Prowadzę usługi gastronomiczne, m.in. sprzedaż piwa. Muszę założyć kasę fiskalną. Czy na każdy gatunek piwa muszę ustalić inny kod, czy może być jeden - piwo duże, bez względu na gatunek, kosztuje tyle samo. Czy na wydruku może być zapis „PIWO”, czy musi być „PIWO LECH”, „PIWO ŻYWIEC”?
Zasadą jest, że wszystkie podmioty ustalają koszty przypadające na dany okres sprawozdawczy, również niektóre jednostki sfery finansów publicznych. Ewidencję kosztów prostych w tych jednostkach prowadzi się na koncie 400 - Koszty według rodzajów. Służy ono do ewidencji kosztów prostych w układzie rodzajowym oraz rozliczeń kosztów i zmiany ich stanu. Aby uzyskać kompletne dane o faktycznych kosztach poniesionych w okresie sprawozdawczym, należy poniesione koszty, na które jeszcze nie otrzymano dokumentu, wystawić własny dowód księgowy, np. polecenie księgowania, i na jego podstawie ująć w ewidencji kosztów tego okresu, którego dotyczy, jako dostawy niefakturowane.