REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Stawki VAT na żywność – zmiany od 1 kwietnia 2020 r.

Subskrybuj nas na Youtube
Stawki VAT na żywność – zmiany od 1 kwietnia 2020 r.
Stawki VAT na żywność – zmiany od 1 kwietnia 2020 r.
sxc.hu

REKLAMA

REKLAMA

Od 1 kwietnia 2020 r. największa zmiana w zakresie stawek VAT dotknie branżę spożywczą. W przypadku wielu grup produktów będzie obowiązywała jedna stawka VAT. W związku z tym stawka będzie obniżona lub podwyższona.

Jednak 23 marca 2020 r. Ministerstwo Finansów poinformowało, ze wychodząc naprzeciw postulatom podatników, przesuwa termin stosowania nowej matrycy stawek podatku VAT - zacznie ona obowiązywać od 1 lipca 2020 r., a nie od 1 kwietnia br.

REKLAMA

REKLAMA

Autopromocja

Z uzasadnienia do projektu ustawy wprowadzającej zmianę stawek VAT i klasyfikacji wynika, że w miarę możliwości stosowano jedną stawkę podatku dla całych działów CN. W praktyce jednak okazało się, że od tej zasady jest wiele wyjątków. W sumie tylko 7 z 99 działów klasyfikacji CN opodatkowanych jest w całości jedną stawką VAT. Są to:

  1. dział 02 sekcji I - Mięso i podroby jadalne - stawka 5%;
  2. dział 04 sekcji I - Produkty mleczarskie; jaja ptasie; miód naturalny; jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone - stawka 5%;
  3. dział 07 sekcji II - Warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy, jadalne - stawka 5%;
  4. dział 08 sekcja II - Owoce i orzechy jadalne; skórki owoców cytrusowych lub melonów - stawka 5%;
  5. dział 10 sekcji II - Zboża - stawka 5%;
  6. dział 11 sekcji II - Produkty przemysłu młynarskiego; słód; skrobie; inulina; gluten pszenny - stawka 5%;
  7. dział 19 sekcji IV - Przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze - stawka 5%.

W pozostałych przypadkach w ramach jednego działu nadal mogą być stosowane nawet trzy stawki VAT.

Polecamy: VAT 2020. Komentarz

REKLAMA

Polecamy: Biuletyn VAT

Dalszy ciąg materiału pod wideo

1. Jaka stawka VAT będzie obowiązywała na świeże ciastka

PYTANIE

Jaka stawka VAT będzie obowiązywała od 1 kwietnia 2020 r. na świeże ciastka sklasyfikowane dotychczas pod symbolem PKWiU 2008  10.71.12?

ODPOWIEDŹ

Od 1 kwietnia br. stawka VAT na ciastka sklasyfikowane do tej pory pod symbolem PKWiU 10.71.12.0 będzie wynosiła 5% bez względu na okres ich przydatności do spożycia (poz. 12 zał. nr 10 do ustawy o VAT).

Według klucza powiązań GUS wyroby sklasyfikowane obecnie według PKWiU 2008 pod numerem 10.71.12.0 będą klasyfikowane według CN pod numerami 1905 90 70 i 1905 90 80. Natomiast dla wszystkich towarów sklasyfikowanych pod numerem CN 19 stawka VAT wyniesie 5%.

Jak wynika z opisu do starego numeru PKWiU, pod tym numerem są sklasyfikowane: ciasta, ciastka, placki, tarty, gofry, bezy, naleśniki, crépes, paszteciki itp. świeże wyroby piekarskie, nawet bez dodatku środka słodzącego.

Jest to duża zmiana, gdyż do 31 marca 2020 r. stawka VAT na te wyroby, gdy ich data minimalnej trwałości lub terminu przydatności nie przekraczała 45 dni, wynosi 8%. Pozostałe ciastka z grupy PKWiU 10.71.12 są opodatkowane stawką 23%.

2. Jaką stawką będą opodatkowane słodkie herbatniki i pierniki

PYTANIE

Czy zmieni się stawka VAT na ciastka słodkie i pierniki? Wyroby te są sklasyfikowane pod symbolem PKWiU 2008 10.72.12.

ODPOWIEDŹ

Od 1 kwietnia 2020 r. stawka VAT na wszystkie wyroby wymienione dotychczas pod numerem PKWiU 10.72.12 będzie wynosiła 5%. Są to:

  • pierniki i podobne wyroby,
  • słodkie herbatniki,
  • gofry i wafle,
  • wyroby waflowe oblane czekoladą,
  • herbatniki sandwiczowe,
  • podwójne herbatniki z nadzieniem (typu markizy),
  • wafle pikantne zawierające ser.

Obecnie z tej grupy PKWiU stawką 8% opodatkowane są wyłącznie wafle i opłatki o zawartości wody przekraczającej 10% masy. Natomiast pozostałe ciastka z tej grupy są opodatkowane stawką 23%. Oznacza to, że stawka ulegnie obniżeniu na wszystkie te wyroby. Będą sklasyfikowane pod następującymi symbolami CN: 1905 20 10, 1905 20 30, 1905 20 90, 1905 31 11, 1905 31 19, 1905 31 30, 1905 31 91, 1905 31 99, 1905 32 05, 1905 32 11, 1905 32 19, 1905 32 91, 1905 32 99.

3. Jak zmieni się stawka VAT na pieczywo

PYTANIE

Sprzedajemy zarówno pieczywo świeże, jak i pieczywo z dłuższym terminem przydatności. Jaką stawkę należy stosować od 1 kwietnia 2020 r.?

ODPOWIEDŹ

Od 1 kwietnia br. stosowanie stawki 5% nie będzie uzależnione od terminu przydatności czy minimalnego okresu trwałości pieczywa. Pieczywo sklasyfikowane do tej pory pod symbolem 10.71.11 będzie opodatkowane stawką 5%. Według CN pieczywo jest sklasyfikowane pod numerem 1905 90 30, pod którym są wymienione chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5% masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu.

4. Jaką stawkę zastosować do sprzedaży gorących napojów z automatu

PYTANIE

Jaka stawka VAT będzie obowiązywała na gorące napoje sprzedawane z automatu, takie jak kawa, czekolada, napoje kawowe sklasyfikowane obecnie pod symbolem 11.07.19?

ODPOWIEDŹ

Napoje sklasyfikowane obecnie pod symbolem 11.07.19 „Pozostałe napoje bezalkoholowe” będą sklasyfikowane pod rozszerzeniami numeru CN 2202. Stawka 5% nie będzie miała jednak zastosowania do wszystkich wymienionych tam produktów. Stawka 5% będzie stosowanie tylko do następujących towarów (poz. 17 zał. nr 10 do ustawy):

1) jogurtów, maślanek, kefirów, mleka nieobjętego działem CN 04 - z wyłączeniem produktów zawierających kawę oraz jej ekstrakty, esencje lub koncentraty,

2) napojów bezalkoholowych, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub

owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego,

3) preparatów do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleka początkowego, preparatów do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleka następnego, mleka i mleka modyfikowanego dla dzieci, o których mowa w ustawie z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,

4) niezawierających produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404:

a) napoi na bazie soi o zawartości białka 2,8% masy lub większej (CN 2202 99 11),

b) napoi na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8% masy; napoi na bazie orzechów objętych działem CN 08, zbóż objętych działem CN 10 lub nasion objętych działem CN 12 (CN 2202 99 15).

Pozostałe produkty z grupy są opodatkowane stawką 23%.

Dlatego w opisanym przypadku stawka 5% nie będzie miała zastosowania. Sprzedaż tych napojów będzie objęta stawką 23%.

5. Jaką stawką VAT będą opodatkowane soki i napoje owocowe

PYTANIE

Sprzedajemy różnego rodzaju soki owocowe. Zarówno soki świeże, jak i w kartonach. Jaką stawkę VAT należy stosować od 1 kwietnia 2020 r.?

ODPOWIEDŹ

Soki owocowe są obecnie zaliczane według nowej PKWiU 2008 do symbolu 10.32.1. Natomiast według CN są sklasyfikowane pod numerem 2009. Dlatego nadal będą opodatkowane stawką 5% (poz. 13 zał. nr 10 do ustawy).

Nadal będą opodatkowane stawką 5% również napoje bezalkoholowe, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego (poz. 17 zał. nr 10 do ustawy o VAT), jako sklasyfikowane pod symbolem CN 2202 (PKWiU 2008 11.07.19). Gdy udział składu owocowego będzie mniejszy niż 20%, będziemy stosować stawkę 23%.

Jeśli soki lub napoje są sprzedawane w ramach usługi gastronomicznej, stosujemy stawkę 8%. Wyjątkiem są napoje opodatkowane stawką 23%. Te produkty, niezależnie od tego, czy staną się przedmiotem dostawy czy usługi, będą opodatkowane stawką 23%.

 

6. Jaką stawką VAT będą opodatkowane jaja

PYTANIE

Czy od 1 kwietnia br. zmieni się stawka VAT na jaja?

ODPOWIEDŹ

Według PKWiU z 2008 r. jaja są klasyfikowane w grupowaniu o symbolu 01.47.21.0, natomiast według CN jaja będą sklasyfikowane pod numerem CN 0407. W konsekwencji jaja świeże w skorupkach nadal będą opodatkowane według stawki 5% (poz. 3 zał. nr 10 do ustawy o VAT).

Od 1 kwietnia 2020 r. stawkę 5% można także stosować do jaj wylęgowych sklasyfikowanych dotychczas pod symbolem PKWiU 01.47.23.0, które do 31 marca 2020 r. są opodatkowane stawką 8%. Według CN będą sklasyfikowane po numerami: 0407 11 00, 0407 19 11, 0407 19 19 (poz. 3 zał. nr 10 do ustawy o VAT).

Natomiast stawka VAT na jaja zakonserwowane lub ugotowane, jaja bez skorupek oraz żółtka jaj, świeże lub zakonserwowane, a także albuminę jaj, klasyfikowane obecnie w grupowaniu pod symbolem PKWiU 10.89.12.0, ulegnie zmianie. Od 1 kwietnia 2020 r. te wyroby będą klasyfikowane według CN do następujących numerów CN: 0407 90 10, 0407 90 90 0408 11 20, 0408 11 80, 00408 19 20, 0408 19 81, 0408 19 89, 0408 91 20, 0408 91 80, 0408 99 20, 0408 99 80, 3502 11 10, 3502 11 90, 3502 19 10, 3502 19 90. Produkty sklasyfikowane pod numerami CN 0407 i 04 08 nadal będą opodatkowane według stawki 5%. Natomiast produkty sklasyfikowane pod numerem 3502 będą opodatkowane stawką 23% zamiast dotychczasowej 5%. Pod tym numerem w CN są wymienione albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin.

 

7. Czy od 1 kwietnia 2020 r. zmieni się stawka VAT na mięso

PYTANIE

Jaką stawkę VAT należy stosować od 1 kwietnia 2020 r. przy sprzedaży mięsa i wyrobów z mięsa?

ODPOWIEDŹ

Mięso i wyroby z mięsa nadal będą opodatkowane stawką 5%, bez względu na jego rodzaj (wieprzowe, drobiowe, wołowe). Mięso zostało sklasyfikowane według CN pod numerem 02. Wyroby z tej grupy są wymienione w poz. 1 zał. nr 10 do ustawy o VAT. Natomiast wyroby mięsne są sklasyfikowane według CN pod numerem 16. Są wymienione pod pozycją 11 zał. nr 10 do ustawy o VAT.

8. Czy zmieni się stawka VAT na wyroby garmażeryjne

PYTANIE

Jaką stawkę VAT trzeba będzie stosować do sprzedaży w sklepie wyrobów garmażeryjnych z zawartością mięsa albo ryb lub owoców morza, warzyw? Obecnie stosujemy stawkę 5%?

ODPOWIEDŹ

Sposób opodatkowania zależy od tego, z jakich produktów są wykonane te wyroby.

Gotowe posiłki mięsne. Stawka VAT na wyroby garmażeryjne z zawartością mięsa nie ulegnie zmianie. Nadal będzie wynosić 5%. Wyroby garmażeryjne z zawartością mięsa są obecnie klasyfikowane pod symbolem PKWiU 10.85.11.0 jako gotowe posiłki i dania na bazie mięsa, podrobów lub krwi. Według CN będą sklasyfikowane pod numerami CN 1601 i 1602. Dlatego dla tych wyrobów stawka VAT będzie wynosiła 5% (poz. 11 zał. nr 10 do ustawy).

Gotowe posiłki rybne. Inaczej będzie wyglądała sytuacja w przypadku gotowych posiłków i dań na bazie ryb, skorupiaków i mięczaków (PKWiU 2008 10.85.12.0), które będą klasyfikowane według CN pod numerami 1604 i 1605. Stawka VAT na wyroby sklasyfikowane pod numerem 1604 (ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej) będzie wynosiła 5%, z wyjątkiem kawioru i jego namiastek opodatkowanych stawką 23%. Natomiast wyroby sklasyfikowane pod numerem 1605 (skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane) będą opodatkowane w całości stawką 23%.

Gotowe posiłki warzywne. Dla gotowych posiłków przygotowanych z warzyw, sklasyfikowanych dotychczas pod numerem PKWiU 10.85.13.0 stawka VAT będzie wynosiła 5%. Gdyż będą sklasyfikowane pod numerem CN 2004 90 98 (poz. 13 zał. nr 10 do ustawy).

9. Jaka stawka obowiązuje na kiszonki

PYTANIE

Jaką stawką będą opodatkowane kapusta kiszona i ogórki?

ODPOWIEDŹ

Wyroby te są obecnie sklasyfikowane pod symbolem PKWiU 10.39.17.0 jako pozostałe warzywa (z wyłączeniem ziemniaków) zakonserwowane w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw. Według CN mogą być zaklasyfikowane pod numerem 2004 lub 2005. Dlatego stawka VAT na te produkty będzie wynosić 5% (poz. 13 zał. nr 10 do ustawy), ulegnie więc obniżeniu, gdyż dotychczas wynosiła 8% (poz. 26 zał. nr 3 do ustawy w brzmieniu obowiązującym do 31 marca 2020 r.).

 

10. Jaką stawką opodatkowane są wyroby mączne

PYTANIE

Jaką stawką będą opodatkowane wyroby mączne, pakowane pierogi, kluski itp.?

ODPOWIEDŹ

Gotowe posiłki i dania na bazie wyrobów mącznych (PKWiU 10.85.14.0) według CN będą sklasyfikowane pod numerami 1902 20, 1902 30, 1902 40, dlatego stawka VAT będzie wynosiła nadal 5% (poz. 12 zał. nr 10 do ustawy).

Tak samo sytuacja wygląda w przypadku pozostałych gotowych posiłków i dań, włączając pizzę zamrożoną (PKWiU 10.85.19.0), sklasyfikowanych pod numerem 1902 20. Stawka również będzie wynosić 5%.

Jak wynika z objaśnień GUS,to grupowanie obejmuje także ciasto makaronowe nadziewane mięsem, rybą, serem lub innymi substancjami w dowolnej proporcji, nawet poddane obróbce cieplnej lub inaczej przygotowane.

Nadziewane ciasto makaronowe może mieć formę całkowicie zamkniętą (np. ravioli), otwartą na końcach (np. cannelloni) lub może być ułożone warstwami, tak jak lasagne.

 

11. Jaką stawką będą opodatkowane mieszanki ziół, sosy i musztarda

PYTANIA

Jaką stawkę będziemy stosować do mieszanek ziół, sosów, musztardy?

ODPOWIEDŹ

Wyroby te będą sklasyfikowane pod numerem CN 2103 jako sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda. Stawka VAT na wszystkie te wyroby będzie wynosiła 8% (poz. 4 zał. nr 3 do ustawy). To oznacza, że stawka VAT na musztardę ulegnie obniżeniu z 23% na 8%. Na pozostałe wyroby pozostanie bez zmian.

 

12. Jaką stawkę zastosować do sprzedaży ziół suszonych i przypraw od 1 kwietnia 2020 r.

PYTANIE

Sprzedajemy następujące przyprawy i zioła suszone:

  • ziele angielskie i chili (PKWiU 01.28.12.0),
  • suszony majeranek i suszone liście laurowe (PKWiU 01.28.19.0),
  • zioła prowansalskie suszone łamane liście (PKWiU 10.84.12.0),
  • suszony kmin rzymski, kminek suszony, suszony imbir, suszony cynamon, suszona kurkuma, suszona gałka muszkatołowa, suszony rozmaryn, suszone oregano, suszony tymianek, suszone goździki całe oraz suszone curry w proszku (PKWiU 10.84.23.0).

Jak zmieni się stawka VAT na te produkty?

ODPOWIEDŹ

Od 1 kwietnia 2020 r. stawka VAT na wszystkie wymienione przyprawy wyniesie 8% (poz. 1 i 4 zał. nr 3 do ustawy), gdyż według CN są sklasyfikowane następująco:

  • ziele angielskie i chili - CN 09,
  • suszony majeranek i suszone liście laurowe - CN 09,
  • zioła prowansalskie suszone łamane liście - CN 2103 90 90,
  • suszony kmin rzymski, kminek suszony, suszony imbir, suszony cynamon, suszona kurkuma, suszona gałka muszkatołowa, suszony rozmaryn, suszone oregano, suszony tymianek, suszone goździki całe oraz suszone curry w proszku - CN 0904-0910.

 

Podstawa prawna:

 

Joanna Dmowska, ekspert w zakresie VAT

Zapisz się na newsletter
Chcesz uniknąć błędów? Być na czasie z najnowszymi zmianami w podatkach? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: Biuletyn VAT

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

REKLAMA

Księgowość
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Tylko do 30 listopada przedsiębiorcy mogą złożyć ten wniosek i zaoszczędzić średnio ok. 1200 zł. Następna taka szansa w przyszłym roku. Kto ma do tego prawo?

Tylko do 30 listopada przedsiębiorcy mogą złożyć wniosek o wakacje składkowe ZUS i tym samym skorzystać ze zwolnienia z opłacania składek w jednym wybranym miesiącu roku. Jak wynika z najnowszych danych Ministerstwa Finansów, aż 40% uprawnionych firm nie złożyło jeszcze wniosku. Eksperci przypominają, że to ostatni moment, by skorzystać z preferencji – a gra jest warta świeczki, bo średnia wartość zwolnienia wynosi około 1200 zł.

Jak wdrożenie systemu HRM, e-Teczek i wyprowadzenie zaległości porządkuje procesy kadrowo-płacowe i księgowe

Cyfryzacja procesów kadrowych, płacowych i księgowych wchodzi dziś na zupełnie nowy poziom. Coraz więcej firm – od średnich przedsiębiorstw po duże organizacje – dostrzega, że prawdziwa efektywność finansowo-administracyjna nie wynika już tylko z automatyzacji pojedynczych zadań, lecz z całościowego uporządkowania procesów. Kluczowym elementem tego podejścia staje się współpraca z partnerem BPO, który potrafi jednocześnie wdrożyć nowoczesne narzędzia (takie jak system HRM czy e-teczki) i wyprowadzić zaległości narosłe w kadrach, płacach i księgowości.

Jak obliczyć koszt wytworzenia środka trwałego we własnym zakresie? Które wydatki można uwzględnić w wartości początkowej?

W praktyce gospodarczej coraz częściej zdarza się, że przedsiębiorstwa decydują się na wytworzenie środka trwałego we własnym zakresie - czy to budynku, linii technologicznej, czy też innego składnika majątku. Pojawia się wówczas pytanie: jakie koszty należy zaliczyć do jego wartości początkowej?

183 dni w Polsce i dalej nie jesteś rezydentem? Eksperci ujawniają, jak naprawdę działa polska rezydencja podatkowa

Przepisy wydają się jasne – 183 dni w Polsce i stajesz się rezydentem podatkowym. Tymczasem orzecznictwo i praktyka pokazują coś zupełnie innego. Możesz być rezydentem tylko przez część roku, a Twoje podatki zależą od… jednego dnia i miejsca, gdzie naprawdę toczy się Twoje życie. Sprawdź, jak działa „łamana rezydencja podatkowa” i dlaczego to klucz do uniknięcia błędów przy rozliczeniach.

REKLAMA

Prof. Modzelewski: Nikt nie unieważnił faktur VAT wystawionych w tradycyjnej postaci (poza KSeF). W 2026 r. nie będzie za to kar

Niedotrzymanie wymogów co do postaci faktury nie powoduje jej nieważności. Brak jest również kar podatkowych za ten czyn w 2026 r. – pisze profesor Witold Modzelewski. Może tak się zdarzyć, że po 1 lutego 2026 r. otrzymamy papierową fakturę VAT a do KSeF zostanie wystawiona faktura ustrukturyzowana? Czyli będą dwie faktury. Która będzie ważna? Ta, którą wystawiono jako pierwszą – drugą trzeba skorygować (anulować), ale w KSeF jest to niemożliwe – odpowiada profesor Witold Modzelewski.

Prof. Modzelewski: Podręcznik KSeF 2.0 jest niezgodny z ustawą o VAT. Czym jest „wystawienie” faktury ustrukturyzowanej i „potwierdzenie transakcji”?

Zdaniem profesora Witolda Modzelewskiego, opublikowany przez Ministerstwo Finansów Podręcznik KSeF (aktualnie ukazały się jego 4 części) jest sprzeczny z opublikowanymi projektami aktów wykonawczych dot. obowiązkowego modelu KSeF, a także ze zmienioną nie tak dawno ustawą o VAT.

Obowiązkowy KSeF w budownictwie i branży deweloperskiej w 2026 roku: odmienności w fakturowaniu i niestandardowe modele sprzedaży

Faktura ustrukturyzowana to dokument, który w relacji między podatnikami obowiązkowo ma zastąpić dotychczas stosowane faktury. W praktyce faktury niejednokrotnie zawierają znacznie więcej danych, niż wymaga tego prawodawca, gdyż często są nośnikiem dodatkowych informacji i sposobem ich wymiany między kontrahentami. Zapewne z tego powodu autor struktury FA(3) postanowił zamieścić w niej więcej pól, niż tego wymaga prawo podatkowe. Większość z nich ma charakter fakultatywny, a to oznacza, że nie muszą być uzupełniane. W niniejszej publikacji omawiamy specyfiką fakturowania w modelu ustrukturyzowanym w branży budowlanej i deweloperskiej.

Czy możliwe będzie anulowanie faktury wystawionej w KSeF w 2026 roku?

Czy faktura ustrukturyzowana wystawiona przy użyciu KSeF może zostać anulowana? Czy będzie to możliwe od 1 lutego 2026 r.? Zdaniem Tomasza Krywana, doradcy podatkowego faktur ustrukturyzowanych wystawionych przy użyciu KSeF nie można anulować. Anulowanie takich faktur oraz innych faktur przesłanych do KSeF nie będzie również możliwe od 1 lutego 2026 r.

REKLAMA

KSeF 2026: wystawienie nierzetelnej faktury ustrukturyzowanej. Czego system nie wychwyci? Przykłady uchybień (daty, kwoty, NIP), kary i inne sankcje

W 2026 r. większość podatników będzie zobowiązana do wystawiania i otrzymywania faktur ustrukturyzowanych za pośrednictwem KSeF. Przy fakturach zarówno sprzedażowych, jak i zakupowych kluczowe jest, by dokumenty te były rzetelne. Błędy mogą pozbawić prawa do odliczenia VAT, a w skrajnych przypadkach skutkować odpowiedzialnością karną. Mimo automatyzacji KSeF nie chroni przed nierzetelnością – publikacja wskazuje, jak jej unikać i jakie grożą konsekwencje.

Nadchodzi podatek od smartfonów. Ceny pójdą w górę już od 2026 roku

Od 1 stycznia 2026 roku w życie ma wejść nowa opłata, która dotknie każdego, kto kupi smartfona, tablet, komputer czy telewizor. Choć rząd zapewnia, że to nie podatek, w praktyce ceny elektroniki wzrosną o co najmniej 1%. Pieniądze nie trafią do budżetu państwa, lecz do organizacji reprezentujących artystów. Eksperci ostrzegają: to konsumenci zapłacą prawdziwą cenę tej decyzji.

REKLAMA