Kategorie

Podatki, Opieka zdrowotna

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Aby zmniejszyć spożycie cukru, należy go opodatkować, bardziej nawet niż alkohol – twierdzi diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Specjalista dodaje, że tzw. podatek cukrowy zmniejsza spożycie napojów słodzonych i należy go wprowadzić także w Polsce.
Podatnicy mają obecnie możliwość zmniejszenia podatku dzięki przekazaniu darowizny na rzecz walki z koronawirusem (chorobą COVID-19). Odliczeniu podlega wartość przekazanej darowizny pieniężnej lub rzeczowej. W przypadku darowizny przekazanej w maju można odliczyć kwotę odpowiadającą 150 proc. wartości darowizny.
Dochody z opłaty od napojów słodzonych (opłaty cukrowej) będą wpływać do NFZ. Będą przeznaczone, jak wyjaśnia minister zdrowia Łukasz Szumowski, na działania o charakterze edukacyjnym i profilaktycznym oraz na świadczenia opieki zdrowotnej związane z utrzymaniem i poprawą stanu zdrowia świadczeniobiorców z chorobami rozwiniętymi na tle niewłaściwych wyborów i zachowań zdrowotnych, w szczególności z nadwagą i otyłością.
Projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów zakłada wprowadzenie tzw. podatku cukrowego już od kwietnia 2020 r. Zdaniem przedsiębiorców ze Związku Przedsiębiorców i Pracodawców (ZPP) projekt ma wyłącznie cel fiskalny, o czym świadczy fakt, iż umieszczono w nim, poza propozycją wprowadzenia podatku cukrowego, także przepisy dotyczące dwóch innych danin.
Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas powiedział, że planowany podatek cukrowy to działanie na rzecz zdrowia. "Trzeba odwrócić myślenie o nim, nie jako o daninie, ale inwestycji w zdrowie" – zaznaczył.
Wiceminister zdrowia Sławomir Gadomski poinformował, że "podatek cukrowy chcielibyśmy wprowadzić do końca 2022 roku". Jest to jedno z założeń Narodowej Strategii Onkologicznej na lata 2020-2030.
Minister zdrowia Łukasz Szumowski zapytany przez PAP o możliwość wprowadzenia tzw. podatku cukrowego stwierdził, że ten temat jest poruszany w rozmowach prowadzonych przez resort zdrowia z ministrem finansów. Zdaniem ministra zdrowia, podatek od produktów żywnościowych (w tym napojów) o dużej zawartości cukru może być korzystny dla zdrowia Polaków. Taki podatek wywiera presję na producentów, by obniżali poziom cukrów w artykułach spożywczych.