Do przyrządzenia dotowanych przez państwo potraw bary mleczne będą mogły wykorzystać ponad dziewięćdziesiąt surowców, w tym m.in. imbir, lubczyk, majeranek, nasiona kolendry czy cynamon - takie rozwiązanie przewiduje projekt rozporządzenia Ministerstwa Finansów w tej sprawie, które ma wejść w życie od 1 kwietnia br.
W dniu 24 lutego 2015 r. w Warszawie odbędzie się szkolenie, w ramach którego przedstawione zostaną przesłanki, które spowodowały powstanie rekomendacji S i T KNF, zasady tych rekomendacji, ich wpływ na procedurę oceny ryzyka kredytowego i zdolności kredytowej, na możliwości sprzedaży produktów kredytowych oraz na rynki: nieruchomości i produktów kredytowych. Omówione zostaną także obserwowane skutki wprowadzenia zapisów rekomendacji na instytucje podlegające rekomendacjom i rynek, na którym te instytucje działają. Organizatorem szkolenia jest Centrum Promocji Informatyki Spółka z o.o.. Infor.pl jest patronem medialnym tego szkolenia.
Ministerstwo Finansów bardziej szczegółowo zbada, czy transakcje i zmiany organizacyjne w ramach jednej grupy mają uzasadnienie biznesowe, czy służą jedynie korzyści podatkowej. Najbardziej narażone na kontrolę są firmy, które dokonują transakcji z podmiotami zagranicznymi, w szczególności mającymi siedzibę lub zarząd w krajach, gdzie obowiązują niższe stawki podatkowe niż w Polsce.
Wiele osób wciąż snuje plany na przyszłość lub żyje marzeniami o ciekawszym życiu, zastanawiając się przy tym, skąd wziąć na to pieniądze. Mało kto uświadamia sobie jednak, że najprostszym sposobem na rozpoczęcie nowego rozdziału w swoim życiu jest po prostu oszczędzanie. Warto, zwłaszcza w przededniu Światowego Dnia Oszczędzania (31 października), wskazać konkretne pomysły na oszczędzanie.