnicy PIT, którzy prowadzą księgi rachunkowe i mają obowiązek przesyłania JPK_V7M/K - będą musieli prowadzić te księgi w formie elektronicznej przy użyciu programów komputerowych. Te elektroniczne księgi rachunkowe będą musiały być przekazywane do właściwego naczelnika urzędu skarbowego w ustrukturyzowanej formie (pliki JPK) od 2027 roku. Na początku kwietnia 2025 r. Minister Finansów przygotował projekt nowego rozporządzenia w sprawie w sprawie dodatkowych danych, o które należy uzupełnić prowadzone księgi rachunkowe i ewidencję środków trwałych oraz wartości niematerialnych i prawnych - podlegające przekazaniu w formie elektronicznej na podstawie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Rozporządzenie to zacznie obowiązywać także od 1 stycznia 2026 r.

Zmiany w przedawnieniu zobowiązań podatkowych od 2026 r. Wiceminister: czasem potrzebujemy więcej niż 5 lat. Co wynika z projektu nowelizacji ordynacji podatkowej

Jedna z wielu zmian zawartych w opublikowanym 28 marca 2025 r. projekcie nowelizacji Ordynacji podatkowej dotyczy zasad przedawniania zobowiązań podatkowych. Postanowiliśmy zmienić przepisy o przedawnieniu zobowiązań podatkowych, ale tak, aby nie wywrócić całego systemu – powiedział PAP wiceminister finansów Jarosław Neneman. Wskazał, że przerwanie biegu przedawnienia przez wszczęcie postępowania będzie możliwe tylko w przypadku poważnych przestępstw. Ponadto projekt przewiduje wykreślenie z kodeksu karnego skarbowego zapisu, że karalność przestępstwa skarbowego ustaje wraz z przedawnieniem podatku.

REKLAMA