Nowa matryca stawek VAT - 5% VAT na wszystkie owoce i orzechy jadalne
REKLAMA
REKLAMA
Ustawodawca, tak jak w przypadku warzyw (dział 07 CN - także opodatkowane stawką 5% VAT - zarówno świeże, jak i schłodzone, mrożone, suszone), wymienia przykładowe orzechy i owoce:
REKLAMA
- orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane oraz
- banany świeże lub suszone,
- daktyle, figi, ananasy, awokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone,
- owoce cytrusowe, świeże lub suszone,
- winogrona, świeże lub suszone,
- melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże,
- jabłka, gruszki i pigwy, świeże,
- morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże,
- świeże - truskawki i poziomki, maliny, jeżyny, morwy i owoce mieszańców malin z jeżynami, porzeczki czarne, białe lub czerwone i agrest, żurawiny, borówki czarne i pozostałe owoce z rodzaju Vaccinium, owoce kiwi, duriany właściwe, owoce persymony (kaki), tamaryndy, jabłka nerkowca, liczi (śliwki chińskie), owoce chlebowca (jackfruit), śliwy sączyńca, owoce męczennicy, oskomianu (carambola) i pitahaya.
Polecamy: Nowa matryca stawek VAT
Polecamy: Biuletyn VAT
W dziale 08 CN są również kategorie "Pozostałe", gdzie należy sklasyfikować niewymienione wprost owoce i orzechy jadalne.
Objęcie całego działu stawką 5% spowoduje obniżenie stawki VAT na owoce cytrusowe, tropikalne i podzwrotnikowe.
Stawka VAT na owoce cytrusowe, tropikalne i podzwrotnikowe zostanie obniżona z 8% na 5%.
Ponadto wymieniając przykładowe owoce, ustawodawca przy niektórych z nich wskazuje, że mogą być zarówno świeże, jak i suszone. Przy wielu z nich nie ma określenia "suszone". Nie oznacza to, że pozostałe suszone owoce nie mogą być opodatkowane stawką 5%. Ponieważ pod numerem 0813 są wymienione owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806 więc stawka 5% ma zastosowanie również do owoców suszonych, w przypadku których ustawodawca tego wprost nie wskazał.
Mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych działem 08 CN są opodatkowane stawką 5%.
Oprócz tego w dziale 08 wymienione są:
- owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego,
- owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia,
- skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami), świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących,
do których także stosujemy stawkę 5%.
REKLAMA
REKLAMA
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat