Zawarliśmy umowę z firmą cateringową, na podstawie której kontrahent prowadzi sprzedaż posiłków dla naszych pracowników, z przedłużoną formą płatności, przy użyciu kart magnetycznych, które potwierdzają prawo pracowników do pobrania posiłku i zaciągnięcia długu. Każdy pracownik posiada indywidualną kartę magnetyczną. W umowie ustalono miesięczny system rozliczania usług świadczonych przez firmę cateringową. Kwoty należne kontrahentowi są wypłacane na podstawie sporządzanych zbiorowo not księgowych zawierających kwotę brutto pobranych posiłków, bez wyszczególnionej kwoty podatku od towarów i usług. Rozliczamy się z każdym pracownikiem w systemie miesięcznym, potrącając z jego wynagrodzenia, bez dodatkowej prowizji, kwotę brutto za pobrane przez niego posiłki i zaciągnięty w danym miesiącu dług. Czy „odsprzedawane” przez nas posiłki dla pracowników podlegają opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług?
Spółka prowadzi ewidencję kosztów na kontach zespołu 5, w których zawarty jest również układ rodzajowy, np. 550-404-01, oraz zespołu 7. Jak należy zaewidencjonować rezerwy na zobowiązania wobec pracowników, utworzenie rezerwy na nagrody jubileuszowe, odprawy emerytalne, urlopy, wypłatę nagród z rezerwy? Na polecenie grupy kapitałowej rezerwy te mają być ujęte w wynagrodzeniach.