REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Gastronomia, Pandemia

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail

Odwołanie od decyzji podatkowej a COVID-19

Podatnik złożył odwołanie od decyzji podatkowej, powołując się na COVID-ową specustawę, zgodnie z którą na czas trwania stanu epidemii nie biegną żadne terminy przewidziane przepisami prawa administracyjnego. I wygrał.

Jak przygotować sprawozdanie finansowe podczas pandemii COVID-19?

Przygotowanie sprawozdania finansowego za 2020 rok będzie różniło się od tych, które znamy z poprzednich lat. Nie będzie można bez zastanowienia kopiować powielanych przez lata stwierdzeń. Z jednej strony trzeba będzie pokazać wpływ, jaki pandemia wywiera na biznes. Z drugiej natomiast strony należy uwzględnić też perspektywę, która czeka spółkę w kolejnych latach działalności.

Darowizna osocza ozdrowieńców z ulgą w PIT

Ozdrowieńcy po COVID-19, którzy oddają osocze, mogą odpisać specjalną ulgę w PIT, podobnie jak krwiodawcy. Ulga wynosi 130 zł na 1 litr oddanej krwi czy osocza.

Księgowi, technologia i społeczeństwo 5.0

Połączenie technologii z pracą księgowych. Księgowi jako część społeczeństwa 5.0. Okazuje się, że okres pandemii jeszcze bardziej uświadomił zarówno firmom, jak i księgowym, że kluczem do sukcesu jest innowacja. To ona wyzwala zmiany, które pozwalają przedsiębiorstwom rosnąć.

Większość dyrektorów finansowych w Europie spodziewa się wzrostu zysków w ciągu roku

Połowa dyrektorów finansowych w Europie deklaruje większy optymizm odnośnie do perspektywy finansowej przedsiębiorstw, które reprezentują. W marcu odpowiedziało tak zaledwie 10 proc. ankietowanych. Jednocześnie, jak wynika z badania „European CFO Survey Autumn 2020” firmy doradczej Deloitte, zaledwie co trzeci CFO spodziewa się spadku dochodów, podczas gdy na początku pandemii takie obawy miało aż 60 proc. respondentów.

Czy Tarcza Branżowa osłoni biznes?

26 października do Sejmu wpłynął poselski projekt tzw. Tarczy Branżowej. Przedsiębiorcy, m.in. z branży gastronomicznej czy rozrywkowej, fotografowie lub fizjoterapeuci, będą mogli liczyć na wsparcie w postaci zwolnienia ze składek ZUS za listopad oraz dodatkowego świadczenia postojowego. Zdaniem ekspertów proponowana przez rząd pomoc jest niewystarczająca wobec skali problemów, z jakimi zmagają się właściciele firm.

Antykryzysowa Tarcza Branżowa. Kto skorzysta i na jakich warunkach?

Antykryzysowa Tarcza Branżowa to nowe wsparcie dla przedsiębiorców w związku z COVID-19, które ma pomóc 200 tys. firm oraz 372 tys. pracowników. Z pomocy będą mogły skorzystać branże takie jak gastronomiczna, rozrywkowa, fitness i sprzedaży detalicznej. Pracownicy skorzystają m.in. z odroczonej płatności zaliczek na PIT. Na jaką pomoc mogą liczyć przedsiębiorcy i na jakich warunkach?

W co inwestować w czasie kryzysu?

Każde spowolnienie gospodarcze przynosi okazje inwestycyjne – choćby takie, jak możliwość taniego zakupu akcji na giełdzie czy korzystnego przejęcia majątku upadających przedsiębiorstw. Nie inaczej jest teraz, przy czym nie sposób pozbyć się wrażenia, że aktualny kryzys jest wyjątkowo szczodry pod względem powstających dzięki niemu możliwości inwestycyjnych. Wygląda to niemalże tak, jakby koronawirus spadł z nieba startupom technologicznym.

Zwolnienie PIT przy finansowaniu szczepień przeciw grypie

Minister finansów, funduszy i polityki regionalnej podjął decyzję o zaniechaniu poboru PIT od wartości świadczeń z tytułu szczepień ochronnych przeciw grypie otrzymanych w okresie obowiązywania stanu epidemii ogłoszonego z powodu COVID-19. Obecnie projekt rozporządzenia w tej sprawie przechodzi etap uzgodnień międzyresortowych. Zaniechanie PIT ma objąć świadczenia uzyskane w okresie od dnia 1 marca 2020 r. do końca miesiąca, w którym na obszarze Polski będzie obowiązywał stan epidemii ogłoszony z powodu COVID-19.

Obniżenie podatków celem łagodzenia skutków pandemii

Dziewięć państw członkowskich OECD zdecydowało się obniżyć podatki w 2020 r., by stymulować gospodarkę w czasie pandemii - wskazał Polski Instytut Ekonomiczny w analizie z 22 października 2020 r.

Które branże najczęściej decydują się na restrukturyzację?

Wzrost ilości otwieranych postępowań restrukturyzacyjnych odnotowuje branża odzieżowa, motoryzacyjna oraz rolnictwo - tak wynika z raportu firmy doradczej MGW CCG „Restrukturyzacja przedsiębiorstw. Analiza i omówienie postępowań restrukturyzacyjnych za III kwartał 2020 roku”. Najczęściej są to małe i średnie przedsiębiorstwa, które nie sprostały wyzwaniom rynku i nie mogły skutecznie konkurować w segmencie e-commerce. Wśród nich pojawiają się jednak już bardziej rozpoznawalne brandy, co może świadczyć o tym, że oferowane wsparcie w ramach tarcz antykryzysowych czy tarczy finansowej nie były wystarczające dla tej części gospodarki.

Kod GTU_01 w nowym JPK_VAT a usługi gastronomiczne z alkoholem

Czy faktura na usługi gastronomiczne powinna mieć w JPK_VAT oznaczenie kodem GTU_01 z uwagi na zakup alkoholu wchodzącego w skład usługi? Okazuje się, że nie. W takim przypadku nie jest konieczne stosowanie oznaczenia GTU_01 (ani żadnego innego oznaczenia GTU). Dlaczego?

Firmy nie chcą nowych obowiązków, opłat i podatków - zwłaszcza w czasie pandemii

Pełzający lockdown upośledzi możliwość prowadzenia działalności gospodarczej i odbije się na kondycji polskiej gospodarki w najbliższych miesiącach - ocenia Związek Przedsiębiorców i Pracodawców; apeluje o moratorium na regulacje nakładające na biznes nowe obowiązki, opłaty i zwiększające podatki.

Stawki VAT 23% i 8% zostają z nami na dłużej

Powrót do stawek VAT 22% i 7% zostanie odroczony. Tak wynika z projektu ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu przeciwdziałaniu społeczno-gospodarczym skutkom COVID-19. Pozostawienie stawek podatku VAT na dotychczasowym poziomie (23% i 8%) rząd argumentuje koniecznością przeciwdziałania skutkom pandemii COVID-19.

Co koronawirus zmienił w sposobie naszej pracy?

Zanim pandemia koronawirusa pojawiła się w naszym życiu, firmy wciąż szukały idealnego modelu pracy. Zmiany przyszły znacznie szybciej, niż ktokolwiek mógłby przypuszczać. Przyspieszyły wprowadzenie nowych zasad i innowacji, całkowicie odmieniając sposoby działania wielu przedsiębiorstw. Jak wygląda dzisiaj praca zespołów i czym się w niej kierujemy?

Jak ująć skutki pandemii COVID-19 w sprawozdaniach finansowych w 2020 roku?

Gospodarcze i finansowe skutki pandemii COVID-19 mają istotny wpływ na informacje prezentowane w sprawozdaniach finansowych. Zdaniem KPMG ujęcie księgowe tego wpływu w sprawozdaniach finansowych jest wyzwaniem z uwagi na niepewność i zmienność otoczenia gospodarczego.

Urlop w czasie COVID-19 - czy pracodawca może pytać pracownika o kraj w którym spędzi urlop?

Jedynie co trzeci Polak wyjedzie w tym roku na urlop, a zdecydowana większość zamierza spędzić go w kraju. Wielu z nich musiało zrewidować swoje wakacyjne plany, które mieli na początku roku. Pandemia SARS-CoV-2 zmieniła nie tylko to, lecz także ilość czasu wolnego. Tarcza antykryzysowa 4.0 wpłynęła na sposób naliczania dni urlopowych, przy okazji dając pracodawcom nowe uprawnienia, m.in. możliwość wysłania pracownika na zaległy urlop nawet bez jego zgody i oddelegowania go do pracy zdalnej po powrocie z wakacji. Generalnie pracodawca nie ma jednak prawa żądać od pracownika podania destynacji wyjazdu.

Usługi gastronomiczne od 1 stycznia 2021 r. na kasie fiskalnej online

Obowiązkową wymianą kas objęci są podatnicy prowadzący placówki gastronomiczne, ale nie wszystkie. Tylko usługi gastronomiczne świadczone przez stacjonarne placówki będą musiały być ewidencjonowane od 1 stycznia 2021 r. na kasie fiskalnej online. Sprzedaż obwoźna nie jest objęta tym obowiązkiem.

Ulgi w zapłacie składek ZUS bez opłaty prolongacyjnej w czasie epidemii koronawirusa - wniosek RDU (wzór)

Płatnicy składek ZUS, którzy mają trudności w terminowym opłaceniu składek z powodu epidemii koronawirusa SARS-CoV-2, wywołującego chorobę COVID-19 - mogą skorzystać z ulgi w ich opłacaniu. Mogą oni wnioskować o odroczenie terminu płatności lub rozłożenie na raty należności z tytułu składek. Ulgi dotyczą składek na ubezpieczenia danego przedsiębiorcy i zatrudnionych przez niego osób. Nie ma znaczenia wielkość przedsiębiorstwa. Dotyczy to składek za okres od stycznia 2020 r. Przedstawiamy wyjaśnienia ZUS w tej kwestii.

Gotowe posiłki i dania – problem ze stawką VAT

Okazuje się, że organy podatkowe domagają się od przedsiębiorców działających w branży gastronomicznej dopłaty do 8% VAT za sprzedawane przed dniem wydania przez Ministra Finansów interpretacji ogólnej, dania i posiłki na wynos z „niesłuszną” 5% stawką VAT.

Usługa gastronomiczna z dostawą - stawka VAT i ewidencja na kasie fiskalnej

Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydał interpretację, w której wskazał, że sprzedaż burgerów na wynos wraz z kosztem opakowania i dowozu należy traktować jako kompleksową usługę gastronomiczną i stosować obniżoną stawkę VAT 8%. Taką sprzedaż powinno się ewidencjonować w jednej pozycji na paragonie.

Kucharz-przedsiębiorca może płacić 3% podatek ryczałtowy

Prowadzący jednoosobową działalność gospodarczą kucharz, świadczący usługi gastronomiczne w zakresie przygotowywania posiłków na rzecz restauracji z wyłączeniem sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%, może korzystać z opodatkowania w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych wg stawki 3% od przychodów uzyskiwanych z ww. tytułu.

Jaka stawka VAT na kanapki?

Codziennie w biurowcach, kawiarniach i innych punktach sprzedaży sprzedaje się tysiące gotowych do spożycia, ładnie zapakowanych kanapek z kilkudniowym terminem przydatności do spożycia. Okazuje się, że mogą powstać wątpliwości jaką stawką VAT ta sprzedaż powinna być opodatkowana.

Różne stawki VAT na lody

Sprzedawcy lodów oferują je w różnej formie – w wafelku, na patyku, w pucharkach, kubeczkach i innych opakowaniach. Jak się okazuje, na gruncie ustawy o podatku od towarów i usług lody lodom nie równe.

Stawka VAT dla dań gotowych - problem dla lokali samoobsługowych

Jedzenie na mieście jest już powszechne wśród polskiego społeczeństwa. Lunch w pracy, wieczorne wyjście do restauracji ze znajomymi, lub zamówienie pizzy jest standardową praktyką większości z nas. Warto jednak wiedzieć o tym, że zamówienie posiłku wiąże się z różnymi skutkami podatkowymi (np. w VAT) w zależności od tego jaki posiłek zamawiamy, oraz gdzie i w jaki sposób jesteśmy obsługiwani.

Podatek VAT od usług związanych z wyżywieniem

Ustawa o podatku od towarów i usług przewiduje stawkę podatku podstawową w wysokości 23% oraz stawki preferencyjne. W jaki sposób zatem opodatkowaniu podatkiem VAT podlegają usługi związane z wyżywieniem?

Ewidencjonowanie usług gastronomicznych na kasie fiskalnej

Świadczenie usług wyżywienia jest skierowane przede wszystkim do grona odbiorów, konsumentów będących osobami prywatnymi. Taka sprzedaż wymaga ewidencjonowania na kasie fiskalnej. Podmioty działające w tej branży mają wiele wątpliwości przy spełnianiu tego obowiązku. Nie dość, że muszą umieć zastosować właściwą stawkę VAT, to jeszcze powinny zadbać o takie zaprogramowanie kasy rejestrującej, aby wydała paragon z nazwami towarów lub usług pozwalającymi na ich jednoznaczną identyfikację.

Jakie stawki VAT na dania w barach i restauracjach

Ministerstwo Finansów w związku z licznymi sygnałami, które dotyczą nieprawidłowego stosowania stawki podatku VAT w przypadku sprzedaży posiłków i dań przez placówki gastronomiczne, przypomina, że zasady stosowania właściwej stawki podatku VAT – w szczególności 5 proc. lub 8 proc. – przy sprzedaży posiłków i dań przez placówki gastronomiczne określa interpretacja ogólna Ministra Finansów z 24 czerwca 2016 r.

Jaka stawka VAT na kebaby, hamburgery i frytki?

Posiłki przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, czyli kebaby czy frytki, sprzedawane w punktach gastronomicznych, nie mogą być objęte 5-proc. podatkiem VAT - stwierdziło Ministerstwo Finansów. I opracowało interpretację ogólną, poświęconą kwestii opodatkowania posiłków w lokalach gastronomicznych.

Loteria Paragonowa - w wakacje zbieraj paragony z restauracji

W Narodowej Loterii Paragonowej od 1 lipca 2016 r. branżą premiowaną jest branża gastronomiczna, tj. „restauracje i inne placówki gastronomiczne, przygotowanie i podawanie napojów". Ministerstwo Finansów zachęca do zbierania paragonów fiskalnych z restauracji, barów, lodziarni, kawiarni i pizzerii oraz rejestruj je na stronie loterii. Dzięki temu zwiększają się szanse na wygranie nagrody specjalnej, czyli samochodu Opel Insignia. Losowanie odbędzie się 17 października.

Stawka VAT na sprzedaż posiłków i dań przez placówki gastronomiczne - interpretacja ogólna MF

Minister finansów wydał 24 czerwca 2016 r. interpretację ogólną, w której uznał, że posiłki sprzedawane przez różnego rodzaju placówki gastronomiczne, które są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, nie mogą korzystać z 5% stawki VAT. Produkty takie, co do zasady, są opodatkowane 8% stawką VAT, z pewnymi wyjątkami, do których ma zastosowanie podstawowa stawka VAT (aktualnie, prawdopodobnie tylko do końca 2016 r. - 23%). Na wysokość stawki VAT dla tych produktów nie ma wpływu to, czy ich sprzedaż będzie traktowana jako świadczenie usług, czy też jako dostawa towarów.

Jak ustalić podstawę opodatkowania pośrednictwa w usługach gastronomicznych

Świadczymy na rzecz restauracji usługę pośrednictwa w sprzedaży produktów kontrahenta na rzecz uczestników programu. Program skierowany jest do studentów i umożliwia jego uczestnikom zakup określonych usług gastronomicznych i restauracyjnych w promocyjnej cenie. Wynagrodzenie należ­ne restauracji przekazujemy po odliczeniu prowizji należnej z tytułu usług świadczonych na rzecz restauracji. Prowizję stanowi różnica między płatnością pobraną od uczestnika programu a wyna­grodzeniem faktycznie przekazanym restauracji. Jak powinniśmy ustalić podstawę opodatkowania z tytułu świadczonych przez nas ww. usług pośrednictwa?

Kiedy powstaje obowiązek podatkowy od usługi gastronomicznej świadczonej na rzecz gości hotelowych

Prowadzimy działalność w zakresie usług hotelarskich. W hotelu prowadzimy również restaurację. W restauracji świadczymy usługi gastronomiczne na rzecz konsumentów zewnętrznych oraz na rzecz osób będących gośćmi hotelu. W celu uproszczenia rozliczeń z klientami hotelu należność za usługi gastronomiczne świadczone na ich rzecz nie jest pobierana przy każdorazowym korzystaniu z restauracji lub baru, lecz jest rozliczana w fakturze wystawianej w związku z rozliczaniem usługi hotelowej lub w paragonie fiskalnym wystawianym na zakończenie pobytu. Wyżej wymieniona usługa dotyczy pobytów dwu- lub więcej dniowych. Czy postępujemy prawidłowo, traktując usługę gastronomiczną świadczoną w taki sposób jako ciągłą i uznając ją za wykonaną w momencie zakończenia wykonywania takiej usługi?

REKLAMA